Dokumentaristin loikka fiktioon kannatti: elokuva taksikuskin kamppailusta saa neljä tähteä

Tonislav Hristov kertoo ensimmäisessä draamaelokuvassaan miehestä, joka yrittää sovittaa tekonsa ja joutuu siksi aina vain pahempaan pinteeseen.

Alma Pöysti ja Malin Krastev esittävät ex-avioparia Tonislav Hristovin ensimmäisessä draamaelokuvassa.

16.2. 16:56

Draama

Laupias taksikuski (The Good Driver), ohjaus Tonislav Hristov. 100 min. K12. ★★★★

Bulgarialaissyntyinen mutta Suomessa pääosin työskentelevä elokuvaohjaaja Tonislav Hristov tunnetaan etenkin sellaisista ansiokkaista dokumenteista kuin Sinkkuelämän säännöt (2011), Hyvä postimies (2016) ja Veeran maaginen elämä (2019). Nyt hän on tehnyt ensimmäisen fiktiivisen draamaelokuvansa, joka tosin sekin on hengeltään varsin dokumentaarinen.

Laupias taksikuski kertoo Ivanista (Malin Krastev), joka työskentelee Bulgarian Sunny Beach -turistikohteessa taksikuskina. Ivanilla on ex-vaimo ja poika Suomessa, mutta hän on sotkenut Suomen-liikeasiansa ja palannut Bulgariaan. Nyt Ivan yrittää saada kasaan tarpeeksi rahaa matkustaakseen takaisin Suomeen ja laittaakseen asiat kuntoon.

Kahnaus paikallisen mafian kanssa vie kuitenkin Ivanin säästöt ja hänen on rahaa saadakseen pakko mennä mukaan kotikylänsä pormestarin pyörittämään ihmissalakuljetukseen. Serkkunsa Ludmilin avulla Ivan viimein pääsee Suomeen, mutta tie taitaa nousta pystyyn Helsingissäkin.

Laupias taksikuski seuraa verkkaisesti ja naturalistisin sävyin Ivanin elämää ensin Bulgariassa ja lopulta Suomessa. Dokumentaarisuus näkyy tinkimättömässä realismissa ja siinä, että Hristov kertoo enemmän kuvin kuin sanoin. Bulgariassa vahvasti näkyvä pakolaisuus tulee iholle, samoin kyläyhteisön korruptoituneisuus ja järjestäytyneen rikollisuuden ote kaikenlaisesta liiketoiminnasta.

Malin Krastevin eleetön roolisuoritus tukee Laupiaan taksikuskin lakonista, lähes fatalistista kerrontaa, joka näyttää pienen ihmisen voimattomuuden häntä isompien tahojen puristuksessa.

Ehkä elokuvan kerronta voisi olla etenkin sen alkupuolella hiukan vähemmän verkkaista, mutta muuten kokonaisuus kyllä toimii. Hristov ei lähde hakemaan optimismia sieltä, missä sitä ei ole, vaan vie Ivanin ja Ludmilin lopulta ratkaisuun, joka on kyllä heidän valintansa, mutta silti lopullinen.

Käsikirjoitus Kaarle Aho, Tonislav Hristov, Konstantin Bojanov, tuottajat Kaarle Aho, Kai Nordberg, pääosissa Malin Krastev, Gerasim Georgiev, Slava Doycheva, Alma Pöysti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut