Iida Rauman Hävitys tavoittelee Suomen ehdokkaana EU:n kirjallisuuspalkintoa

Suomen ehdokkaan valitsivat Lukukeskus, Kirjakauppaliitto ja Aamulehti yhteistyössä kirjallisuuden vientikeskus Filin kanssa. Vuoden 2023 palkintoehdokkaat julkistettiin tänään tiistaina Bolognan lastenkirjamessuilla.

Iida Rauman raadollinen koulukiusaamisromaani Hävitys oli ansaitusti viime vuoden puhutuin suomalainen kirja.

7.3. 19:02

Suomen ehdokkaaksi Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnolle on valittu Iida Rauman riipivän suorapuheinen koulukiusaamisromaani Hävitys. Turkulainen Rauma on käyttänyt Finlandia-palkitun romaaninsa materiaalina omia kouluväkivaltakokemuksiaan.

EU:n kirjallisuuspalkintoa tavoittelee tänä vuonna kolmetoista eri EU-maista tulevaa kaunokirjallisuuden nousevaa nimeä. Suomen ehdokkaan valitsivat Lukukeskus, Kirjakauppaliitto ja Aamulehti yhteistyössä kirjallisuuden vientikeskus Filin kanssa.

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on edistää eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä ja tuoda esiin sen rikkautta ja monipuolisuutta. Ehdolla olevat kirjat ovat ilmestynyt puolentoista viime vuoden aikana, ja kaikkien niistä tulee ilmentää EU:n arvomaailmaa yhdenvertaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Kuka?

Iida Rauma

Vuonna 1984 syntynyt turkulainen kirjailija.

Kirjoittanut kolme palkittua romaania.

Hävitys voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2022. Rauman edellinen romaani Seksistä ja matematiikasta voitti Aamulehden Tulenkantaja-vientipalkinnon vuonna 2016.

Voittaja selviää huhtikuussa

EU:n kirjallisuuspalkinnon lopullinen voittaja julkistetaan Leipzigin kirjamessuilla huhtikuun lopussa. Valinnan tekee seitsemänhenkinen eurooppalainen raati, joka myöntää pääpalkinnon lisäksi viisi kunniamainintaa ehdolla olleille kirjoille.

EU:n kirjallisuuspalkintoa on myönnetty vuodesta 2009 alkaen. Suomesta palkinnon ovat aiemmin voittaneet Riku Korhosen Lääkäriromaani (2010), Katri Lipsonin Jäätelökauppias (2013), Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (2016) ja Piia Leinon Taivas (2019).

EU:n kirjallisuuspalkinnon kilpailun toteutuksesta vastaa Euroopan kustantajien liiton (Federation of European Publishers), Euroopan kirjakauppaliiton (European Booksellers Federation) ja Euroopan kirjailijajärjestöjen liiton (European Writers’ Council, EWC) muodostama koalitio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut