”Sana ärsyttää monia, mutta se vain on fakta, että jengi tulee keikoilleni voimaantumaan”, sanoo Erika Vikman

Laulaja Erika Vikmanin suurimmat hitit osuivat korona-ajan keikkakiellon aikaan, ja hän joutui elämään kädestä suuhun. Nyt esiintyvän popartistin arki rullaa.

Erika Vikmanin Peppi-koiran nimi tulee Peppi Pitkätossusta, joka on Vikmanin suosikkihahmo. Vikman ja Peppi kuvattiin Långvikin kylpylässä Kirkkonummella.

18.2. 8:34

Laulaja Erika Vikmanin työkalenterissa on 30-vuotissyntymäpäivän alla ainoastaan keikkoja, studioäänityksiä ja haastatteluja. Se tarkoittaa täysipäiväistä artistin elämää, ja sellaista hän on aina halunnutkin elää.

”Nyt rullaa kivasti, ja nautin siitä todella paljon, että on tasaista. Tasaisuus oli hukassa monta vuotta, kun kävin läpi koronat ja burnoutit”, Vikman kertoo.

Viime vuosiin mahtuu kaksi isoa hittiä, Cicciolina ja Syntisten pöytä, mutta molemmat ajoittuivat koronasulkujen aikaan. Cicciolinalla Vikman kilpaili Uuden musiikin kilpailussa maaliskuussa 2020. Laulu nousi hitiksi ja keikkakalenteri ehdittiin myydä täyteen, kunnes viikon päästä kilpailusta tapahtumien järjestäminen kiellettiin.

”Siinä menikin sitten se pari vuotta. Katselin, kun biisini ovat Spotifyn listojen kärjessä, mutta elin kädestä suuhun. Olin pitänyt keikkataukoa ennen uutta tulemistani, joten töitä ei ollut ollut. Onneksi levy-yhtiö auttoi taloudellisesti siinä tilanteessa.”

Lue lisää: Danny pahoittelee lapsilleen suhdettaan Armiin: ”Tästä syntyi lapsille traumaattinen kokemus”

Kuka?

Erika Vikman

  • Syntynyt 1993 Tampereella. Asuu pääkaupunkiseudulla.

  • Laulaja, tunnetuimpia kappaleita mm. Syntisten pöytä, Cicciolina, Häpeä, Kateus ja Aikuisten rannekkeet.

  • Ensimmäinen albumi Erika Vikman ilmestyi elokuussa 2021, toinen albumi työn alla.

  • Voitti Tangomarkkinat vuonna 2016.

  • Harrastaa second hand -muotia ja ajanviettoa koiran kanssa.

  • Täyttää 30 vuotta maanantaina 20. helmikuuta.

Kun keikkoja sai välillä tehdä, Vikman otti niitä mahdollisimman paljon, koska hän ei tiennyt, kauanko tapahtumien järjestäminen saa jatkua.

”Kun siirrettyjä ja peruttuja keikkoja olikin putkeen kesäkuusta joulukuuhun 2021, joulun aikaan aloin olla tosi pahassa jamassa. Mitä olen jutellut alan ihmisten kanssa, tosi moni on kokenut saman. Kun oli pelko siitä, kielletäänkö elinkeino taas kuukauden päästä, töitä tehtiin aggressiiviseen tahtiin ja yksi jos toinenkin paloi siinä loppuun.”

Koronavuodet olivat Vikmanille raskaita myös siksi, että hän on aina halunnut tehdä keikkailevan artistin työtä. Jo pienenä hän huomasi innostuvansa musiikista enemmän kuin mistään muusta.

Laulaminen kiinnosti enemmän kuin soittimet. Vikman opetteli pianoa ja kitaraa, mutta niiden soittaminen ei ollut sellaista itseilmaisua, jota hän etsi.

”Kun ala-asteikäisenä löysin Britney Spearsin, popartistiudesta tuli pakkomielteeni. Provosoiva naiseus ja poptähtien maailma, johon liittyy seksikäs habitus ja jossa nainen ottaa vallan tekemisestään, on kiehtonut aina, eikä se into ole loppunut. Tiesin jo silloin, mitä haluan, eikä minulla ole ollut ikinä mitään muuta vaihtoehtoa.”

”Provosoiva naiseus ja poptähtien maailma, johon liittyy seksikäs habitus ja jossa nainen ottaa vallan tekemisestään, on kiehtonut aina, eikä se into ole loppunut”, Erika Vikman sanoo. Kuva on Vikmanin keikalta Helsingistä Allas Sea Poolilta heinäkuulta 2021, joka oli hänelle hyvin työntäyteinen keikkavuosi.

Parikymppisenä Vikman lauloi musikaaleissa ja osallistui kahdesti Tangomarkkinoille. Kilpailun voitto kesällä 2016 avasi ovet keikkapaikoille. Vaikka tanssilavat eivät tuntuneet omimmalta ympäristöltä, Vikmanille oli tärkeintä päästä laulamaan ammatikseen bändin säestyksellä.

Ensimmäiset hitit tulivat, kun Vikman löysi taustavoimikseen Mökkitie Records -yhtiön tuottajat. Hänellä oli ollut jo olemassa visio diskovaikutteisemmasta musiikista, mutta muualla sitä ei oltu ymmärretty.

”Visioni oli liian erilainen siihen stadilaiseen maailmaan, jossa kaikki ovat niin helvetin cooleja ja trendikkäitä. Suomidiskon kuningattaret ovat esikuviani. Musiikkini ei ole autenttisesti samanlaista, mutta siinä on samanlainen fiilis ja energia.”

Kun koronan sotkemat keikkamarkkinat ovat tasaantuneet, Vikman on jatkanut kiertämistä bändinsä kanssa parin kolmen esiintymisen viikkotahdilla.

”Haluan jaksaa täysillä tätä alaa, joten kesäkuun alussa päätin lopettaa alkoholinkäytön. Alkoholi väsyttää ja tekee impulsiivisemmaksi. En aseta itselleni paineita, mutta toistaiseksi on ollut hyvä valinta olla ihan selvin päin, ja voin nyt paremmin kuin moniin vuosiin.”

Vuonna 2020 Erika Vikman osallistui Uuden musiikin kilpailuun kappaleella Cicciolina.

Artistiuran jatkamisen lisäksi Vikmanilla on tuleville vuosille muitakin tavoitteita. Suurin niistä on, että hän pystyisi esimerkillään rikkomaan tavanomaisen naiskuvan rajoja ja antamaan muille voimaa olla omia itsejään.

”Tosi monet saavat voimaa mielipiteitä herättävästä habituksestani. Vaikka sana voimaantuminen ärsyttää monia, se vain on fakta, että jengi tulee keikoilleni voimaantumaan”, Vikman sanoo.

”Jos minun kaltaiseni popartisti tekee ihmisille välillä epämukavan olon, se herättää heidät miettimään, miksi tästä tulee epämukava olo. Olen tosi iloinen, että olen saanut aikaiseksi hyviä myrskyjä vesilasiin. Ne ovat tärkeitä, koska myrskyt herättävät ja aiheuttavat muutosta sen paheksunnan lomassa.”

Erika Vikman valittiin tangokuningattareksi vuonna 2016.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut