Vuosi 1918

Kirja-arvio: Porilaisten sisällissodasta kirjoittava Tapio Niemi onnistuu raakuuksien objektiivisessa kuvaamisessa mutta luiskahtaa jälkiselvittelyissä asenteellisuuteen

Kari Mankonen
Kirja-arvio: Porilaisten sisällissodasta kirjoittava Tapio Niemi onnistuu raakuuksien objektiivisessa kuvaamisessa mutta luiskahtaa jälkiselvittelyissä asenteellisuuteen

Tietokirjailija Tapio Niemen kirja jakautuu sodan esivaiheiden, itse sodan ja jälkiselvittelyiden kuvaukseen.

Pekka Harttila

Kirjat

Tapio Niemi: Porilaisten sisällissota 1918. M-metallum, Rauman Painotalo Oy. 2018. 201 sivua.

Vain muutama viikko sen jälkeen kun Suomi oli julistautunut itsenäiseksi, minkä Venäjä oli tunnustanut, ns. punaiset aloittivat kapinan laillista hallitusta vastaan ja valtasivat Etelä-Suomen. Venäjän joukkoja oli vielä Suomessa ja suurimmaksi osaksi ne tukivat punaisia, jotka saivat runsain mitoin myös aseistusta Neuvosto-Venäjältä.

Pohjoisessa kenraali Mannerheim aloitti venäläisten joukkojen riisumisen aseista. Senaatti toimi vajaalukuisena Vaasassa. Mannerheimin johtamat joukot, ns. valkoiset olivat hallituksen joukkoja, ja ne joutuivat pian taisteluihin pohjoista kohti yrittävien punaisten kanssa. Viimeiset venäläiset joukot poistuivat maasta maaliskuun kuluessa. Kenraali Rüdiger von der Goltzin joukot Saksasta saapuivat huhtikuun alussa. Heti kapinan alkaessa Pori joutui punaisten valtaan.

Maisteri Tapio Niemi, joka on ansioitunut useiden elämäkertojen kirjoittajana, käsittelee tuoreessa kirjassaan Poria, porilaisia ja Porin seutua 1918 sisällissodassa. Niemi toteaa, että aiheesta on paljon kirjoitettu, mutta nyt on ollut tarkoituksena saada aikaan "helpommin sulateltava paketti".

Jo 1933 julkaistiin nuoren historiantutkijan L. I. Kaukamaan (myöh. fil.tohtori, Porin lyseon lehtori, kouluhallituksen kouluneuvos) 497-sivuinen teos Porin seutu itsenäisyystaistelun vaiheissa. Tästä ajan hengessä kirjoitetusta perusteellisesta järkäleestä näyttää olleen Niemelle ehkä merkittävääkin apua hänen hieman kriittisestä suhtautumisestaan huolimatta.

Mutta esimerkiksi tohtori Tiina Lintusen kolme vuotta sitten ilmestynyttä hyvää väitöskirjaa Porin seudun punaisista naisista Niemi ei kenties tunne, ei sitä ainakaan kirjan lähdeluettelossa mainita.

Niemen kirja jakaantuu tavallaan kolmeen osaan: sodan esivaiheet. sota, sodan jälkiselvittelyt.

Sodan esivaiheiden osalta Niemi korostaa, aivan oikein, huonon elintarviketilanteen vaikutusta. Yhteiskunnan luokkaerojen selvittely on epätasaista ja välistä hämmentävää. Ei voine esimerkiksi pitää paikkansa, että Porin seudun työväestöstä vain 30-40 prosenttia olisi ollut lukutaitoisia, kun suhdeluku koko maassa oli yli 90 prosenttia.

Osapuolten väkivallantekoja ja raakuuksia Niemi on pyrkinyt kuvaamaan objektiivisesti ja onnistunut melko hyvin. Sodan jälkiselvittelyjen osalta hän aika ajoin luiskahtaa asenteellisuuteen, mikä on myös ominaista kansan jakautumisen kuvaukselle 1920- ja 30-luvulla, jolloin tapahtui myös merkittävää eheytymistä (yhteistyö kunnallishallinnossa, Tannerin hallitus ja niin edelleen).

Kirjassa on erinäisiä pienempiä ja suurempia virheellisyyksiä. Niemi kuittaa ne esipuheessaan sillä, että tekevät ne muutkin virheitä – laittamattomasti sanottu, joten jääköön asia tähän.

Niemen kirjaa lukiessa joutuu silloin tällöin kysymään, mistähän tämä tai tuo tieto on peräisin. Niemellä on tähänkin vastaus: "pienet numerot ja viitteet eivät olisi lukemista helpottaneet".

Mitään hakemistoa kirjassa ei ole mutta sen sijaan lopussa osio, jossa on mielenkiintoisia henkilötietoja ajan toimijoista, niin valkoista kuin punaisista. Se on kirjan ansioita.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Erikoista on kirjassa esim. se, miten Niemi esittää ihan ”mututuntumalla” oman tulkintansa Koliahteen tapahtumista. Kyseissä kohdassa on virhe mm. vangitsemispäivämäärässä ja vankien määrässä. Lisäksi Niemi vain arvailee, mitä olisi voinut tapahtua. Valitettavan epäammattimaista.

  • aku

    Hyvä kirja, Tapsa ei ole turhan tarkka ja tee kirjasta vaikeaa luettavaa..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio