Uutuuskirja pureutuu Zelenskyin presidenttikauden vaikeaan alkuun

Julija Mendel onnistuu kuvaamaan lukijaystävällisesti kotimaansa viimeaikaisia dramaattisia vaiheita.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin entinen lehdistöpäällikkö Julija Mendel kuvattiin kotonaan Kiovassa tammikuussa. Uutuuskirjassaan hän valottaa Zelenskyin nousua presidentiksi sekä tämän presidenttikautta ennen sodan alkamista.

7.2. 16:18

Julija Mendel: Taistelu vapaudesta. Ukrainan tie kohti demokratiaa ja rauhaa. Suomentanut Antti Immonen. Docendo 2022. 253 sivua.

Ukrainalainen journalisti Julija Mendel on kirjoittanut ajankohtaisen kirjan Ukrainasta ja sen nykytilanteesta. Keskeistä kirjassa on hänen roimintansa Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskyin lehdistösihteerinä tämän tultua valituksi tehtäväänsä 2019 Petro Poroshenkon jälkeen.

Julija Mendel kertoo myös kasvuvuosistaan Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Hersonissa. Hänellä oli kotikielenään ukraina eikä hän alkuun edes ymmärtänyt venäjää, jota Ukrainassa laajalti puhutaan. Julija paneutui perusteellisesti ukrainan kieleen ja kirjallisuuteen ja lopulta vuosien työn jälkeen hän puolusti menestyksellä tohtorinväitöskirjaansa Ukrainan nykyrunoudesta. Kaiken aikaa hän hankki myös kokemusta televisiokanavilla ja kirjoittamalla arvovaltaisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin lehtiin. Hän näyttää olleen sitkeä kaikissa pyrinnöissään.

Yleisesti tiedetään, että presidentti Zelenskyi tuli ensin tunnetuksi ja suosituksi koomikkona. Hänellä oli paljon katsottu televisiosarja Kansan palvelija, jossa hän esitti vahingossa presidentiksi valittua tavallista opettajaa. Zelenskyi valitsi perustamansa puolueen nimeksi Kansan palvelijan. Hänet valittiin presidentiksi suurella enemmistöllä (ehdokkaita oli 39). Puolue sai sitten myös parlamenttienemmistön.

Zelenskyi, koulutukseltaan juristi, on kotoisin pienestä Kryvyi Rih -nimisestä kaupungista. Hän oli ainoa lapsi. Vanhemmat olivat juutalaisia, isä professori ja äiti insinööri. Useat sukulaiset olivat joutuneet sota-aikana juutalaisvainojen uhreiksi. Isoisä Semjon oli selvinnyt ja palannut sodasta everstinä ja puna-armeijan sankarina.

Neuvostoliiton romahdettua Ukraina oli julistautunut itsenäiseksi 24.8.1991, mikä myös oli vahvistettu kansanäänestyksellä.

Zelenskyin presidenttikauden alku oli vaikea. Yksi haasteista oli koronaviruksen leviäminen. Venäjä oli vallannut Krimin 2014. Donbas oli ongelma. Mutta nuori presidentti kesti. Hänellä oli pian takanaan yhdistynyt kansa ja läntisen maailman sympatia ja apu. Venäjä hyökkäsi 24.2.2022.

Julija Mendel on onnistunut lukijaystävällisessä muodossa kuvaamaan kotimaansa viimeaikaisia dramaattisia vaiheita. Kirjaa voi suositella kaikille maailmanmenosta kiinnostuneille ja siitä huolestuneille kansalaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut