Villa Mairea määrättiin suojeltavaksi

Varsinais-Suomen ely-keskus teki suojelupäätöksen rakennusperintölain perusteella.

Ahlström-yhtiön rakennusten valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitseva Villa Mairea on modernismin ajan kokonaistaideteos.

7.3. 14:08

Pori

Noormarkun ruukin alueella sijaitseva Villa Mairea on määrätty suojeltavaksi. Suojelupäätös koskee myös piharakennuksia, puutarhaa sekä saapumistietä. Rakennus suojellaan sekä ulkoa että sisältä, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskus tiedotteessaan.

Ely-keskus päätti suojelusta 3. maaliskuuta rakennusperintölain nojalla. Keskus otti itse Villa Mairean suojelun käsittelyyn ja kuuli sen aikana muun muassa Museovirastoa, Satakuntaliittoa, Porin kaupunkia, Alvar Aalto-säätiötä, kiinteistön ja rakennuksen omistajaa ja haltijaa sekä naapureita.

Villa Mairea on Suomen merkittävimpien arkkitehtien Alvar Aallon ja Aino Aallon suunnittelema ja se on valmistunut vuonna 1939.

Villa Mairea on julkisivuiltaan pelkistetty, tasakattoinen rakennus. Rakennuksesta löytyy valkoista raapattua tiiliseinää, paljon puupintoja, lasista liukuseinää, luonnonkivistä muurattu takka ja turvekatto saunarakennuksesta. Katettua kivettyä terassia rajaa luonnonkivimuuri, joka luo muistuman vanhoista satakuntalaisista kiviaidoista.

Lue lisää: Porin seudun upein "lapsiperheen koti"? Katso kuvat yleisölle avatusta Villa Maireasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut