Nuoret tamperelaiset hyvien esikuvien jalanjäljillä

Nuoret tamperelaiset hyvien esikuvien jalanjäljillä

Niina Kiiveri: Unohdetut jumalat, 2017, veistosinstallaatio, lelueläimet, maali, tekoveri, kimalle, lasikuvut.

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Kananlihalla. Anne Järvi, Emmi Kallio, Jenni Karhapää, Niina Kiiveri, Anna Pekkala, Ismo Torvinen 19.9. saakka. Poriginal-galleria, Eteläranta 6, Pori, avoinna ti–su 11–18.

Poriginal-galleriassa leikki ja julistavuus sekoittuvat ja liika vakavuus karisee. Kokonaisuudessa on jotain kovin tuttua, vaikka en taiteilijoita tunnekaan. He toimivat Tampereella Galleria Rajatilassa, jota olin itse parikymmentä vuotta sitten käynnistämässä.

Yllättäviä ovat teosten viitteet vahvoihin ja tyylinsä vakiinnuttaneisiin kollegoihin. Ismo Torvisen (s. 1984) projisointi väreilee katsojan varjojen mukaan ja Anna Pekkalan (s. 1989) tilateoksessa nukke kuiskii ruumisarkussa. Molemmat ammentavat elollisen rajamailta, kutsuen tutkimaan, muuttuiko kuva, hengittikö hahmo.

Tehot ovat tuttua Jarno Vesalaa (s. 1977) ja Charles Sandisonia (s. 1969). Jos eivät tamperelaiset esikuvat vielä tulleet selviksi, niin nurkassa vahtii Heli Ryhäsen (s. 1971) kangasveistosten tyylinen hahmo.

Jenni Karhapää: Duck And Cover, 2017, akryyli- ja öljyväri kankaalle, 70 cm x 95 cm..

Jenni Karhapää: Duck And Cover, 2017, akryyli- ja öljyväri kankaalle, 70 cm x 95 cm..

Maalaukset toimivat itsenäisemmin. Jenni Karhapään (s. 1984) värit loistavat kirpeinä. Pienet, saduista lainatut pelot luovat maisemiin jännitettä.

Emmi Kallion (s. 1981) teokset viittaavat meikkipalettiin tai homeeseen. Ne kuvaavat hallitsematonta rapistumista määrätietoisella maalin ja massan seoksella, muodostaen kankaalle huimia mikromaisemia.

Leluhärän niskasta valuu punaisia koruja. Sarvikuonolla on helmiarpi. Niina Kiiverin (s. 1986) teokset lunastavat lupauksen saaden ihon kananlihalle. Ne kommentoivat purevasti eläinten esineellistämistä, mutta osansa saavat myös brittitaiteen megatähti Damien Hirstin (s. 1965) suurieleisyys ja kalliit materiaalit.

Outi Heiskanen (s. 1937) opetti joskus, että valitse ensin hyvä esikuva ja tee kaikki kuten hän. Jos taiteesi on senkin jälkeen kiinnostavaa, on se jo todella hyvää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio