Calypso-musiikin kuninkaana tunnettu Harry Belafonte on kuollut

Banaaninlastaajan laulusta tunnettu muusikko oli myös Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun voimahahmoja.

Harry Belafonte mainosti hänestä kertovaa omaelämäkertaelokuvaa Sing Your Song Berliinin filmifestivaaleilla vuonna 2011.

Calypso-musiikin kuninkaana tunnettu amerikkalainen laulaja, lauluntekijä, näyttelijä ja kansalaisoikeusaktivisti Harry Belafonte on kuollut. Belafonte oli 96-vuotias. Hän kuoli tiistaina Manhattanilla New Yorkissa.

Belafonte syntyi Harlemissa Martiniquesta Ranskan merentakaisilta alueilta kotoisin olevan isän ja jamaikalaisen äidin vesaksi. Laulaja vietti lapsuutensa äitinsä kotimaassa Jamaikalla ennen palaamistaan New Yorkiin, missä aloitti uransa laulajana 1940-luvulla. Hänen kolmas albuminsa nousi Yhdysvaltojen listojen kärkeen vuonna 1956.

Calypsoksi nimetystä levystä tuli tiettävästi samalla ensimmäinen sooloartistin LP-levy, joka myi Yhdysvalloissa yli miljoona kappaletta. Tällä levyllä oli kappale The Banana Boat Song eli Banaaninlastaajan laulu, josta tuli aikaa myöten Belafonten tunnetuin kappale. Melodia levisi kulovalkean tavoin ympäri maailman.

Belafonten mukaan jamaikalaiseen kansansävelmään perustuva kappale ei suinkaan ole pelkkä iloinen rallatus, vaan se kertoo ennen muuta työläisistä, jotka halusivat raskaasta aherruksestaan säällistä palkkaa.

Kansalaisoikeustaistelun voimahahmo

Belafontesta tuli myös kansalaisoikeustaistelun näkyvä hahmo, joka toimi muun muassa kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin uskottuna miehenä ja rahoitti avokätisesti liikettä.

”Kun ihmiset ajattelevat aktivismia, he ajattelevat aina vain siihen liittyviä uhrauksia. Itse olen aina pitänyt sitä etuoikeutena ja mahdollisuutena”, Belafonte sanoi puhuessaan Emoryn yliopistolla vuonna 2004.

Vaikka Belafonte kritisoi toistuvasti Yhdysvaltojen politiikka, hän muistutti myös maan tarjoamista mahdollisuuksista.

”Yhdysvallat tarjoaa mahdollisuuden unelmalle, jota ei voi saavuttaa missään muualla yhtä helposti. Mutta se on saavutettavissa vain kamppailun kautta”, Belafonte sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut