Äänikirjoja kuunnellaan etenkin matkustaessa ja kotitöitä tehtäessä mutta joskus jopa saunassa

Äänikirjan lukijalla on kuuntelijoille tärkeä merkitys. Yli puolet kuuntelijoista on jättänyt joskus äänikirjan kesken siitä syystä, että lukija ei ole miellyttänyt.

Suomalaisista äänikirjan kuuntelijoista 40 prosenttia on kuunnellut äänikirjaa ruokaa laittaessaan ja 50 prosenttia kotitöitä tehdessään.

16.3. 14:00

Äänikirjoja kuunnellaan Suomessa etenkin matkustaessa, kävelyllä, kotona, kotitöitä tehdessä ja kuntosalilla. Suosituinta äänikirjan kuuntelu on eri tavoin paikasta toiseen siirryttäessä. 65 prosenttia suomalaisista äänikirjojen kuuntelijoista kuunteli äänikirjoja matkalla, esimerkiksi työmatkalla, autossa tai julkisessa liikenteessä tai muuten paikasta toiseen siirtyessään esimerkiksi pyörällä tai kävellen.

Kuuntelutavat kävivät ilmi Storytelin nSight-yrityksellä teettämästä tutkimuksesta, jossa vastauksia antoi yli tuhat aktiivisesti äänikirjoja kuuntelevaa 16–74-vuotiasta suomalaista. Heistä noin puolet tilaa säännöllisesti jotakin maksullista äänikirjapalvelua ja puolet kuuntelee ilmaisia äänikirjoja esimerkiksi kirjaston kautta tai Yle Areenassa.

Vastaajat saivat valita useampia kuuntelemisen tapoja. 59 prosenttia kertoi kuunnelleensa äänikirjoja kotona ja 53 prosenttia kävelyllä ollessaan. Noin puolet kuuntelijoista oli tehnyt kotitöitä kirjaa kuunnellessaan. Kuntosalilla äänikirjaa oli kuunnellut 14 prosenttia vastaajista ja saunassa sekä suihkussa 6 prosenttia.

Äänikirjan lukijalla oli tärkeä tai erittäin tärkeä merkitys 86 prosentille äänikirjojen kuuntelijoista. 58 prosenttia kuuntelijoista oli jättänyt kirjan kesken lukijan takia. Hyvän lukijan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi mainittiin miellyttävä ääni ja selkeä ääntämys. Yli puolet äänikirjojen kuuntelijoista toivoi lukijan elävöittävän tarinaa luennallaan.

Tutkimuksessa kysyttiin myös mielipidettä tekoälyllä luotavasta mahdollisuudesta kuunnella äänikirjaa kenen tahansa lukemana. Vastaajilta kysyttiin, haluaisivatko he valita mieluummin lukijaksi tekoälyllä tuotettavan kuuluisan ihmisen äänen vai tutun suosikkilukijan. 66 prosenttia äänikirjojen kuuntelijoista valitsi mieluummin tutun suosikkilukijansa.

Kuuntelijoista 67 prosenttia kuunteli äänikirjoja normaalinopeudella ja 25 prosenttia hieman nopeutettuna eli 1,1–1,5-kertaisella nopeudella. Hidastetulla nopeudella äänikirjoja kuunteli vain pieni osuus vastaajista. Vastaajan ikä ei tutkimuksessa vaikuttanut kuuntelunopeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut