Sini Kuvaja

Porin Oopperan hakeutuminen konkurssiin merkitsee sitä, että Pori köyhtyy merkittävästi kulttuurikaupunkina. Oopperat tarjosivat vuosi vuodelta kohokohdan Porin kulttuurivuoteen. Ohjelmisto, solistit ja Pori Sinfonietta oopperaorkesterina ovat olleet korkeatasoisia.

Tämän jälkeen kukaan tuskin enää tuottaa oopperoita Poriin. Muualta saattaa tulla esityksiä vierailulle.

Porin Ooppera on toiminut vuodesta 1976. Yhdistys on tarttunut kunnianhimoisesti myös vähemmän tunnettuihin ja harvemmin esitettyihin oopperoihin sekä nykyoopperaan.

Pääosin talkoovoimin syntyviä esityksiä on voinut luonnehtia kulttuuriteoiksi ja ihmeiksi toinen toisensa jälkeen. Suomi 100 -juhlavuonna yhdistys tuotti Poriin suomalaisen merkkiteoksen, Aulis Sallisen Ratsumiehen. Sitä seurasi toinen kunnianhimoinen ooppera, maaliskuussa kantaesityksenä Porissa nähty Maria Kallionpään ja Markku Klamin nukketeatteriooppera Croak.

Oopperat olivat arvostelumenestyksiä, mutta yleisöä ei saapunut tarpeeksi. Jälkiviisaasti voi todeta, että ohjelmistovalinnat olivat liian kunnianhimoisia ja erikoisia porilaiseen makuun.

Mutta juuri tämä on ollut Porin Oopperan ydin: taiteellinen tinkimättömyys, johon liittyi myös riskienotto. Se on taannut satakuntalaisille kulttuurin ystäville laadukkaita elämyksiä.

Kuten esimerkiksi viimeisimmän, visuaalisesti upean Croakin, jossa huikea, ajan kanssa hiottu nukketeatteritaide yhdistyi musiikkiin.

Porin Oopperan loppu on menetys myös kansallisella tasolla. Suomesta katoaa jälleen yksi alueellinen ooppera, ja oopperalaulajien työmahdollisuudet kotimaassa kapenevat entisestään.

On todella suuri menetys, että Pori menettää tämän brändin: oopperan, joka pienestä koostaan huolimatta tunnetaan korkeatasoisista tuotannoista. Sillä kun oli olemassa lähes kaikki: maine, orkesteri, kuoro ja joukko asiansa osaavia, talkootöihin sitoutuvia ihmisiä. Kaikki paitsi rahaa.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Paljonko Porille lankeaa maksettavaksi oopperan produktioihin ja ylläpitoon annettuja lainoja ja takauksia?

  • Nimetön

    Porissa on ollut Ooppera? Turhaanko olen lähtenyt Helsinkiin asti sitä varrten? ….noh tuskin sentään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio