KSML: Porissakin kiinnitettynä ollut, Simpauttajana tunnetuksi tullut näyttelijä Ahti Kuoppala on kuollut

Näyttelijä kuoli 92-vuotiaana. Hän aloitti uransa Jyväskylän työväenteatterissa 1953. Hän oli kiinnitettynä myöhemmin myös Porissa.

Näyttelijä Ahti Kuoppala on kuollut 92-vuotiaana.

14.2. 17:53

Näyttelijä Ahti Kuoppala on kuollut 92-vuotiaana, kertovat Keskisuomalainen ja Iltalehti. Asian vahvistaa Iltalehdelle hänen tyttärensä.

Kuoppala tunnetaan erityisesti nimikkoroolistaan vuonna 1975 julkaistussa televisio-elokuva Simpauttajassa.

Rooli oli Kuoppalalle hänen ensimmäinen iso tv-työnsä, ja se teki hänestä heti tunnetun.

”Olihan se televisioelokuvan nimirooli onnenpotku, jota ilman olisin paljon köyhempi myös kokemuksellisesti”, Kuoppala kertoi 90-vuotiaana HS:n syntymäpäivähaastattelussa heinäkuussa 2020.

Simpauttaja myös määritti hänen roolityyppinsä: hänestä haettiin usein hieman samankaltaista veijarimaista, komediallista maalaishahmoa.

”Sen verran tuo pitää paikkansa, että salonkiherraa minulle ei ole tarjottu juuri koskaan, enkä olisi edes halunnut. Olen ilmeisesti ollut parempi maatiaisrooleissa”, Kuoppala sanoi heinäkuussa 2020.

Kuoppala aloitti uransa Jyväskylän työväenteatterissa 1953. Hän oli kiinnitettynä myöhemmin Tampereella, Porissa, Kemissä ja Jyväskylässä. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1993.

Hän teki kaikkiaan kolmisenkymmentä roolia elokuvissa ja televisiossa 1971–2015.

Kuoppala teki rooleja myös muun muassa elokuvissa Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Akaton mies, Nuoruuteni savotat, Talvisota, Kivenpyörittäjän kylä ja Koirankynnen leikkaaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut