Maj Lind -voittaja Piotr Pawlak esiintyy Porissa torstaina

Pianokilpailun voitto täytti nuoren muusikon kalenterin ja vahvisti hänen luottamustaan omiin näkemyksiin musiikista.

Piotr Pawlak harjoitteli Schumannin pianokonserttoa Pori Sinfoniettan kanssa Promenadisalissa keskiviikkona.

8.2. 20:09

Pori

Pori Sinfonietta on ollut etukenossa tuoreiden kilpailuvoittajien kiinnittämisessä orkesterin solisteiksi. Sibelius-viulukilpailun voittanut Christel Lee konsertoi Porissa 2016, Nordic Piano Competitionin voittanut Anton Meijas vuonna 2019, ja torstaina kaupungissa esiintyy Maj Lind -pianokilpailun lokakuussa voittanut puolalainen Piotr Pawlak.

Pori Sinfonietta oli sopinut etukäteen kilpailussa menestyneen solistin varauksesta Maj Lind -pianokilpailun järjestäjien kanssa. Vastaavia varauksia ovat tehneet muutkin suomalaiset orkesterit. 24-vuotias Pawlak kertoi Porissa keskiviikkona, ettei hänen kalenterinsa ole koskaan ollut niin täynnä esiintymisiä kuin tänä keväänä.

Nuori konserttipianisti kuvailee Maj Lind -pianokilpailun voittoa suurimmaksi saavutuksekseen tähän mennessä ja kertoo sen muuttaneen elämänsä. Hän matkustaa tänä keväänä Suomeen esiintymään vähintään kerran kuukaudessa ja iloitsee mahdollisuudesta esittää orkesterien kanssa pitkään opiskelemaansa ohjelmistoa.

”Voiton jälkeen olen uskonut itseeni aiempaa enemmän. Yritin kilpailussa soittaa musiikkia siten kuin sen tunnen, en siten kuin ajattelen, että teokset tulisi soittaa. Sain luottamusta siihen, että näkemykseni välittyy myös kuulijoille”, Pawlak kuvailee voiton merkitystä itselleen.

Piotr Pawlak on palkittu useissa kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hänestä kilpailut tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia nuorille muusikoille. Esimerkiksi Maj Lind -voitto poiki hänelle kymmenkunta konserttia, joissa hän soittaa orkesterin solistina. Niistä jokaisen kautta voi avautua lisää esiintymismahdollisuuksia.

Muusikko ja matemaatikko

Pawlakin suvussa on insinöörejä ja matemaatikkoja, hän on ensimmäinen ammattimuusikko. Tuleva ura oli hänessä nähtävissä jo pikkulapsena. Hän tapaili taaperona kuulemaansa musiikkia lelusoittimella ja liimautui jo viisivuotiaana koskettimiston ääreen koko päiväksi.

Hänellä on maisterintutkinto musiikin lisäksi matematiikasta. Pawlak kertoo olleensa aina kiinnostunut matematiikasta mutta opiskelleensa sitä myös eräänlaisena varasuunnitelmana, koska muusikon ammattiin liittyy niin paljon epävarmuutta.

”Se oli hyvä päätös. Kun ihminen harjoittelee jotain, hän kehittyy samalla myös muilla aloilla, saa perspektiiviä muuhunkin elämään. Kun esimerkiksi kehitän analyyttistä ajattelua matemaatikkona, se auttaa itseäni myös musiikin analysoimisessa, esimerkiksi sävellysten rakenteiden ymmärtämisessä”, Pawlak sanoo.

Sisällä musiikissa

Pawlak kuvailee, että soittaessa hänen mielessään tapahtuu yhtä aikaa hyvin monia asioita. Hän käsittelee mielessään esimerkiksi teoksen tulkintaa. Orkesterin kanssa soittaessaan hänen täytyy myös keskittyä kommunikoimaan orkesterin ja kapellimestarin kanssa.

”Monin paikoin olen soittaessani sisällä musiikissa. Silloin en ajattele, teenkö asioita oikein tai väärin. Sellaisen mielentilan saavuttaminen lavalla tuntuu todella hyvältä.”

Joskus, esimerkiksi uutta kappaletta soittaessaan muusikko toki vain miettii, että apua, mitä ihmettä seuraavassa tahdissa olikaan.

”Se ei ole hyvä, mutta joskus niin käy, koska olemme ihmisiä emmekä robotteja. Onneksi tällaisia tilanteita on itselläni yhä vähemmän.”

Musiikillinen tarinankertoja

Yleisradion asiantuntija Niklas Pokki luonnehti Maj Lind -pianokilpailussa Pawlakia muun muassa pianistiksi, joka haluaa soittaessaan kertoa tarinaa. Pawlakista tämä on kehuista suurin, sillä hänelle musiikki on nimenomaan kieli, vaikkei tarinankerronta musiikissa tietenkään ole samanlaista kuin kirjoissa tai elokuvissa.

”Musiikki kuvaa asioita, joita kielellä ei voi kuvata, eräänlaisia tunnetiloja. Jollain tavalla musiikki tuntuu itsestäni kaikkein luonnollisimmalta kieleltä”, Pawlak sanoo.

Kevään aikana hän soittaa konserteissa laajaa repertuaaria: Porissa hän esittää Schumannin pianokonserton, Vaasassa Mozartia, seuraavaksi Griegiä, Rahmaninovia ja Chopinia.

”Halusin soittaa laajan repertuaarin, en vain esittää yhtä ja samaa. Siten kehityn ja opin lisää. On myös hauskaa opiskella jotakin uutta joka kerta”, Pawlak sanoo.

Hän ei ole itse valinnut koko ohjelmistoa, vaan orkesterit ovat myös pyytäneet häneltä tiettyjä teoksia.

Voittorahoilla uusi soitin

Porissa Pawlak soittaa torstaina Schumannin Pianokonserton a-molli op. 54. Hän kuvailee sen sisältävän paljon vuoropuhelua orkesterin ja solistin välillä.

”Se on hieno teos, mutta sen oppiminen oli vaikeaa. Sävellys kuulostaa monin paikoin yksinkertaiselta, kaikki vain virtaa luonnollisesti. Sitä harjoitellessani huomasin sen vaativan paljon ajatusta. Vasta kovan työn jälkeen saavuttaa flow’n ja voi vain nauttia soitosta”, Pawlak kuvailee.

Maj Lind -pianokilpailuista saamallaan rahapalkinnolla Pawlak aikoo ostaa uuden flyygelin.

”Etsin sitä parhaillaan. Päivää ennen tänne matkustamista testasin Varsovassa joitakin soittimia. Luulen, että mietin päätöstä vielä muutaman kuukauden, jotta voin olla varma siitä, mitä haluan”, Pawlak sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut