Sini KuvajaPori

Porilaiset lukiolaiset pääsivät tutustumaan uudella tavalla nykytaiteeseen, taidemuseoon ja taiteilijan työhön Porin taidemuseossa. Lukiolaisryhmä perehtyi porilaisen taiteilijan Veijo Setälän tekemiin veistoksiin museon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen työpajassa. Lukiolaisten ja Setälän yhteistyöstä syntyi lopputuloksena uusi veistos.

Lukiolaisryhmä oli Porin Suomalaisen Yhteislyseon lukion KU15-kurssi eli ryhmä opettaja Ritva Taipaleen kuvataideoppilaita. Kurssilla lukiolaiset tutustuivat tekemisen kautta taidemuseon kokoelmatyöhön ja taiteilijan ammattiin.

Lukiolaiset osallistuivat museon taidekokoelman teosten inventointiin tutustumalla Setälän Viiden veistoksen maisema -teossarjaan vuodelta 1992. Lukiolaiset haastattelivat Setälää veistosten synnystä ja loivat omat luonnosehdotuksensa teossarjaa jatkavasta uudesta, kuudennesta veistoksesta.

Lukiolaisten luonnokset olivat kaikenkirjavia: luuranko, muovailuvahapuu, auto, barbinjalkoja, tunneli päättyy -liikennemerkki (yksi maailman turhimmista liikennemerkeistä, kommentoi Setälä) ja DNA-kierre. Niiden pohjalta Setälä loi sarjaan kuudennen veistoksen, Idea Expressin.

–Luonnoksia oli paljon, oikea runsaudenpula. Yritin aluksi ympätä ihan kaikki ideat yhteen veistokseen, mutta ymmärsin, ettei synny mitään, jos alan vain liimailemaan ideoita yhteen. Halusin, että siinä on myös paljon itseäni: sitä mitä teen nykyään, Setälä sanoo.

Siksi hän valitsi päämateriaaliksi puun mutta käytti ensimmäistä kertaa myös barbinosia veistoksessa. Materiaaleissa on myös muun muassa teräsalumiinia, teräslankaa, betonia ja muovailuvahamaista sugru-massaa.

Setälä ajattelee lopputulosta Joseph Beuysin tuotannon tapaisena ”sosiaalisena veistoksena”. Tekoprosessi oli hänelle itselleen myös melkoinen aikamatka kaukaiselle yhdeksänkymmentäluvulle, jolloin Viiden veistoksen maisema - sarja syntyi.

Lukiolaisille kurssi tarjosi kurkistuksen taidemuseon ytimeen.

–Oli mielenkiintoista tutustua siihen, miten museo toimii kulissien takana, ja miten taiteilija toimii yhteistyössä museon kanssa. Parasta olivat keskustelut taiteilijan kanssa. Pääsimme puhumaan hänen kanssaan luovasta prosessista: Miten hän lähestyy ja dokumentoi ideoitaan, ja miten ne toteutetaan oikeassa elämässä, kommentoi lukiolainen Santeri Pietilä.

Veistos on nähtävillä Cafe Muusassa yhdessä lukiolaisten luonnosten, Setälän aiempien veistosten kuvien ja taiteilijahaastatteluvideon kanssa. Veistos jää osaksi Porin taidemuseon käyttökokoelmaa tukemaan taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen pedagogista toimintaa.

Porin lastenkulttuurikeskuksessa työskentelevä Setälä on toteuttanut runsaasti taideteoksia yhteistyössä lasten kanssa. Hän tekee paraikaa lasten kanssa luotua muraalia asuntomessualueelle.


Kommentit (2)

  • Sini Kuvaja

    Veistos ei ole lukiolaisten vaan taiteilija Veijo Setälän tekemä ja suunnittelema. Hän käytti kuitenkin sen suunnittelun pohjana lukiolaisten tekemiä piirroksia ja pienoismalleja.

  • Nimetön

    Kiva juttu, mutta minulle jäi yksi asia epäselväksi: olivatko kyseessä siis lukiolaiset?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio