Petrus Schroderus – laulava poliisi hurmasi

Petrus Schroderuksen laulussa on kaikki viimeisteltyä. Juurevuutta lauluun tuo alkuperäisen siviiliammatin karu todellisuus.

Aarno Cronvall (vas.) juonsi Rakkauden voima -konsertin Promenadisalissa. RNO Ensemblen kapellimestari Riku Niemi pianon ääressä ja konsertin solisti, tenori Petrus Schroderus.

13.2. 7:39

Riku Niemi Orchestra lähti kymmenmiehisellä ensemblellä tien päälle. Pori oli kolmas paikkakunta kaksitoista konserttia sisältävällä kiertueella. Rakkauden voimaa nostatettiin rakkausklassikoilla, italialaisilla sävelmillä, Petrus Schroderukselle sävelletyllä uudella musiikilla ja ukrainalaisilla kansansävelmillä.

Uutta oli, että Maestro Riku Niemi soitti pianon ääressä, joten hänen vitsikästä jutusteluaan ja liikuntaa ei kuultu eikä nähty, eikä mestari myöskään soittanut marimbaa tai muita lyömäsoittimia.

Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajan (v. 2004) ja Suomen Kansallisoopperan solistina uran tehnen Petrus Schroderuksen laulussa on kaikki viimeisteltyä. Kummisetä-elokuvan teema Puhu hiljaa rakkaudesta esitteli tenorin äänialan rekisterit, ohennukset ja korkeiden sävelten hunajaisen loiston. Harvoin kuulee näin tietoisen vivahteikkaasti fakin eriasteisia äänenkäyttötapoja.

Juurevuutta lauluun tuo alkuperäisen siviiliammatin karu todellisuus. Kansallisoopperan vuosien jälkeen taiteilija palasi kotikaupunkiinsa Ouluun poliisin työhön vuosiksi 2012–2022. Viime kesänä kutsumus vei takaisin laulajan uralle.

Uusissa sävelmissä Petri Somerin Kun rakkaus sua kantaa (sanat E. Hinkkala) ja Kalevi Ollin Ainut armahain (sävellys ja teksti) tunteen hehku kuljetti kuulijaa kaipuun tuolle puolen. Alkupuolen takuuvarma huipennus oli klassikko Hopeinen kuu.

Juuri koskaan ei ole tarvinnut sanoa, että orkesteri soittaa hiljaa kevyemmän musiikin ohjelmistoa. Nyt sekin koettiin. Petrus Schroderuksen kantava ääni olisi kyllä kestänyt voimakkaammankin säestyksen ja Promenadisalin flyygelin käytön. Vasta Hopeinen kuu -tangon loppupuolella jyskytyksen syke saavutti normitason, johon on totuttu.

Väliajan jälkeen yleisön joukosta kuului pientä nurinaa: miksei lainkaan suomalaisia lauluja tai ainakin suomeksi? Porissa kun oltiin, niin jazzmies Riku Niemi piti kaiken muun ohella huolen siitä, että swingiä kuultiin. Luis Bacalovin musiikki elokuvasta Il Postino svengasi instrumentaalina klarinettisoolon tahtiin.

Petrus Schroderus on laulanut lukuisissa hyväntekeväisyyskonserteissa Ukrainan hyväksi. Ukrainalaisessa kansansävelmissä Chorni Brovi (ruskeat silmät) soi slaavilainen kaiho täyteläisenä, ja kansanlaulun surumielisyys puhutteli laulussa Nich yaka misyachna (kuutamoyö).

Pietro Mascagnin iki-ihana Intermezzo (välisoitto) oopperasta Cavalleria rusticana soi orkesterilla hienostuneesti. Aarno Cronvallin juonnot valaisivat ohjelman yksityiskohtia värikkäästi.

Rakkausteema sai täyttymyksensä italialaisissa sävelmissä.

Rakkauden voima. Petrus Schroderus, tenori ja Riku Niemi RNO Ensemble 11. 2. Promenadisalissa. Juonto Aarno Cronvall.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut