Pori Jazz

Pori Jazzin pääkonserttien katveessa: Uusi Jazzpuisto tarjoaa perjantaista lähtien roppakaupalla ilmaista elävää musiikkia

Samuli Karala
Pori Jazzin pääkonserttien katveessa: Uusi Jazzpuisto tarjoaa perjantaista lähtien roppakaupalla ilmaista elävää musiikkia

Yonan kaunis ääni lämmittää Kirjurinluodossa Pori Jazzin avausperjantaina.

Mikko Elo

Pori Jazzin musiikkitarjonta merkitsee monelle ennen kaikkea torstain, perjantain ja lauantain pääkonsertteja festivaalin jälkimmäisenä viikonloppuna.

Tämän vuoden ohjelma pursuaa myös ilmaiskonsertteja, jotka levittäytyvät uuteen Jazzpuistoon jo 13. heinäkuuta alkaen. Ilmaislavoja alueella on kolme – Kirjurin kesäravintola, Puistolava ja legendaarinen Lokkilava, joka siirtyy pääkonserttien ajaksi maksulliselle puolelle.

Lisäksi Cafe Jazzissa on viikon aikana sekä maksullisia että ilmaisia iltakonsertteja.

Valitsimme runsaasta tarjonnasta kiinnostavat tärpit pääkonsertteja edeltäville päiville.

Pe 13.7.

Yona Lokkilavalla klo 19

Yona on tullut tutuksi Porissakin, esiintyen sekä koko yhtyeensä kera että intiimillä duokeikalla. Nuori nainen on laulajana ja lauluntekijänä saamiensa kehujen arvoinen.

Folk, jazz, iskelmä ja muut musiikkityylit yhdistyvät Yonan ilmaisussa omaperäisiksi ja kauniiksi sävellyksiksi, joita lohdullinen ääni kantaa.

–Musiikki on parasta mitä tiedän. Toivon, että voin musiikkini kautta voimaannuttaa ihmisiä elämään rohkeammin sekä tuntemaan pelottomammin, Yona on sanonut.

Tuotteliaalta Yonalta ilmestyy syksyllä jo seitsemäs albumi. Pori Jazzin keikalla kuultaneen siis myös makupaloja, jotka ovat vielä julkaisemattomia.

La 14.7.

Vuokko Hovatta Kolmisin Lokkilavalla klo 15

Runoilija Riina Katajavuoren tekstejä alttoviulisti Atte Kilpeläisen ja vibrafonisti Panu Savolaisen säestämänä. Siinä pohja, jolle Ultra Brasta tuttu laulaja Vuokko Hovatta Pori Jazz -esityksensä rakentaa.

Hovatta koki vuonna 2016 suuren menetyksen, kun hänen puolisonsa Zarkus Poussa kuoli. Laulaja on saanut surunsa keskellä voimaa monenlaisesta työstä. Vuokko Hovatta Kolmisin on uusin esimerkki luovan työn parantavasta vaikutuksesta.

Kolmikko etsii runoilija Riina Katajavuoren maailmasta sanoja rakkaudesta, tunneaistimuksista ja menetyksistä. Tunteikas sisältö yhdistettynä lempeään popjazziin hyväilee taatusti kuulijoita Kirjurinluodon kesäpäivässä.

Su 15.7.

Adrien Tarraga & Tomi Kettunen Gypsy Jazz Connection Puistolavalla klo 20

Kun puhutaan Euroopasta ja jazzkitaristien historiasta, mieleen tulee eittämättä ensimmäisenä Django Reinhardt. Belgialaissyntyisen romanin perintö on niin mittava, että Ranskassa järjestetään vuosittain peräti viikon mittainen Reinhardtin nimeä kantava festivaali.

Näillä festivaaleilla tapasivat myös kitaristit Tomi Kettunen ja Adrien Tarraga. Herrat päättivät yhdistää voimansa, ja nyt virtuoosisen gypsy jazz -parivaljakon täydentää trioksi kontrabasisti Tero Tuovinen.

Reinhardtin hengessä nuottien määrä sekunnissa on melkoinen, mutta soitto etenee höyhenenkeveästi.

Kiinnostavana detaljina mainittakoon, että Kettusen varhaisempia kitaristivaikuttajia olivat Marty Friedmanin ja Yngwie Malmsteenin kaltaiset hevimmät kepittäjät. Jazzopintojen kautta Kettunen törmäsi Djangoon, ja se oli menoa. Kettusen kitaroinnin päämoodi on ollut mustalaisjazz jo vuodesta 2007 lähtien.

Ma 16.7.

Maarit & Sami Hurmerinta Duo Kirjurin kesäravintolassa klo 22.30

Tämän pariskunnan musiikillinen ja muu yhteiselo on kestänyt jo yli 40 vuoden ajan. Lokakuussa on ilmestymässä Maaritin uusi albumi, joten pelkkää vanhojen hittien kertausta ei kokenut laulajatar kitaristimiehineen tyydy harjoittamaan.

Toisaalta – mikä kappale kiteyttäisikään heinäkuisen Kirjurinluodon tunnelman niin osuvasti kuin vuonna 1978 julkaistu ikivihreä JäätelökesäSami Hurmerinnan sävellys ja Mikko Alatalon sanoitus.

Ensimmäisen levynsä Maarit julkaisi jo vuonna 1974.

–Laitoin levyn soimaan mummon kämäseen levysoittimeen, jossa oli hirvittävä ääni. Muistan, kuinka pakahduin ylpeydestä sitä kuunnellessani, Maarit muisteli 40 vuotta myöhemmin.

erkiparnoja.com
Tiistaina Kirjurinluodossa juhlistetaan satavuotiasta Viroa. Nimekkäin naapurikansan esiintyjistä on Erki Pärnoja.

Tiistaina Kirjurinluodossa juhlistetaan satavuotiasta Viroa. Nimekkäin naapurikansan esiintyjistä on Erki Pärnoja.

Ti 17.7.

Erki Pärnoja Efterglow Lokkilavalla klo 21

Virolaismuusikko Erki Pärnoja tunnetaan kitaristina Ewert And The Two Dragons -yhtyeestä, joka on taidepopillaan saavuttanut suosiota myös maan rajojen ulkopuolella.

Pärnojan oma Efterglow-yhtye on jotain aivan muuta. Kitaroiden ja syntetisaattorien kuljettama instrumentaalimusiikki on soundtrackia elokuviin, joita ei ole. Uneliaat maalailut ja rytmiset kieputtelut törmäävät toisiinsa.

–Olen terveellä tavalla kireä ja levoton. Haluan yllättää itseni ja rakastan epäonnistumisen riskiä. En stressaa tästä, koska tiedän, että pettymykset ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä. Uusi soundi ei löydy yhdessä yössä, Pärnoja itse kuvaili asennettaan musiikin tekemiseen kesäkuussa 2017.

Pärnojan konsertti Porissa juhlistaa samalla Viron 100-vuotiasta itsenäisyyttä.

Miikka Pirinen
Pistepirkko-solisti PK Keränen on lyönyt hynttyyt yhteen jazztaituri Valtteri Pöyhösen kanssa.

Pistepirkko-solisti PK Keränen on lyönyt hynttyyt yhteen jazztaituri Valtteri Pöyhösen kanssa.

Ke 18.7.

PK Keränen & Valtteri Pöyhönen Puistolavalla klo 19.30

22-Pistepirkko viettää määrittelemättömän mittaista taukoa, joten keulahahmo PK Keräsellä on aikaa muille kujeille. Keränen valmistelee uutta sooloalbumiaan, joka taitaakin olla duoalbumi. Omaa näkökulmaansa tuo jazzmuusikkona ja -tuottajana tunnettu Valtteri Pöyhönen.

Keränen kertoi tammikuussa yhteistyön mutkattomasta aloittamisesta.

–Tein biisejä jonkin verran, ja sitten minulle tuli Pöyhönen mieleen. Tiesin, että hän on musikaalinen. Laitoin hänelle tekstiviestin, että voisimmeko tavata. Tavattiin ja sovittiin, että kokeillaan. Kun oltiin soitettu viisi minuuttia, selvisi, että alamme tehdä yhdessä.

Pori Jazzissa kaksikko esittää vielä julkaisematonta materiaalia, jota ovat säveltäneet tulevalle levylle.

Pori Jazzin ohjelma kokonaisuudessaan myös ilmaiskonserttien osalta: porijazz.fi


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Pori jazz on aina edustanut marginaalimusiikki taitureita joista tavallisella musikkipulliaisella ei ole mitään käryä. Tänä vuonna ei ole käryä esiintyjistä edes marginaalimusiikin kuuntelijoilla, tai on sen verran että ei kiinnosta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio