UMK-voittaja ratkaistaan tänään, ja etukäteen tuntematon Käärijä on noussut selväksi ennakko­suosikiksi

UMK:n voittava artisti tai yhtye edustaa Suomea Euroviisuissa Liverpoolissa toukokuussa.

25.2. 16:23

Turku

Tänään lauantaina selviää, kuka seitsemästä kilpailijasta voittaa Uuden musiikin kilpailun (UMK) ja edustaa Suomea tämän vuoden Euroviisuissa.

Kuohunta UMK:n ympärillä on vaikuttanut olevan tänä vuonna jälleen suurempaa kuin edeltävinä vuosina, ja myös kansainvälisillä viisufanisivustoilla Suomen edustajan valintaa on odotettu kiivaasti.

Vedonlyöntisivustoilla Suomi on noussut tänä vuonna nopeasti ennakkosuosikkien joukkoon sen jälkeen, kun UMK-kappaleet julkaistiin. Toki tässä vaiheessa vedonlyöntisijoitukset vaihtelevat vielä hyvin paljon, koska moni maa ei ole vielä valinnut omaa viisuedustajaansa.

Rohkeimmissa spekulaatioissa on silti jo etukäteen povailtu, että tämä voisi olla vuosi, jolloin Suomi kamppailee jopa Euroviisujen voitosta.

Euroviisut käydään Liverpoolissa 9.–13. toukokuuta 2023. Viime vuoden Euroviisut voitti Ukrainaa edustanut Kalush Orchestra, mutta sotatilanteen vuoksi Euroopan yleisradiounioni päätyi siihen, ettei Euroviisuja voida järjestää turvallisesti Ukrainassa. Euroviisujen rahoittajamaihin kuuluva Britannia otti tämän jälkeen järjestämisvastuun.

UMK-finaali järjestetään Turun Logomossa kello 21–23, ja se esitetään suorana lähetyksenä TV1:llä ja Yle Areenassa. Finaalia voi kuunnella myös radiosta Radio Suomesta, YleX:ltä ja Yle X3M:ltä. HS on paikan päällä seuraamassa kilpailua ja raportoi illan aikana tapahtumista.

Paikkaa Suomen euroviisuedustajana tavoittelee seitsemän kilpailijaa.

Illan esiintymisjärjestys on seuraava: Robin Packalen kappaleella Girls Like You, Kuumaa kappaleella Ylivoimainen, Käärijä kappaleella Cha cha cha, Keira kappaleella No Business on the Dancefloor, Benjamin kappaleella Hoida mut, Lxandra kappaleella Something to Lose ja Portion Boys kappaleella Samaa taivasta katsotaan.

Etukäteen ylivoimaisesti suurin ennakkosuosikki voittajaksi on Käärijä, joka oli vielä ennen UMK-kilpailijoiden julkistamista suurelle yleisölle täysin tuntematon nimi.

Massahurmoksen Cha cha cha -kappaleellaan aiheuttanut artisti on monien vedonlyöntisivustojen mukaan lähes varma voittaja, mutta UMK-finaalit ovat ennenkin osoittaneet, että mikä tahansa on mahdollista. Cha cha cha on ollut myös valtaisa hitti Spotifyssa, jossa sitä on ennen finaalia kuunneltu yli 3,7 miljoonaa kertaa.

Kilpailijoiden UMK-esityksistä on etukäteen julkaistu Ylen sosiaalisen median tilillä vain parin sekunnin mittaisia klippejä. Perjantaina Käärijän esityksestä nousi viisufanien piireissä etukäteen kohu, kun UMK-selostaja Mikko Silvennoinen kuvaili omassa sosiaalisessa mediassaan harjoitukset nähtyään, että Käärijän esitys on ”tanssitaidetta loukkaavaa”.

Käärijän lisäksi Spotifyssa eniten kuunteluita on kerännyt Kuumaa-yhtye, jonka Ylivoimainen-kappale on ollut viime päivät Suomen kuunnelluin kappale palvelussa.

Emma-gaalassa vuoden yhtyeenä palkittu, Johannes Brotheruksen, Jonttu Luhtavaaran ja Aarni Soivion muodostama bändi on saanut UMK:sta ison lisänosteen. Jo aiemmin yhtyeeltä julkaistu kappale Tulipalo on myös tällä hetkellä Spotify-listan kärkisijoilla.

Monet pitävät edelleen myös mahdollisena, että kilpailun isoin nimi Robin Packalen voittaa UMK:n. Packalenin kappale Girls Like You on jäänyt esimerkiksi listasijoituksissa lähes kaikkien muiden kilpailukappaleiden taakse, mutta Packalenin vahvuutena pidetään lavakarismaa ja varmuutta esiintyjänä.

UMK-finaalin juontaa muusikko Samu Haber, joka myös esiintyy illan show’ssa. Haberin lisäksi esiintymiset nähdään viime vuoden UMK:n voittaneelta The Rasmukselta sekä niin ikään UMK-biisillään jättimenestykseen ponnahtaneelta Bessiltä.

The Rasmus edusti Suomea Euroviisuissa Jezebel-kappaleellaan ja pääsi finaalissa sijalle 21.

UMK-voittaja valitaan tänäkin vuonna katsojien ja kansainvälisen raadin yhteisäänillä. Kansainvälisen raadin antamien pisteiden painoarvo lopputulokseen on 25 prosenttia ja yleisöäänten painoarvo 75 prosenttia.

Tässä tiivis arvio biiseistä:

Robin Packalen – Girls Like You: ”Eniten kappaleessa häiritsee, että siinä on vähän kaikkea. On tungettu ”auuuu”-huutoja ja tarpeettomia ääniefektejä, mutta kokonaisuudesta jää lähinnä sekava kuva. Samalla melodia on yhdentekevä ja lyriikat jopa viisukappaleiden mittarilla tylsät. Koko ajan odottaa, että biisi lähtee kunnolla käyntiin, ja ei se lähde.”

Kuumaa – Ylivoimainen: ”Robinin kappaleen tavoin Ylivoimainen luottaa kappaleessaan välihuutoihin, mutta tässä ne toimivat huomattavasti paremmin. Tunnelma kuin Olavi Uusivirran biisissä, vieläpä varsin hyvässä sellaisessa. Ylivoimaisessa on helppo nähdä potentiaalia koko vuoden mittaiseksi radiohitiksi.”

Käärijä – Cha cha cha:Cha cha cha on tämän vuoden UMK-kappaleista mieleenpainuvin, omaperäisin ja onnistunein. Vaikeaa ei ole nähdä, että inspiraatiota on ronskilla kädellä haettu viime vuonna Saksan euroviisuedustajaksi pyrkineeltä metalcore-yhtyeeltä Electric Callboylta ja erityisesti kappaleelta We Got the Moves, mutta kun lainaamisen tekee hyvin, siitä tulee taidetta.”

Keira – No Business on the Dancefloor: ”Kilpailun nuorimman osallistujan artistiuran debyyttisingle ei ole missään nimessä huono suoritus. Se on menevä ja tasavarma tanssikappale, joka jää soimaan sopivasti päähän. Keiran ääni on miellyttävä, ja potentiaalia hyvään lavashow’hun on, kunhan homma pidetään yksinkertaisena.”

Benjamin – Hoida mut:Hoida mut edustaa tämän vuoden UMK-tyyliä siinä, että biisissä paahdetaan kovaa. Kertosäkeessä tempo kiihtyy jo sellaiselle tasolle, että mielenkiinnolla jää odottamaan, miten laulusuoritus taittuu suorassa lähetyksessä. Menevistä kappaleista Hoida mut kuuluu tämän vuoden UMK-parhaimmistoon, ja on helppo nähdä, että siitä voi kuoriutua Benjaminille yksi tähänastisen uran isoimmista hiteistä.”

Lxandra – Something to Lose:Something to Lose eroaa tyylilajillaan, ja laulusuorituksena biisi on muihin verrattuna ylivoimainen. Äänestään koko uransa ajan kehuja saanut Lxandra ansaitsee ylistystä jälleen. Pehmeää ääntä on pienistä häiritsevistä maneereista huolimatta ilo kuunnella. Kappale on sävellyksenä silti harmillisen perinteinen euroviisukappale.”

Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan: ”Vielä vuonna 2016 Portion Boys olisi ollut tämänkaltaisella täysin överiksi vedetyllä kansallismielisellä ”na na na na” -hurlumheillään voinut olla varteenotettava vaihtoehto Suomen euroviisuedustajaksi. Nyt enemmänkin mietityttää, miksi tämä on tarvinnut ottaa mukaan UMK:hon.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut