Erik Rousi levyttää Schubertin kaikki suuret laulusarjat

Eurajoki Bel Canton taiteellinen johtaja etenee omalla urallaan perinteistä saksalaista reittiä.

Erik Rousi ja Justas Stasevskij Die Schöne Müllerin -levyn äänityksissä.

17.3. 18:00

Satakunnassa basso Erik Rousi tunnetaan etenkin Eurajoki Bel Canton toisena taiteellisena johtajana Mika Kareksen rinnalla. Alba Records -levy-yhtiö on nyt julkaisemassa Erik Rousilta ja pianisti Justas Stasevskij’lta esikoislevyä, joka aloittaa taiteilijoiden Schubertin laulusarjojen kokonaislevytyksen. Alba Records julkaisee vuosien 2023–2026 aikana heidän levyttäminään kaikki Schubertin suuret laulusarjat.

Levyistä ensimmäinen, Schubertin Die schöne Müllerin julkaistaan lauantaina Turun konserttitalossa. Rousi esitti saman laulusarjan Eurajoella kesällä 2018.

Rousi kertoo Schubertin laulusarjojen olleen itselleen läheisiä jo laulunopiskelun alkuajoista. Ammattiurallaan hän on laulanut niitä paljon, jokaisen esityskauden aikana.

Yksikään suomalainen laulaja tai lied-duo ei ole aiemmin levyttänyt kaikkia kolmea laulusarjaa. Rousi kertoo tavoitteena olleen mahdollisimman konserttimainen levytys.

Die schöne Müllerin -laulusarjaa esittävät perinteisesti korkeat baritonit ja tenorit, kenties koska korkean äänen katsotaan ilmentävän maailmaa nuoren ihmisen silmin. Sitä ovat kuitenkin levyttäneet matalammalla sävellajilla myös bassot. Rousi huomauttaa, että lied-musiikissa transponointi, eli sävellyksen esittäminen eri sävellajissa on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Rousi esiintyy kaudella 2023–2024 muun muassa oopperoissa Taikahuilu, Rigoletto, Tristan ja Isolde sekä Valkyyria. Tänä keväänä ja kesänä hän esiintyy Saksassa Osnabrückin teatterissa, johon hänellä on kiinnitys. Syksyllä hän esiintyy myös Eurajoella muun muassa Eurajoki Bel Canton 10-vuotisgaalakonsertissa.

Uraa Rousi on luonut pääsääntöisesti Saksassa valmistuttuaan Wienin kaupungin musiikkiyliopistosta oopperalaulun maisteriksi. Hän kuvaa etenevänsä urallaan perinteistä saksalaista reittiä.

”Klassisen laulajan työ on loppujen lopuksi käsityöammatti: aloitetaan oppipoikana, edetään kisälliksi ja lopulta, jos hyvin käy, pääsee mestariksi. Saksassa koulun jälkeen aletaan nousta pienten talojen kautta suuriin. Olen aloittanut pienestä talosta ja koko ajan kasvattanut. Siinä on se hyvä puoli, että roolit pysyvät koko ajan suurina”, Rousi sanoo.

Taiteilijat myyvät levyä myös suoraan itse ja lahjoittavat levyjen myynnistä merkittävän osan humanitääriseen apuun Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut