Kulttuuri ei ole pelkästään rikkaita varten

Moni porilainen ajattelee teatterilippujen hintojen olevan nyt jo liian korkeita omalle kukkarolle. Jos arvonlisäverotusta yhtenäistetään, kulttuurialan pääsylippujen hinnat nousisivat rutkasti myös täällä.

13.3. 17:15

Perjantaina meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun luin lehdestä valtiovarainministeriön uusista leikkausesityksistä. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko, oli tilannut listan.

Saarikon mukaan VM:n virkamiehet ovat osoittaneet, että Suomi voi säästää jopa kolme miljardia euroa ilman, että hyvinvointivaltion ydin murtuu. Sitä on kyllä hieman vaikea uskoa.

Saarikon kansliapäällikkö Juha Majanen korosti luopumisajatusta. Tämän sukupolven on luovuttava jostain, jotta seuraavallakin sukupolvella olisi hyvinvointivaltio.

Onko hyvinvointivaltiomme siis romahtamassa?

No, ehdotuksistahan tässä puhutaan. Valtiovarainministeriö on laskenut valmiiksi leikkausesitysten työkalupakin, jota tuleva hallitus voi käyttää, kun se miettii talouden tasapainotustoimenpiteitä.

Arvonlisäverotuksen yhtenäistäminen toisi vuositasolla peräti vajaan kolmen miljardin euron lisätulot julkistalouteen. Ministeriö on ehdottanut myös kulttuurialan pääsylippujen arvonlisäveron nostamista kymmenestä prosentista kahteenkymmeneenneljään.

Moni porilainen ajattelee esimerkiksi teatterilippujen hintojen olevan nyt jo liian korkeita omalle kukkarolle. Jos arvonlisäverotusta yhtenäistetään, kulttuurialan pääsylippujen hinnat nousisivat rutkasti myös täällä Porissa.

Olin itse käymässä Porin Teatterissa pitkästä aikaa torstai-iltana. Normi peruslippu Piina-näytelmään pienelle näyttämölle maksaa 30 €, josta veron osuus nykyisellä on 3 €. Jos arvonlisäveroa korotetaan suunnitellusti, vastaava lippu maksaisi 34 €.

Mitä kalliimpi lippu, sen suurempi korotus. Neljänkymmenen euron musikaalilippu maksaisi jatkossa neljäkymmentäviisi euroa. Varsinkin suurten festivaalien pääsyliput ovat kallistuneet muutenkin tuntuvasti viime vuosina.

Pori Jazzien yhden päivän lippu ensi kesän pääkonsertteihin maksaa yhdeksänkymmentäyksi euroa. Veronkorotuksen myötä lipun hinta kapuaisi saattaa 102 euroon. Yhdeksänkymppiä on hurjasti, satanen liikaa!

Ei kulttuuri tai urheilu ole pelkästään rikkaita varten.

Kulttuuri- ja liikunta-ala sekä nuorisotyö tarvitsevat välttämättä valtionavustuksia toimiakseen kunnolla. VM:n ehdotuksessa näitä avustuksia leikattaisiin asteittain 500-700 miljoonan euron edestä.

Nämä leikkausesitykset eivät onneksi saa tukea suurilta puolueilta. Ainoastaan perussuomalaiset hiihtävät vastakarvaan.

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja, kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut