Sujuvassa romaanissa kummittelee veret seisauttavalla tavalla

Kirjailija Magdalena Hai onnistuu kuvaamaan nuoren päähenkilön hulvatonta ajatuksenkulkua lähes yhtä hyvin kuin Anna-Leena Härkönen Häräntappoaseessa.

Magdalena Hain uutuusromaani tarjoaa jylhää mielikuvituksen lentoa ja yllättäviä juonenkäänteitä.

Magdalena Hai: Sarvijumala. Otava 2023. 165 s.

Maskulaiskirjailija Magdalena Hain (s. 1978) pienoisromaani Sarvijumala on YA- eli Young Adult -kirjallisuutta hurjimmillaan. Kauhuromaanin tapahtumat sijoittuvat nykypäivään ja Turun seudulle.

Romaanin alussa 16-vuotias päähenkilö Lauri Williams herää sairaalasta. Hän muistaa katkonnaisia kuvia liikenneonnettomuudesta, johon joutui vanhempiensa kanssa.

Muistikuvissa isä lähtee ohittamaan rekkaa ja äiti kääntyy katsomaan takapenkin suuntaan. Äidin messutessa Laurille tämän kavereista isä menettää autonsa hallinnan, ja auto lentää kohti kallioleikkausta.

Isä makaa letkuissa samassa sairaalassa kuin Lauri. Äiti on kuollut. Vähitellen Lauri nousee jalkeille ja koittaa tointua äidin poismenosta.

Apunaan hänellä on Vanessa-täti, Niko-serkku sekä muutamia kavereita. Elämä tuntuu harmaalta, kun kuolema on tullut niin lähelle.

Lauri näkee ympärillään kummallisia asioita. Outo peurankallopäinen hahmo tulee vastaan yllättävissä paikoissa. Poika kuulee äitinsä äänen pääkopassaan niin todellisena, että hän kuvittelee tämän seisovan vieressään. Voivatko kuolleet oikeasti kummitella?

Lauri alkaa piirittää itseään vanhempaa Vilja-Maariaa, kaunista neitokaista. Vai meneekö kuvio sittenkin toisin päin? Sarvijumala saa nuorten henkilöiden seurustelun myötä runsaasti eroottista väriä.

Kirjailija kuvaa Laurin maailmaa ja hulvatonta ajatuksenkulkua koko ajan sisältä käsin. Tässä hän onnistuu melkein yhtä hyvin kuin Anna-Leena Härkönen nuorisokuvausklassikossaan Häräntappoase (1984). Konkreettisista luontokuvaustakin löytyy kosolti.

”Sarvijumalan kallosta kasvaa kymmenkärkinen sarvikruunu, josta roikkuu naavaa ja repaleista nahkaa. Sen kädet on luisevat ja tummat, sormet kuin oksan karahkat. Monikerroksinen viitta näyttää kasvaneen sen päälle. Lahosienen haju pistelee limakalvoilla.” (s. 124)

Yksitoista vuotta julkaissut Magdalena Hai on tällä hetkellä varsin noteerattu suomalainen spefi-kirjailija, joka on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla. Kolmas sisar -romaani (2018) ylsi jopa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi.

Kirjailija osoittaa uutuudessaan säilyttäneensä mielenkiintonsa kummallisiin ja yliluonnollisiin tapahtumasarjoihin. Näin voimakasta kauhukuvausta hän ei ole tainnut aiemmin tehdä. Nuorekkain silmin kuvatut kauhutunnelmat nostavat lukijan karvat pystyyn kerran jos toisenkin.

Romaanin kieli on erittäin notkeaa ja havainnollista. Magdalena Hain vankka kirjoittajakokemus tukee romaanin jylhää mielikuvituksen lentoa ja yllättäviä loppuratkaisuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut