Jukka Tarkka: Jättiläisen jalanjäljet. Alaviitteitä suomettumisen historiaan. Kustannusosakeyhtiö Siltala. 2023. 315 sivua.
Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on julkaissut toistakymmentä perusteellista kirjaa poliittisen historian ja turvallisuuspolitiikan alalta. Tämän ja muun muassa kansanedustajan päivätyön ohella hän on kirjoittanut yli tuhat kolumnia maamme johtaville lehdille.
Tarkan uusi kirja analysoi Suomen kansainvälisiä suhteita 1940-luvun lopulta viime vuosiin saakka. Maamerkkejä ovat yya-sopimus 1948 ja sen purkautuminen 1990-luvun alussa ns. Pax-tulkinnalla, Suomen liittyminen Euroopan Unioniin ja muu länsiorientoituminen (NATO).
Tarkka tuntee suurta kunnioitusta J. K. Paasikiveä kohtaan. Hän selostaa asiantuntevasti Paasikiven päiväkirjojen julkitulon 1980-luvun puolivälissä. Ne antavat hyvän kuvan Paasikiven suhtautumisesta Neuvostoliiton painostukseen ja ylimalkaan siitä, miten vanha presidentti puolusti Suomen suvereenisuutta.
Paasikiven seuraaja Urho Kekkonen oli monessa suhteessa toisenlainen. Jostain syystä Tarkka ei käsittele Kekkosen täpärää presidentiksi tuloa 1956. Mutta Yöpakkaset 1958–59 ja Noottikriisi 1962 saavat ytimiin käyvän käsittelyn. Tarkka ei kaihda niin sanotun suomettumisen epämiellyttävimpienkään piirteiden eloisaa esilletuomista.
Tarkka väitteli 1977 tohtoriksi sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä koskevalla väitöskirjallaan. Kekkonen oli aikanaan joutunut oikeusministerinä hoitamaan asiaa, ja Tarkka onnistui väitöskirjallaan jonkin verran kohentamaan tämän näin saamaa kyseenalaista mainetta.
Paasikiven ohella presidentti Mauno Koivisto saa Tarkan kirjassa erinomaisen arvosanan Suomen ohjaamisesta oikeille raiteille kansainvälisessä kentässä.
Jukka Tarkan selkeää ja tiivistä kirjaa voi mielihyvin suositella.