”Musiikki merkitsee toisten kuuntelemista” –Porilaisbändi Mama Longhorn taipuu myös räppiin

Jesse Keinonen
”Musiikki merkitsee toisten kuuntelemista” –Porilaisbändi Mama Longhorn taipuu myös räppiin

Porilainen Mama Longhorn luonnehtii tapaansa tehdä musiikkia "ystävien kuuntelemiseksi". Se tarkoittaa toisten soittoon mukautumista ja tilan antamista toisille.

Sini KuvajaPori

Porilaisyhtye Mama Longhornin toinen albumi Age Two on ehtinyt kerätä tähtisadetta Soundissa ja muissa lehdissä jo ennen julkistamiskeikkaa. Levyllä kuuluu esikoisalbumia laajempi kirjo musiikillisia suuntia.

Siihen on vaikuttanut yhtyeen muuttunut kokoonpano. Mukaan levyllekin asti ovat nyt tulleet saksofonisti Jukka Kettula ja trumpetisti Juho Nordman. Räppäri Thelo Ekow vierailee kahdella biisillä – ja myös keikalla.

Musiikillista monipuolisuutta kuvaa hyvin yhtyeen uuden perkussionistin Tatu Tyykilän heitto Saunamiehestä jännänä biisinä, joka on kuin ”suomalainen 30-luvun rumbaiskelmä punk-bändin soittamana”. Eeva Poijärven kirkas ääni luo kontrastia afrikkalaisrytmeille.

Ensilevyn tapaan levy kuulostaa livehenkiseltä verrattuna suureen osaan nykymusiikkia. Bändi harjoitteli kaiken niin valmiiksi, että usean kappaleen kohdalla yksi otto studiossa riitti.

He vierastavat levytyksessä liikaa kliinisyyttä ja kikkailua. Tunnelma ja luonnollisuus ovat tärkeämpiä.

– Nykymusiikissa kaiken on mentävä tasan tempoon ja oikeassa äänessä. Siihen tietysti pyrimme, mutta musiikin kiinnostavuus syntyy siitä, mitä ihmiset tekevät keskenään, eikä siitä, miten joku insinööri laittaa asiat riville, sanoo lyömäsoittaja Kai Johansson. Räppäri Ekow yllätti koko yhtyeen studiossa. Vasta levyttäessä paljastui, että rap-lyriikoita puuttui yhä 32 tahdin verran. Bändi seurasi ihmeissään, kun konkari kirjoitti parissa minuutissa puuttuvat lyriikat täydelliseksi jatkoksi aiemmin tekemälleen.

Levyn muut sanoitukset ovat pääosin basisti Mikko Elon käsialaa. Ne ovat usein tuokiokuvia tarinoista, joista paljastetaan vain osa.

Moose Fly -biisi syntyi mökkireissulla Pomarkussa, jossa oli äänitetty 12 tuntia materiaalia viikonlopun aikana. Tarkoituksella väärin käännetty kappale sai alkunsa Pomarkun hirvikärpäshavainnoista. Sitä voi ajatella kuvana erilaisista ihmisen ympärillä pörrääjistä tai takertujista.

Bändin jäsenet eivät pidä biisejä koskaan etukäteen lukkoon lyötyinä. Studiossa tehtiin viimehetken muutoksia, ja keikalla levytetyt kappaleet saavat aina vähän uuden muodon.

– Jos keikalla on hyvä meno, voidaan vain jatkaa jotain maukasta kitarasooloa, Poijärvi sanoo.

Elo toteaa, että Mama Longhornissa on kyse ennen muuta toisten kuuntelemisesta. Se koskee niin biisien tekoa kuin soittoa.

– Parhaimmillaan koen, että kuuntelen kaikkia muita, ja oma soitto mukautuu ja sulautuu musiikkiin melkein intuitiivisesti, hän toteaa.

Mama Longhornin Age Two -levynjulkaisukeikka Bar Kinossa 22.4. Alkuillasta ylioppilasteattereiden improvisaatiokisa kello 21. Keikka alkaa kello 23.


Kommentit (5)

  • Eemeli Kontio

    Kiva että munkin nimi mainitaan artikkelissa. Olen otettu Porilaisten solidaarisuudesta taas kerran.

  • mama

    Kaikelle musiikille on kuuntelija tai kuuntelijat… Kyllä sitä maailmaan mahtuu. Ja aina voi ite valita omansa. Kunhan muistaa, että arvostelijan mielipide on aina yhden ihmisen mielipide. Oliskohan se sitten tasapuolisempaa, että ottais aina yhden puolesta ja yhden vastaan… Kokeilun arvoinen asia sekin…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio