Kari SuniRauma

Suomalaisen kevyen musiikin suuriin nimiin kuuluvan Juha Junnu Vainion (1938-1990) värikäs elämäntarina nähdään Raumalla musiikillisena esityksenä kesäteatterissa. Musikaalinen tarina Sellaista elämä on tuhansien laulujen sanoittajasta kulkee lapsuudesta traagiseen loppuun saakka, vain 52-vuotiaana.

Rauman kaupunginteatterin suvinäyttämölle sanoittajan, laulajan, opettajan ja perheenisän elämänkaaren tuo vahva kaarti näyttelijöitä ja laulajia. Nimiosassa on puhelinoperaattori Elisan hintasaarnaajana ja Tampereen Cats-musikaalissa esiintyvä Heikki Mäkäräinen.

Rauman kesäteatterin lavalla nähdään myös iskelmälaulajana tunnettu Annika Eklund, joka esiintyi kesäteatterissa Raumalla jo kesällä 2014 suositussa Suklaasydän -musiikkinäytelmässä. Ilkka Merivaara muistetaan muun muassa televisiossa yhä uusintoina pyörivän Kumman kaa -sarjan Vesana.

Työryhmän täydentävät näyttelijäpariskunta Elina Lähde ja Petja Lähde. Myös kirjailijana tunnetulle Petja Lähteelle tuleva kesä on toinen Raumalla; hän näytteli Fåfängassa kesällä 2012 Kirkan musiikkiin perustuneessa Hetki lyö -näytelmässä.

Elina Lähde taas on nähty aiemmin mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Samppalinnan kesäteatterissa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kari Suni
Mikko Kivinen on tehnyt vuosien työn Juha Junnu Vainion elämäntarinan parissa. Rauman näyttämöversio syntyi yhdessä teatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan kanssa.

Mikko Kivinen on tehnyt vuosien työn Juha Junnu Vainion elämäntarinan parissa. Rauman näyttämöversio syntyi yhdessä teatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan kanssa.

Junnuna ja Watt Vainiona tunnetun laulusanoittajan ja myös laulajan tarinan on kirjoittanut ja ohjannut Raumalle Mikko Kivinen. Käsikirjoitustyössä on ollut mukana myös teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva.

Kivinen on perehtynyt Vainion elämään noin 15 vuoden ajan, sillä hän valmisteli elämäntarinasta elokuvakäsikirjoitusta. Elokuvahanke peruuntui, mutta toteutuu nyt näyttämöversiona.

–Hän teki noin 2 500 laulua ja levytti itsekin noin 250. Vainion elämä ja elämänkaari oli draamaa, josta saisi kaksi tai kolmekin näytelmää.

–Junnu on kaikkien aikojen paras sanoittaja, Kivinen sanoo.

Näytelmään Kivinen on nostanut sydämellisen ja pohjimmiltaan herkän ihmisen laulujensa takaa. Sydän oli päähenkilön tien merkittävä määrittäjä, sillä lapsuusiässä Vainiolle tehtiin silloin harvinaislaatuisen laaja sydänleikkaus. Sydän oli iskelmämiehen kohtalona, kun elämä päättyi Sveitsissä vuonna 1990.

Väliin mahtuivat kouluvuodet, varttuminen värikkäässä Kotkan ravintola- ja kulttuuriympäristössä, kouluttautuminen opettajaksi Helsingissä, perheen perustaminen sekä menestyksekäs sanoittajaura, jossa Kivisen mukaan riitti myös viihdettä ja viinaa. Vuonna 1976 Vainio raitistui ja teki sen jälkeen tuotteliaimman jakson sanataiteilijana.

Sellaista elämä on -musiikkinäytelmässä on mukana noin 20 Vainion laulua, joita säestää kapellimestari Tuomas Kesälän live-orkesteri. Näytelmän ensi-ilta on 15. kesäkuuta ja esitykset jatkuvat 11. elokuuta saakka.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio