Sini KuvajaPori

Porin teatterin näyttelijä Maarit Lehtonen on käynyt läpi puolentoista vuoden painajaisen. Laulurooleistaan tunnettu näyttelijä joutui piinaan, jota jokainen laulaja pelkää.

Ensimmäiset merkit ongelmista Lehtonen huomasi vuonna 2015 Marian roolissa Sound of Music -musikaalissa. Hänen oli vaikea laulaa hiljaa korkealta. Ääni ei soinut normaalisti vaan kuulosti käheältä.

Kynnys lähteä hakemaan apua äänihäiriöiden erikoislääkäriltä eli foniatrilta oli korkea. Kukapa äänityöläinen haluaisi saada reseptiksi hiljaisuutta. Piafin esityskausikin oli juuri alkamassa.

Piafin ensi-iltaviikolla Lehtonen veti päivittäin kortisonia kyypakkausta vastaavan määrän kyetäkseen esiintymään. Hänen oli pakko hakeutua erikoislääkärille.

Vastaanotolla hän sai kuulla juuri sen, mitä oli pelännyt, sanat joita yksikään laulaja ei haluaisi kuulla: "Sinulla on äänihuulikyhmyt".

–Se ensihetki oli hirveä, tippuminen tyhjyyteen, Lehtonen sanoo.

Laulajan ura on kiinni kurkunpään pikkuisesta osasta, lihaskudoksesta ja limakalvosta, jotka muodostavat äänihuulet. Naisilla ne ovat noin 1,5 sentin pituiset.

Näihin äänihuuliin voi syntyä kyhmyjä monista syistä, mutta usein kyse on äänen liikarasituksesta. Kyhmyistä puhutaankin laulajan rasitusvammana.

Kun äänihuulten limakalvo turpoaa, äänen tuottaminen vaatii tavallista enemmän lihastyötä, äänihuulten puristamista yhteen ääntä "ulos puskemalla". Se voi ajan kanssa synnyttää kyhmyjä.

Lääke on yksinkertainen – ja samalla äänityöläiselle mahdoton: Kyhmyt siliävät itsekseen hiljaisuudessa.

Piafin esitykset olivat vasta alkaneet, kun Lehtonen joutui jäämään neljän viikon äänilepoon.

Se oli vasta ongelmien alku.

Viimeiseen kahteen vuoteen Lehtosta ei ole nähty Porin teatterin näytelmissä muuten kuin Piafissa. Hän pystyi eläytymään lähes sadassa esityksessä täyspainoisesti Edith Piafiksi. Ääni kesti esitykset, mutta kaiken muun esiintymisen Lehtonen joutui jättämään pois. Muina päivinä hänen piti lepuuttaa ääntään.

Kahdesti hän on joutunut kahdeksan viikon äänilepoon. Se on koskenut paitsi laulamista ja näyttelemistä myös yksityiselämää. Hänen täytyi olla viikkoja hiljaa. Ääneen ei saanut nauraa, puhumista piti välttää, kyläilyt ja illanistujaiset sai unohtaa. Se tuntui muuttavan naisen koko persoonan.

–Puoliksi kuoli pois. Ääni on niin tärkeä. En saanut laulaa. Lasten kanssa oli aikamoista, onneksi he osasivat jo lukea ja kirjoitin heille viestejä, Lehtonen muistelee.

Ongelmien jäätyä taakse hän pystyy jo nauramaan joillekin muistoille. Lasten kanssa ulkoillessa hänellä oli pilli mukanaan. Siihen saattoi puhaltaa, jos joku lapsista oli vaikka karkaamassa tielle. Vähän kuin Sound of Musicin kapteeni von Trapp, joka kommunikoi lastensa kanssa pillivihellyksin.

Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet Lehtoselle raskaita.

–Mielessä pyöri, että ääni on työkaluni. Jos en saa sitä kuntoon, en pysty työhön. Mitä sitten tekisin?

Aina kun tämä ajatus tuli hänen mieleensä, hän päätyi siihen, ettei vaihtoehtoa ole. Hän haluaa laulaa ja näytellä. Ja tekee kaikkensa, jotta se onnistuu.

Onneksi lepo auttoi, ja hän sai apua foniatrilta, puheterapeutilta ja kyhmyistä pysyvästi eroon päässeeltä laulunopettajalta.

Foniatri Juha Vintturi kehui, ettei ole ennen Lehtosta koskaan nähnyt kenenkään pystyneen kuuden viikon hiljaisuuteen.

–Hän sanoi, että usein äänityöläisillä perustila äänihuulissa on turvotus. Sen kanssa pystyy työskentelemään, mutta ääntä pitää huoltaa.

Lehtonen tekeekin nyt äänensä eteen arjessa paljon. Hän muun muassa jumppaa ääntä rallatellen ja hymisten. Vedenvastusharjoituksilla hän hieroo äänihuulia puhaltamalla erityisillä resonaattoriputkilla veteen kuplia. Hän kostuttaa äänihuulia vesipiipun kautta hengitettävällä suolaliuoksella. Hän käy äänihieronnassa, jossa hierotaan kaulaa ja suun sisäosia.

Piaf-esitysten loputtua viime vuodenvaihteessa Lehtonen jäi kahden kuukauden sairaslomalle. Ääni pääsi täydelliseen lepoon.

Maaliskuun 15. päivänä foniatri kertoi hänelle ilouutisen. Äänihuulikyhmyt olivat kadonneet täysin. Oli taas lupa laulaa!

Kun Lehtonen lauloi ensi kertaa puoleentoista vuoteen kotona miehensä Teemu Niemelän kanssa, kummaltakin pääsi itku.

Ääni oli taas kirkas, eikä se väsynyt lainkaan.

Lehtosen mieleen painui myös ensimmäinen laulutunti, jolla hän sai taas laulaa Adelea, korkealta ja kovaa. Se tuntui niin mahtavalta, että kotimatkalla bussissa Lehtonen naputteli kyynelsilmin Facebookiin vuolaita kiitoksia itseään auttaneille ammattilaisille.

–Nyt olen voittanut tämän sodan, ja mulla on käytössäni sellaiset aseet, että kyhmyjä ei takaisin oteta!

Iso tuki toipumisessa on ollut puoliso Teemu Niemelä. Miehen idea oli, että heidän yhteinen duonsa tekee paluukeikan isolla lavalla, Porin Promenadisalissa. Niemelä halusi flyygelin ääreen.

Helatorstaina pariskunta esittää konsertissa suosikkiensa Adelen ja Elton Johnin musiikkia.

–Odotan sitä ihan hirveästi, jännittää järkyttävästi, ja on ihana täpinä, Lehtonen sanoo.

Lavalla hän uskoo kokevansa tunnemylläkän: hämmennystä, iloa ja onnea. Ehkä itkukin tulee.

–Ja itku saa tulla, kunhan pidän huolen, että tunteesta pääsee yli. Ihan kuin näyttämölläkin, kun tunteet tulevat joissain roolissa mutta eivät saa jäädä vallitseviksi. Kuka jaksaa katsoa kaksi tuntia, kun joku märisee, Lehtonen sanoo ja nauraa.

Hänelle kuuluu nyt muutenkin hyvää. Ääniongelmat on selätetty, ja hän on palannut työhönsä Porin teatteriin. Hän harjoittelee syksyn Harmony Sistersin esityksiä ja Hockey Night -jääkiekkokomediaa.

Hän sanoo suhtautuvansa laulamiseen nykyään toisin kuin ennen.

–Rakastan sitä entistä enemmän. Ymmärrän, että ääni on arvokas ja herkkä, sitä pitää vaalia.

Maarit Lehtosen ja Teemu Niemelän konsertti "An Evening with Adele and Elton John" Porin Promenadisalissa torstaina 25.5. kello 19.

Maarit Lehtonen

Syntynyt 1977 Koblenzissa Saksassa.

Asui lapsena ja nuorena Helsingissä ja Joensuussa.

Valmistui näyttelijäksi yksityisestä teatterikoulusta, Teatterilaboratorio ECS:stä 2003.

Työskennellyt näyttelijänä Porin teatterissa vuodesta 2003.

Avoliitossa Porin teatterin näyttelijän Teemu Niemelän kanssa.

Duo Lehtonen & Niemelä on esittänyt monenlaista musiikkia rockista pianoballadeihin, muun muassa Queenin tuotantoa, Adelea, Billy Joelia ja Elton Johnia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio