Pori Jazz

Magneettimiehet syntyivät uudelleen

Hanna Laasanen
Magneettimiehet syntyivät uudelleen

Uskomaton Anni Elif Egecioglu oli Heikki Sarmannon sävellysten pää-äänenkannattaja.

Ilari Tapio

Heikki Sarmanto Renewal ja Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri Lokki-lavalla torstaina ja perjantaina.

Ilta ja päivä eivät ole veljiä keskenään. Torstai-iltana Kirjurinluodon olot olivat arktiset mutta tunnelmat kaikkea muuta kuin arkiset. Perjantaina päivällä aurinko armas sentään yritti lämmittää Lokki-lavan viheriötä.

Illan viimeisen ja päivän ensimmäisen konsertin pääsolisteja, laulaja Anni Elif Egecioglua ja saksofonisti Pauli Lyytistä, yhdistää Elifantree-yhtye.

Magnetia Orkesteri on Lyytisen uusi akustinen kvartetti. Sen muut jäsenet ovat trumpetisti Verneri Pohjola, rumpali Mika Kallio ja basisti Eero Tikkanen.

Nelikko liikkui vapaa-ajattelun ja perinteisten uskonkappaleiden aina mielenkiintoisessa rajatilassa. Se tarkoitti yhtäällä melodista myllerrystä ja toisaalla Virvatulia, joiden äänimaailmaan sopi lavan takana peruuttaneen kuorma-auton varoituspiipitys. Sävellys oli nimensä mukainen.

Niin olivat myös Eetu-possun ja Pieru-nallen seikkailut sekä Kylähullun kevät. Elementissään magneettimiehet olivat päästäessään pirun irti. Kylähullutuksen ohella kreisiä kisailua ja rypistystä edusti finaalin Ljubljana.

Vähintään yhtä mielenkiintoiseksi osoittautui pianisti Seppo Kantosen luotsaamaan omintakeisen sekstetin sukellus jazzin magneettimiehen Heikki Sarmannon säveltuotantoon.

Se oli niin sanotusti jotain ihan muuta.

Mystistä meininkiä loihtivat Anni Elif Egecioglun huikea ääni ja Mikko Perkolan viola da gamba. Kun niihin limittyi amerikkalaisia musikaalisävyjä ja brittivaikutteista sähköistä progea, paketti olisi voinut paukahtaa päreiksi.

Mutta ei. Se liikkui sittenkin kuin Galileo Galilein maapallo. Pitkistä melodiakaarista ja jylhän herkistä sovituksista muodostui upea matka suomalaisen jazzin ja suomalaisuuden ytimeen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio