Kuvataidearvio: Samu Raatikainen P-galleriassa – Kiertoteiden ja kokeilujen teoksia

Kuvataidearvio: Samu Raatikainen P-galleriassa – Kiertoteiden ja kokeilujen teoksia

Samu Raatikainen: Stump I, 2017, sekatekniikka kankaalle.

Kati Heljakka

Kuvataide

Samu Raatikainen: Timely Matter² P-galleriassa 29.10. asti

P-galleriaan pystytetty näyttely saa nimensä ajan ja aineksen risteyspisteestä – kiertoteiden ja kokeilujen kohtaamisista kumpuavasta taiteesta. Samu Raatikaisen Timely Matter² -katselmus on kolmiosaisen näyttelysarjan toinen osa, jonka ytimessä on hitaan muutoksen kehystämä ajatus.

Keskeistä kerroksittain kankaille sivellyille näkymille ei ole niissä toistuva kalpea paletti, vaan teoksille yhteinen, yhtä aikaa aineellinen ja mystisesti hajoava raaka-aines. Maalausten kehon muodostavan maalivärin ohella tuo materiaalisuus saa hiekan, pölyn ja homemaisen nukan sekateknisen käsittelyn myötä moniulotteisen olemuksen – käsitteellinen aika kohtaa näin osuvalla tavalla käsin kosketeltavan, konkreettisen ja ajan hampaissa hajoavan massan.

Kuin suurennuslasin alla majailevista eliöistä siirrytään askeleen etäämmälle ja esittävämmän pariin. Biologisia rihmastoja muistuttavat kuvat tiivistyvät kierroksen edetessä abstraktioista tiukemmin kiertyvään esittävyyteen. Maalin alla piilotteleva maisemallinen mahdollisuus kutittelee mielikuvitusta niin näyttävässä Deflected-teoksessa kuin keskihuoneen vähäeleistä kolmiulotteisuutta välähtelevissä Blushing ja Beclouded –kuvissakin.

Teosnimet seuraavat toisiaan kuin populaarihahmon veljenpojat ikään – Raatikainen näyttää leikittelevän kielellä yhtä vaivattomasti kuin maalaa kuviinsa kerroksia. Takasalin seinälle ripustettu maalauskaksikko Stump I-II edustaa ei-esittävien teosten löyhempiin tunnelmiin verrattuna yhä figuratiivisempaa sommitelmallisuutta:

Kokonaisuuden päättävissä kuvissa aavistaa jo leskenlehtien esiintulon, kevätvalon hentoisen kajon – elämän uuden mahdollisuuden. Kunpa kesä ehtisi tänne ennen kuin materiaalikokeilujen raskauttamat teokset hajoavat hiljalleen mieltä kaihertavista maalauksista ajan tuhoamiksi tomumajoiksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös