Maailma kissan silmin

Helena Telkänranta kirjoittaa tutkimuksiin pohjautuen siitä, miten kissa kokee ympäristönsä ja mitä se tarvitsee viihtyäkseen.

Tietokirjailija Helena Telkänranta on tehnyt tunnetuksi eri lajien eläinten tapaa kokea elämää. Nyt hän syventyy kissojen kokemusmaailmaan.

Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa? SKS Kirjat. 2023. 156 sivua.

Kissoilla on kautta aikojen ollut monia ystäviä ja niistä on kirjoitettu melkein yhtä paljon kuin koirista. Yksi ystävistä oli Winston Churchill, joka siirtyessään Lontoosta viikonlopuksi pääministerin maaseutuasuntoon kantoi erityistä huolta kissansa Nelsonin mukavuudesta. Tänä päivänä Downing Street 10:ssä toimii "ylihiirestäjänä" Larry-niminen kissa.

Tuoreen, uutta tutkimustietoa sisältävän kissoihin keskittyvän kirjan tekijä filosofian tohtori Helena Telkänranta on tullut tunnetuksi eläinten käyttäytymistä ja tunnetiloja koskevista tutkimuksistaan. Paitsi kissoja hänen tutkimustensa kohteina ovat olleet koirat ja kanat samoin kuin ihmisten ja eläinten suhde. Hän on saanut useita huomionosoituksia työstään.

Telkänranta tähdentää, ettei hänen kirjansa ole hoito-opas ja suosittelee siihen tarkoitukseen Päivi Ylikorven kirjaa Kissojen hoito.

Telkänrannan mukaan tiede tuottaa jatkuvasti uutta tietoa siitä, miten kissa kokee maailman, mitä se ymmärtää, mitä se tuntee, onko se luonnostaan erakko, niin kuin kauan on uskottu, ja mitä se tarvitsee viihtyäkseen.

Kissan luonnonvarainen esi-isä afrikanvillikissa eli nuubiankissa on Telkänrannan mukaan villikissan alalaji, joka elää laajalla alueella Afrikassa ja Lähi-idässä. DNA-tutkimus on osoittanut, että kaikki kesykissat polveutuvat nimenomaan afrikanvillikissasta. Näiden kissojen varhaishistoria liittyy viljanviljelyn yleistymiseen Lähi-idässä. Tällöin alkoi syntyä yhä suurempia viljavarastoja, joita rasittivat rotat ja muut jyrsijät – tarvittiin kissoja.

Perinpohjaisesti Telkänranta selvittää kissojen sosiaalistumisprosesseja eli niiden sopeutumista ihmis- tai muuhun ympäristöönsä. Kissan tulisi saada olla emonsa kanssa vähintään 14 viikon ikään. Ikääntyvienkin kissojen ongelmiin kirjassa on tarjolla ratkaisuja.

Tiede on pyrkinyt myös selvittämään kissojen tunnetiloja. Aggressiivisen tunnetilan vastapainona kissalla on kyky kehrätä, mikä tunnetusti merkitsee hyvää mieltä.

Telkänrannan miellyttävästi kirjoitetulla kirjalla on taustana laaja kirjallisuusluettelo, jota täydentää aakkosellinen hakemisto. Kirjaa on helppo suositella kaikille kissojen ystäville ja kissoista ylimalkaan kiinnostuneille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut