Niko Rantsi vakiinnuttaa paikkansa rikoskirjailijana

Viimeiseen henkäykseen asti on mutkaton, sujuvakielinen ja tiivis rikostarina. Luvut ovat lyhyitä ja päättyvät yleensä johonkin koukuttavaan kohtaan.

30 vuotta poliisina toiminut Niko Rantsi työskentelee rikosylikonstaapelina keskusrikospoliisissa. Häneltä on ilmestynyt kolme romaania.

Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti. Tammi 2023. 320 s.

Rikoskirjailija Niko Rantsi (s. 1968) julkaisi hiljattain uuden romaanin Lainvartijat-sarjaansa. Viimeiseen henkäykseen asti lähtee liikkeelle espanjalaisesta hotellista, josta kertoja palaa nopeasti koti-Suomeen rikosaiheiden äärelle.

Romaanin alussa löytyy ruumiin sisältävä tynnyri meren rannalta. Ruumis paljastuu vuosikymmeniä aikaisemmin kadonneeksi mieheksi. Kun rikosylikonstaapeli Katri Rautanen alkaa tutkia tapausta, hän huomaa asian liittyvän äkillisesti kadonneeseen ammattirikolliseen Pertti Mäkeen. Lähes legendaarisen maineen saavuttanut Mäki on tuttu Rantsin aikaisemmista dekkareista.

Aviokriisissään kipuileva Rautanen huomaa olevansa uransa kovimman rikosjutun äärellä. Yhdessä Espoon poliisin Tommi Malkin kanssa hän tempautuu mukaan tapahtumasarjaan, josta ei puutu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Rautasen ja Malkin takaa romaanin keskushenkilöksi nousee ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen, jonka päälle kertoja sommittelee pahan poliisin viittaa.

Rantsi nauttii kuvata useita poliiseja samanaikaisesti. Poliisihenkilöt Veli-Matti Suojanen, Tommi Malkki ja Katri Rautanen ovat kulkeneet koko sarjan läpi. Asetelma muistuttaa melkoisesti porilaisille tutun Arttu Tuomisen Delta-sarjan poliisiryhmää.

Romaanista huomaa hyvin sen, kuinka hyvin kirjailija hallitsee rikoksentutkinnan. Romaanihan pursuaa poliisin kenttätyötä. Vaikka Rantsi on kirjoittanut viihteellisen romaanin, hän onnistuu havainnollistamaan koskettavasti sitä, miten poliisin työ käy esimerkiksi päähenkilöiden perhe-elämän päälle.

Lukuromaaniksi Viimeiseen henkäykseen asti on mutkaton, sujuvakielinen ja tiivis rikostarina. Luvut ovat lyhyitä ja päättyvät yleensä johonkin koukuttavaan kohtaan.

Tykkäsin Rantsin romaanin kansainvälisistä näkökulmista. Rikosvyyhti laajenee purkautuessaan maan rajojen ulkopuolelle. Kun lisäksi Rantsin rikollishahmot ja poliisihenkilöt tykkäävät muutenkin reissata ulkomailla, käydään monesti varsin kaukanakin Suomesta.

30 vuotta poliisina toiminut Niko Rantsi työskentelee rikosylikonstaapelina keskusrikospoliisissa. Hän on aikaisemmin julkaissut kaksi romaania Sinun puolestasi vuodatettu (2020) ja Kuka viereesi jää (2021). Viimeksi mainittu voitti Vuoden johtolanka -palkinnon. Uutuusromaanillaan Rantsi vakiinnuttaa paikkaansa suomalaisena dekkaristina. Enää hän ei ole lupaava, vaan on jo lunastanut lupauksiaan.

Rantsilta on ilmestynyt myös tietokirja Rikospoliisin silmin (2022). Siinä hän kuvailee poliisina tutkimiaan tapauksia, muun muassa Turun terrorihyökkäystä (2017), jonka päätutkijana hän toimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut