Disney hyllyttää pysyvästi kaksi ”arvojensa vastaista” Roope Ankka -tarinaa – keräilijät lähtivät kaupoille Suomessakin

Päätöksen taustalla näyttäisi olevan molemmissa tarinoissa seikkaileva musta Bombi Zombi -hahmo.

Disney ei enää julkaise Don Rosan Maailman rikkain ankka ja Unelmoiden läpi elämän -tarinoita, koska pitää niiden sisältöä arvojensa vastaisena.

23.2. 18:57

Walt Disney Company on päättänyt, että tulevissa Roope Ankka -julkaisuissa ei enää ole mukana kahta taiteilija Don Rosan (s. 1951) tarinaa. Suomeksi tarinat tunnetaan nimillä Maailman rikkain Ankka ja Unelmoiden läpi elämän.

Suomalaisen Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä vahvistaa saaneensa alueellisia oikeuksia Suomessa hallinnoivalta Egmont-kustantamolta saman tiedon.

Molemmissa tarinoissa seikkailee musta Bombi Zombi, joka toimii Foola Zoola -hahmon käskystä. Kansainvälisessä uutisoinnissa on arvioitu, että Disney näkee hahmon nyt rasistisena.

Bombi Zombi -hahmon kehitti alun perin Disney-sarjakuvien piirtäjä Carl Barks (1901–2000) vuonna 1949 Aku Ankka ja Zombi -sarjakuvaan.

Rosa itse käytti sittemmin hahmoa omissa Roope Ankan nuoruudenvuosia esittelevissä tarinoissaan viitatessaan Barksin tarinan tapahtumiin. Kyseiset tarinat on julkaistu suomeksikin lukuisissa eri yhteyksissä. Maailman rikkain ankka sai suomeksi ensijulkaisun vuonna 1994 ja Unelmoiden läpi elämän vuonna 2003. Julkaisut on lueteltu tässä ja tässä linkissä

Don Rosa piirtämässä tervehdystä Helsingin Sanomien lukijoille Sanomatalossa vuonna 2014.

CBR.comin julkaiseman uutisen kuvakaappauksessa taiteilija itse kertoo suljetun Don Rosa Official Groupin Facebook-sivuilla, että Rosa sai Disneyltä viestin, jonka mukaan yhtiö käy läpi tarinakokoelmaansa eikä enää julkaise joitakin tarinoita, jotka eivät vastaa sen arvoja. Tämä koskee Disneyn mukaan kahta mainittua Don Rosan tarinaa.

Rosa itse arvioi, että tämä tarkoittaa hänen suurteoksensa Roope Ankan elämä ja seikkailut 1–12 poistumista markkinoilta nykyisten painosten loppumisen jälkeen, koska kokonaisjulkaisua ei voi tehdä ilman Maailman rikkain Ankka -tarinaa. Sama koskee kokoelmia, jotka sisältävät Unelmoiden läpi elämän -tarinan.

”En edes voi kuvitella, mitä tämä tarkoittaa keräilijöille”, Don Rosa kirjoittaa.

Rosa kertoo Helsingin Sanomille sähköpostitse, ettei hänellä ole asiaan mielipidettä.

”Kyseessä olevat tarinat ja taide eivät ole minun omaisuuttani, vaan ne kuuluvat Disneylle, eikä tällä päätöksellä ole minulle taloudellisia vaikutuksia.”

Suomessa se näyttää tarkoittavan ainakin jonkin asteista nämä tarinat sisältävien kokoelmien myyntipiikkiä keräilijöiden toimesta.

Tosin Roope Ankan elämä ja teot 1–12 -kokoelman suomennoksen uusin painos oli loppunut kustantajan varastosta jo aiemmin.

”Siksi keräilijät ostavat irtokappaleita niistä kaupoista, joissa sitä on yhä myynnissä”, päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

”Myymme hyvin Don Rosa -albumeita muutenkin, ja jonkin verran näkyy nyt kasvua albumeiden myynnissä”, vahvistaa Suomalaisen Kirjakaupan omistavan Otavan viestintäjohtaja Kirsi Tähjänjoki.

HS ei ole toistaiseksi saanut vastausta Disneylle lähetettyyn kommenttipyyntöön.

Don Rosan omakätinen tervehdys Helsingin Sanomien lukijoille 10. huhtikuuta 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut