Sini KuvajaPori

1. Jos kasveilla olisi ääni

Porin taidemuseossa voi kokea tällä viikolla erikoisen esityksen, jossa kasvitkin saavat äänen. Arboretum-esityksessä soitetaan kasveja ja tanssitaan.

Siis soitetaan kasveja – mitä ihmettä?

Idean luonut valosuunnittelija Vespa Laine esittelee esityksen leikkimielistä ideaa. Siinä muutetaan syntetisaattoreilla kasveista mitattuja sähkövastusten mittaustuloksia ääneksi. Kasvien liikuttelu tai esimerkiksi kastelu vaikuttaa mittaustuloksiin. Näin syntyvät kasvien äänet kuulostavat erilaisilta. Jukkapalmu "kiljuu" ja traakkipuussa on kirkonkellomainen soundi.

Esitys tehdään Porissa ensi kertaa. Siinä tanssii kasvien musiikin tahtiin porilaislähtöinen tanssija Janne Kilpiö.

Laine kertoo leikillisen teoksen vakavista taustoista: Maapallon biomassasta 99 prosenttia on kasveja. Eläinten oikeuksista puhutaan jo, mutta kuka puolustaisi kasvikuntaa? Viidennes maailman kasvilajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Esitys tapahtuu kuplan sisällä, ja sitä voi seurata haluamansa ajan kuplan sisä- tai ulkopuolella. Yleisö voi myös kokeilla esityksen jälkeen itse kasvien soittamista.

Arboretum – Plant Series II -esitykset: 17.5. klo 16–18 (kenraaliharjoitus), 19.5. klo 20–22, 20.5. klo 15.30–17.30, 23.5. klo 14–16 ja 18–20.

 

Hanna Laasanen
Satakunnan museon uudessa Elon merkkejä -perusnäyttelyssä on myös rikoksiin liittyviä esineitä, kuten käsirautoja ja kahleita.

Satakunnan museon uudessa Elon merkkejä -perusnäyttelyssä on myös rikoksiin liittyviä esineitä, kuten käsirautoja ja kahleita.

2. Escape room museossa

Satakunnan museossa testataan Escape room -ideaa eli mysteeripeliä, jossa ratkotaan arvoituksia museotilassa. Escape room yhdistää fiktiivisen murhatarinan museon uuteen Elon merkkejä -perusnäyttelyyn.

Pelin ensitesti oli tiistaina. Museoiden yössä lauantaina 19.5. yksi 2–8 hengen joukkue pelaa tätä peliä puoliltaöin.

Pelissä ryhmä ratkaisee erilaisia arvoituksia, joihin on löydettävissä vastaukset museon näyttelyesineistä ja muusta materiaalista. Tehtäviä ratkoessaan pelaajat saavat selville yhä lisää osia itse tarinasta.

Ideana on, että peliä pelataan museon ollessa muuten suljettu. Myöhemmin Escape room -pelejä järjestetään museossa lisää syntymäpäiväkutsujen tapaan.

Pelin on kehittänyt Tatu Henttinen, joka opiskelee Porissa Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelmassa digitaalista kulttuuria.

Hinta ryhmälle on 150 euroa ja pelin kesto 1,5 tuntia.

 

Maarit Kytöharju
Iro Haarlan jazzia voi kuulla Porissa perjantaina.

Iro Haarlan jazzia voi kuulla Porissa perjantaina.

3. Iro Haarlan uusi bändi

Jyrki Laihon ansiokkaasti pyörittämä Validi Karkia -klubi on tuonut koko kevätkauden toinen toistaan kiinnostavampia nimiä Poriin. Komea kevätkausi päättyy perjantaina 18.5. jazzin merkeissä. Poriin saapuu merkittävän uran tehnyt pianisti-harpisti-säveltäjä Iro Haarla uuden kokoonpanonsa kanssa.

Suuren osan urastaan Haarla loi musiikkia yhdessä puolisonsa, edesmenneen jazzrumpali Edward Vesalan kanssa saamatta omasta panoksestaan tunnustusta. Ensimmäiset omat albuminsa hän julkaisi vasta yli nelikymppisenä – ja sai sopimuksen kansainvälisen ECM-levy-yhtiön kanssa.

Uudessa kokoonpanossa Haarlan kanssa soittavat kitaristi Jukka Orma, saksofonisti Jone Takamäki ja rumpali Aniida Vesala. Yhtyeen musiikkia luonnehditaan mieleenpainuvien melodioiden ympärille kietoutuvaksi sointimaailmaksi, jossa mustan rockin rytmiikka kohtaa avaruudellisuuden.

18.5. klo 19.30 osoitteessa Gallen-Kallelankatu 12.

 

Joonas Salli
Näin iloisissa tunnelmissa oltiin Porin taidekoulun pisteellä Viikkarin kyläjuhlissa kaksi vuotta sitten.

Näin iloisissa tunnelmissa oltiin Porin taidekoulun pisteellä Viikkarin kyläjuhlissa kaksi vuotta sitten.

4. Viikkarin kyläjuhlat

Yksi tunnelmallisimpia Porin tapahtumista on Viikkarin kyläjuhlat, jota vietetään yhdeksättä kertaa lauantaina 19.5. kello 11–15. Viidennessä kaupunginosassa tarjotaan kulttuuriohjelmaa, tekemistä lapsille, pihakirpputoreja ja pop up -ravintoloita.

Porin ylioppilasteatterin improvisaatioryhmä Kosminen karuselli esiintyy osoitteessa Varvinkatu 12 kello 12 ja 13. Siellä pääsee seuraamaan parinkymmenen minuutin mittaisia improvisaatiopätkiä.

Ilmaistapahtuman keskus ja infopiste on Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon pihassa. Siellä tarjotaan kello 11 maistiaisia Reposaareen kesäkuussa tulevasta Brigitte Bardot -musiikkiteatteriesityksestä. Kello 14 voi kokea Kimmo Tihveräisen ikäihmisten muistoista kokoaman Elämän reppu -monologinäytelmän, joka kuvaa tavallisten ihmisten arkea menneinä aikoina.

5. Luovaa kirjoittamista

Porin taidemuseon ilmaisessa Museoin Tarot -työpajassa kokeillaan matalalla kynnyksellä luovaa kirjoittamista ja visuaalista hahmottamista. Työpajaa ohjaavat kirjoittamisen tutkija Emilia Karjula ja kuvataiteilija Eero Merimaa.

Museoin Tarot on Merimaan ja Karjulan taideprojekti, jossa yhdistyvät kuva- ja sanataide. Sen aiheena ovat taiteen muusat, innoituksen ja inspiraation lähteet.

Työpajassa ideana on vertailla, millaista on lähestyä samaa aihetta sekä kirjoittamisen että visuaalisen muodon etsimisen kautta. Työpajassa kirjoitetaan tekstejä Museoin Tarot -korttien kuvien innoittamana ja tehdään luovia harjoituksia, kuten kokeillaan piirtämistä kynä teipattuna etusormeen pitkän tikun päässä.

Non-stop -työpajaan voi osallistua lauantaina 19.5. kello 18–20 välillä.

Katso video:

 

Juttua on muokattu 18.5. kello 8.45: Korjattu nimivirhe Kimmo Tihveräisen Elämän reppu -näytelmässä.

Juttua on muokattu 16.5. kello 11: Vinkkeihin on lisätty tieto Porin ylioppilasteatterin improvisaatioesityksistä Viikkarin kyläjuhlilla.

Museoiden yö

Lauantaina 19.5. Porissa ilmainen sisäänpääsy museoihin. Kaikki museot ovat avoinna 11–24.

Satakunnan museo Etsi Porin karhu -lastenkierros kello 15. Aikuisille teemaopastuksia mm. asuminen ja kodit klo 19 ja Porin historiaa klo 20.

Porin taidemuseossa deitataan taideteoksia pikatreffien hengessä klo 16.

Rosenlew-museossa opastetut käynnit Kruununmakasiinin väestönsuojaan, joka oli käytössä jatkosodan aikaan.

Luontotalo Arkissa näyttelyt, Suistoyö-filmi ja perhoshuone.


Kommentit (2)

  • Aarno Hakamäki

    Myös Uudellakoiviston puutarhakaupunginosassa vietetään kyläjuhlaa lauantaina 19.5 klo 11-15 koulun pihalla. Esiintymislavalla kolme eri bändiä, on sirkus-, tanssi_ ja kamppailu-urheilusityksiä, kasvomaalausta, moottoripyöräajelua, vanhoja radioita, VPK:n auto, SPR:n nallesairaala, origamityöpaja, kaverikoiria, taimivaihtoa jne. Lisätietoja Facebook: Uudenkoiviston kyläjuhla.

  • Vm62

    No onpas oikea superviikko. Nyt tuli vaikeaa valita mihin mennä. Oliskohan jäähallissa tai urheilukeskuksessa mitään mielenkiintoista tapahtumaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio