"Paras mahdollinen kesätyö, mitä voi olla" – Kesäorkesteri tarjoaa Porissa nuorille soittajille töitä ja tuo kaupungille musiikkia

Hanna Laasanen
"Paras mahdollinen kesätyö, mitä voi olla" – Kesäorkesteri tarjoaa Porissa nuorille soittajille töitä ja tuo kaupungille musiikkia

20-vuotias Piritta Järvinen ja 16-vuotias Otso Huhtala soittavat uuden kesäorkesterin riveissä.

Sini KuvajaPori

–Tuntuu siltä, että todellako tästä maksetaan. Kun saa tehdä jotain, mistä pitää näin paljon, se ei tunnu työnteolta, hehkuttaa jyväskyläläinen Piritta Järvinen.

Hetken kulutta hän antaa komean ääninäytteen ja laulaa Adelen Skyfallin 13-henkisen orkesterin säestämänä.

Sellonsoiton opettajaksi opiskeleva Järvinen on työskennellyt kaksi kesää siivoojana. Tänä kesänä hän löysi unelmapestin sellistinä ja laulajana Palmgren-konservatorion uudessa kesäorkesterissa.

Kesäorkesteri tarjoaa nuorten kesätyöllistämistuen avulla kuukauden kesätyön 13 nuorelle, pitkälle edenneelle soittajalle Porin kaupungin palkkalistoilla. Nuorista noin puolet on Porin seudulta, puolet haki kesäorkesteriin kauempaa.

Poriin on tultu kesätöihin Rovaniemeltä asti, sillä työllistyminen muusikoksi jo opiskeluaikana on harvinaista.

Kesäorkesteri esiintyy muun muassa Pori Jazzin Jazzpuistossa ja Suomi-Areenassa. Orkesterin luvataan näkyvän kaupunkikuvassa ja erilaisissa tilaisuuksissa pitkin heinäkuuta.

Osalla keikoista orkesteri lohkotaan pienempiin ryhmiin: jousikvartetiksi, komppi- tai vaskiyhtyeeksi. Jousiyhtyeen ensiesiintyminen oli palvelutalossa.

Työpäivät yhdeksästä neljään selloa soittaen ja laulaen eivät tunnu Järvisestä pitkiltä.

–Jaksaisin miten paljon vain!

Hanna Laasanen
Kesäorkesteri harjoitteli Palmgren-konservatoriolla tiistaina Robert Ruoholan johdolla.

Kesäorkesteri harjoitteli Palmgren-konservatoriolla tiistaina Robert Ruoholan johdolla.

Osa orkesterin jäsenistä opiskelee vielä musiikkiopistossa, osa ammatillisessa musiikkikoulutuksessa. Sähköbassoa soittava 16-vuotias Otso Huhtala on nuorimmasta päästä. Hän opiskelee Ulvilan lukiossa ja Palmgren-konservatoriossa.

Huhtala soittaa niin ulvilalaisessa metallibändissä kuin Palmgren-konservatorion klassisessa kokoonpanossa kontrabassoa. Konservatoriolla hän on päässyt soittamaan monipuolisesti klassista, poppia ja rockia.

–Paras mahdollinen kesätyö, mitä voisi olla, Huhtala tiivistää elämänsä ensimmäisen kesätyöpaikan orkesterin riveissä.

Hakemuksia kesäorkesteriin tulikin paljon ympäri Suomen. Opiskelijat hakivat orkesteriin videohakemuksella, jolla he todistivat monipuolisen musiikillisen osaamisen.

Orkesterin vetäjätkin ovat nuoria. Taiteellinen johtaja Robert Ruohola opiskelee Sibelius-Akatemiassa säveltämistä. Porilainen tuottaja Riku Luoma on valmistunut Palmgren-konservatoriosta muusikoksi ja opiskelee Satakunnan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta.

Ruohola kertoo, että ohjelmistossa on viihdeorkesterimusiikkia laajalti kevyestä jazzista uudempaan suuntaan höystettynä ajatuksella siitä, mihin viihdeorkesteri voi kehittyä. Popmusiikin järkäleitäkin on luvassa. Ruohola on itse tehnyt sovituksia orkesterille.

–Paras tapa kunnioittaa perinnettä on tavalla tai toisella ylittää se, viedä sitä eteenpäin, Ruohola sanoo.

Soittajat ovat eri vaiheissa musiikin opiskelussa.

–Mutta he kaikki ovat juuri oikeita ihmisiä tähän orkesteriin ja järjettömän lahjakkaita. Kaikilla on hyvä työmoraali ja into, Ruohola ylistää.

Kesäorkesterille on alustavasti suunniteltu jatkoa myös ensi kesänä.

Pori Jazz: Palmgren-orkesteri ilmaiskonsertissa Jazzpuistossa Kirjurinluodossa keskiviikkona 18.7. kello 15 Puistolavalla

Kesäorkesteri

Porin Palmgren-konservatorion kesäorkesteri aloitti heinäkuun alussa. Se toimii heinäkuun ajan.

Orkesteri toimii myös kolmena erilaisena pienyhtyeenä: komppiyhtye, vaskiyhtye ja jousiyhtye. Komppiyhtyeeseen kuuluu pianisti, kitaristi, basisti ja rumpali. Vaskiyhtyeessä on kaksi trumpetistia ja pasunistia. Jousiyhtyeessä on kaksi viulistia, alttoviulisti, sellisti ja kontrabasisti.

Orkesteri esiintyy Porin seudulla eri tilaisuuksissa, ja sen voi myös tilata yksityistilaisuuksiin.

Heinäkuun lopulla orkesteri järjestää ilmaiskonsertin Palmgren-konservatoriolla päätösjuhlan hengessä.

Lisätietoja: porinkesaorkesteri@gmail.com


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio