Loiriplukari on kesän omituisin korvamato, joka syntyi "ihan vahingossa" – ja kuulostaa tismalleen Vesa-Matti Loirilta

Kalle Taivainen tekee surrealistia lauluja, jotka hän esittää täydellisesti Vesa-Matti Loirilta kuulostaen.Mysteeriartistin laulut ovat "fakseja sielun syövereistä".

Kalle Taivainen
Loiriplukari on kesän omituisin korvamato, joka syntyi "ihan vahingossa" – ja kuulostaa tismalleen Vesa-Matti Loirilta

Loiriplukarin musiikkivideot perustuvat laulujen tavoin yleensä yhteen simppeliin ideaan. Ei voi laittaa verotukseen -kappaleen videossa Tim Alenius sukeltaa ja puhaltaa vedenalaisia ilmarenkaita.

Antti Lähde

Mitä ihmettä tämä on, ajattelen. Vesa-Matti Loiri hokee korvaani dementoituneita säkeitä verotuksen vaivalloisuudesta, ja kaiken taustalla soljuu jatsahtava, eteerinen pop.

"Ei voi laittaa verotukseen, ei voi laittaa, verotukseen... Ei voi laittaa, kuittii... verotukseen."

Tämähän on upeaa musiikkia! Mutta ei suinkaan Vesa-Matti Loiria – vaan Loiriplukaria.

Kevään hämmentävimmän musiikki-ilmiön takana on turkulaislähtöinen Kalle Taivainen, 43, jota latteuksia kaihtamaton toimittaja voisi kuvailla esimerkiksi "kulttuurin moniottelijaksi" tai "taidemaailman sekatyöläiseksi".

Taivainen opittiin tuntemaan alun perin muusikkona, kun hän neljännesvuosisata sitten, hädin tuskin täysikäisenä, liittyi kulttimaineessa paistattelevan Xysma-rockyhtyeen basistiksi.

Myöhemmin Taivainen soitti muun muassa PMMP:n säveltäjänä tunnetun Jori Sjöroosin Magenta Skycode -yhtyeessä, minkä lisäksi hän on niittänyt mainetta etenkin kuvataiteilijana, tehnyt sisustus- ja lavastustöitä teatterissa sekä työskennellyt juontajana ja ravintola-alalla.

Nyt Taivainen asuu vaimonsa ja lastensa kanssa Tofossa, Mosambikissa.

–Minulla on siellä tatuointistudio Liquid Dive Adventures -nimisen sukelluskeskuksen yhteydessä. Samassa keskuksessa vaimo pyörittää Happi-nimistä kasvisravintolaa. Tatuointien lisäksi siellä on tullut tehtyä lähinnä seinämaalauksia ja graffiteja, Taivainen kertoo.

...sekä tietysti musiikkia – kerrassaan erikoista sellaista.

Dadan riemujuhlaa

Ensimmäiset Loiriplukari-kappaleet ilmestyivät kaikessa hiljaisuudessa YouTubeen maalis-huhtikuun vaihteessa. Maailma jatkoi radallaan.

Nyt lauluja on julkaistu yhdeksän, eikä Telluskaan ole enää turvassa.

Ei voi laittaa verotukseen, Maanantai, Lensi lintu langalle, langalle lensi lintu, Iso auto ja pieni setä, Ei saa laulaa, Hannele, Tää kesä meni Airistolla, Sydämeni hehku ja Valaat muodostavat nimittäin yhden omalaatuisimmista biisiryppäistä länsimaisen kevyen musiikin historiassa.

Kappaleet koostuvat yleensä vain yhdestä, kahdesta melodisesta fraasista, joita jauhetaan parin minuutin ajan ennen kuin musiikki loppuu kuin seinään. Laulujen musiikillinen kirjo on laaja ulottuen Lensi lintu langalle -kappaleen progressiivisesta folkista Maanantain raskaaseen kitararockiin ja Ei saa laulaan jatsahtavaan diskofunkiin.

Lyriikoiltaan laulut kunnioittavat minimalistisen dadan ja absurdismin perinteitä. "Valaat palaa ja mä, kaiken salaan / Valaat palaa ja sä, sä vaan halaat / Valaat palaa ja mä, kengät betoniin valaan", kuuluu Valaat-kappaleen sanoitus lähes kokonaisuudessaan – ja se on Loiriplukarin teksteistä monisyisin.

Paketin kruunaa tietysti se, että Kalle Taivainen laulaa kaiken tämän viimeistä piirtoa myöten Vesa-Matti Loirilta kuulostaen, rakastetun taiteilijan maneerit nuhaisista ähkäisyistä raskaisiin huokauksiin täydellisesti sisäistäneenä.

Alicia Guirao del Fresno
Kuvataiteilijanakin tunnettu Kalle Taivainen asuu nykyään perheineen Mosambikissa, jossa hän pyörittää tatuointistudiota.

Kuvataiteilijanakin tunnettu Kalle Taivainen asuu nykyään perheineen Mosambikissa, jossa hän pyörittää tatuointistudiota.

Ääni löytyi "vahingossa"

Monen on ollut vaikea uskoa, että Taivaisen "Loiri-ääni" olisi tuotettu ilman teknologisia kommervenkkejä. Kysymyksiä on herättänyt etenkin artistinimi Loiriplukari, joka antaisi ymmärtää, että ääni on saavutettu jonkinlaisen "plukarin" (plug-inin eli liitännäistietokoneohjelman) avulla. Näin ei tietenkään ole – koska tietokoneohjelmat eivät vain toimi niin.

–Vesku-imitaatio tuli vähän vahingossa, kun kokeilin erilaisia laulutapoja. "Sisäinen Loiri" löytyi fanittamisen ja äänihuulien avulla. Nimi projektille tuli, kun yksi kaveri kysyi, että "onko sulla joku Loiri-plukari tuossa", Taivainen kertoo.

Laulujen aiheet Taivainen poimii milloin mistäkin, mm. hatusta. Ei saa laulaa -kappaleen sanoitus ("Ei saa laulaa, ei saa laulaa, eijeijeijei..." – siinäpä se!) on 3-vuotiaan Elsi-tyttären "kynästä", jo klassikkokorvamadoksi muodostunut Ei voi laittaa verotukseen puolestaan juontaa juurensa vuosiin, jolloin Taivainen työskenteli Alkossa.

–Meillä oli työkavereiden kesken bändi ja tämä oli yksi kappaleista, joita me soitimme. Ei voi laittaa verotukseen -fraasi on yleisin vitsi, jonka asiakkaat kertovat kassalla, kun heille tarjoaa kuittia.

Loiriplukarin kappaleet perustuvat biisiaihioihin, joita Taivaisen pöytälaatikkoon on vuosien varrella kertynyt. Hän kehittelee ja äänittelee niitä Logic Pro X -musiikkiohjelman avulla "aina öisin, kun lapset on saatu nukkumaan".

–Biisit syntyvät ihan siitä riemusta, että voin tehdä musiikkia ja kokeilla kaikkea ilman stressiä. Olisivatko ne fakseja jostain sielun syövereistä?

Mutta onko itse Loiri kuullut Loiriplukarin musiikkia? Ja jos on, niin mitä mestari siitä ajattelee?

–Kuulin Turun Sanomien toimittajalta, että Loirin manageri olisi soittanut Veskulle Hannele-kappaletta. Loiri oli kuulemma nauranut ja kysynyt, että "oonks mä levyttäny tän?"


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio