Hannu Paloniemi debytoi suruvoittoisella romaanilla

Hannu Paloniemi

2.2. 20:15

Hannu Paloniemi: Lumiluolapoika. Like 2023. 284 s.

Rovaniemellä asuvan esikoiskirjailijan Hannu Paloniemen (s. 1968) sydäntä särkevä lukuromaani Lumiluolapoika kertoo yläasteikäisestä Lauri-pojasta, jonka perhe kokee melkoisen järkytyksen.

Laurin perhe asuu ensin Itä-Lapin kairoilla. Uskonnollismielinen isä saa 1980-luvun alussa opettajan paikan toiselta puolella Lappia. Nuoret vanhemmat muuttavat Tornioon toiveikkain mielin, löytävät mieleisen asunnon ja alkavat ahertaa arkensa eteen.

”Lopulta isä ja äiti löysivät tien Juhannussaareen, uudelle asuntoalueelle, kerrostalotyömaalle saaren pohjoiskärjessä. Vesitornin alapuolelle, loivaan länsirinteeseen oli ripoteltu betonielementtitaloja, niin samanlaisia että niitä erotti toisistaan vain ikkunoiden välisten peltivuorausten väri. Kaikki näytti erinomaisen hienolta. Tulevan talomme asvaltoidulla tasanteella oli jo muutamia autoja. Multapintaisella pihalla ei kasvanut mitään, ei puita, ei pensaita eikä vielä edes nurmikkoa.” (s. 13)

Äiti pääsee lämpölaitokselle kirjanpitäjäksi. Lauri ja hänen isosiskonsa Sonja menevät kouluun, ja arki vie mukanaan nopeasti. Eräänä päivänä äiti sairastuu rintasyöpään, ja hänen vointinsa alkaa heiketä vähitellen.

Puhuttelevan nuorisokuvauksen ohessa Lumiluolapoika seuraa suurimman osan kirjasta äidin sairausprosessia. Välillä tulee myönteisiä hetkiä, välillä takapakkia. Lopulta tulee vääjäämättömien jäähyväisten aika.

Kirjailija kuvaa arkisia hetkiä lapsuutensa maisemissa hyvin havainnollisesti ja seikkaperäisesti. Suomen kielen yliopisto-opettaja hallitsee sujuvan ilmaisun ja letkeän kielen.

Uskonnollisessa kodissa varttunut Lauri törmää Tornion kerrostalolähiössä ihan toisenlaisissa piireissä liikkuviin nuoriin. Murrosiän mukanaan tuomat kipuilut ja ihastukset yllättävät hänet täydellisesti. Poika huomaa ihmeekseen herättävänsä itsekin romanttisia tunteita.

Paljon kuvausta saa myös Laurin musiikkiharrastus. Poika uneksii soittavansa yhtyeessä yleisön edessä. Sekin projekti pääsee maaliin romaanin lopulla.

Paloniemen romaanissa on vahva omakohtainen kokemuspohja. Vaikka romaanin tapahtumissa ja henkilöissä on paljon keksittyä, kirjailijan alter ego taitaa olla todellisen näköinen.

Esikoiskirjailijaksi Paloniemi on onnistunut rakentamaan varsin sujuvasti toimivia vuoropuheluja ja autenttista nuorisokuvausta. Realistishenkinen romaani alleviivaa romaanin kasarityyliä, joka säilyy varsin yhtenäisenä.

Korjattu 3.2.2023 kello 11.22 otsikosta ja leipätekstistä sana autofiktio sanaan romaani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut