Johnny-Kai Forssell

Elvis Gospel. Aron & Cool Company. Juha Leppänen (Aron), Ari Nevala, Janne Korja, Franc Toth, Tapio Häkli. Keski-Porin kirkko 10.9.

Vaikka gospelmusiikkia on luonnehdittu hengelliseksi musiikiksi, ei sen tie suomalaisiin kirkkoihin ole ollut mutkatonta. Esimerkiksi Pekka Simojoen ja Jaakko Löytyn sitkeä työ on kuitenkin saavuttanut parin viime vuosikymmenen aikana tulosta. Merkillepantavaa on, että vastustus ei johtunut itse musiikista, laulujen sanoituksista tai soittimista, vaan nopeatempoisesta rytmistä.

Voidaan todeta, että tämä reipas ylistysmeininki tuli kirkkoihin ikään kuin takaovesta. Tilaisuuksien lupien myöntäjille toimitettiin esitettävien teosten luettelo, soittajalistat ja tilaisuuteen pyydettiin myös puheenvuoroja kirkon edustajalta. Kirkon byrokratiaviidakkoa on harvennettu onneksi siten, että seurakunnan kanttorilla on merkittävä rooli musiikkiesityksien lupien myöntämisessä.

Elvis Presleylle gospelmusiikki oli läheistä. Hän oli kuullut sitä kotikaupungissaan, laulanut itse spirituaaleja ja hymnejä sekä muita hengellisiä lauluja, joihin oli yhdistetty rhythm and blues-poljentoa.

Aron, Juha Leppänen, aloitti uransa Elvis-tulkinnat silkalla rockilla, mutta on viime vuosina laajentanut ohjelmistoaan myös Elviksen levyttämien laulujen hengelliseen ohjelmistoon. Ja sitähän riittää.

Porin konsertissa kuultiin 20 Elviksen tunnetuksi tekemää teosta.

Kirkon akustiikka ei ole näille lauluille suosiollista: Kiviset seinät ja katto korkealla. Lisäksi Elvis Presley -laulutyyli on voimakasta, jopa paatoksellista. Mutta teosten tuttuus ja henki korvasivat puutteita.

Aron esitti laulunsa väsymättömän hyvin. Säestävä yhtye, Cool Company, hallitsi melodiat pienimpiä nyansseja myöten. Taustalaulukin on hätkähdyttävän taidokasta.

Muutamat rokkipläjäykset taikka listaykkösetkään eivät menoa haitanneet.

Aron ei myöskään mennyt lauluissaan siitä mistä aita on matalin. My way, How Great Thou Art taikka Always on My Mind sujuivat taiten.

Aron has left the church!


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hieno konsertti! Upea ääni laulajalla ja kappaleet hyvin valittuja. Volyymia oli hiukan liikaa, hiljaisempi olisi riittänyt. Puitteetkin hienot.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio