Susanna Palinin ensilevyllä rohkea näkemys Ukrainan sotaan

Susanna Palin: Varjot väistyy pois.

25.1. 13:29

★★★★

Ensilevyyn liittyy aina suuri lataus. Siinä soivat usein artistin vuosien opit, arvot, unelmat ja odotukset.

Susanna Palin tunnetaan elokuvaohjaaja Timo Koivusalon puolisona, joka on tuottajan ja apulaisohjaajan roolissa ollut jo tekemässä 13 pitkää elokuvaa.

Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa valmistunut Palin on työskennellyt musiikinopettajan, laulusolistina, pianistina ja taustalaulajana sekä säveltänyt Kaksipäisen kotkan varjossa (2005) elokuvaan Nina Tapion ja Mikko Leppilammen duetoiman radiohitin Jotain jää, mutta vasta nyt on ensilevyn aika.

Varjot väistyy pois -levyllä kuulee kunnianhimon ja kunnioituksen iskelmämusiikin kulta-aikoja kohtaan. Legendaarisella Finnvoxin studiolla äänitetyllä levyllä eivät jyrää syntikat tai digitaaliset äänenmuokkausohjelmat vaan luotetaan arvostettujen studiomuusikoiden ammattitaitoon.

Pianisti Mikko Mäkinen soi esimerkiksi kuulaana monessa kappaleessa keskeisessä roolissa, sopraanosaksofoni Heikki Pohton soolo soi lempeästi Elämä jatkuu -bossanovassa.

Unkarilainen 28 hengen jousiorkesteri Budapest Art Orchestra tuo iskelmiin evergreen-henkeä.

Albumi hellii vanhan ajan iskelmämusiikin ystävää. Palinin säveltämissä ja sovittamissa melodioissa kuulee Dusty Springfieldiä, Carpentersia, Kerkko Koskista ja Lasse Mårtensonia.

Kappaleissa soi jazzin ilmava keveys, mikä sopii Palinin valoisaan olemukseen ja ääneen. Vaikka aitoon iskelmätyyliin laulujen lunnaiden aiheina ovat myös kaipaus ja ikääntyminen, on levyn yleisilme levollisen elämänmyönteinen.

Ukrainan sodasta ”innoituksensa” saaneessa Valon voittavan nään -kappaleessa on sellaista uskoa tulevaan, että näkemystä voi näinä synkkinä aikoina pitää suorastaan rohkeana.

Levyn kappaleista suurimman osan on sanoittanut Timo Koivusalo. Hänet tunnetaan melkoisena sanaseppona, ja hän on osoittanut Radio Suomen Poppikoulussa hallitsevansa myös populaarimusiikin knoppitiedot.

Levyä kuunnellessa pohtii, olisiko kahdeksan kappaleen joukossa yksi Kuurankukka – Koivusalon Joel Hallikaiselle säveltämä ja sanoittama jättihitti vuodelta 1992.

Palinin levy on tuotettu niin tietoisen vanhanaikaisesti hyvällä maulla, ettei hittiä ainakaan haeta hampaat irvessä.

Toisaalta esimerkiksi levyn ainoassa käännösbiisissä Tätä elämää sun kanssas saanut en (Lisa Nilssonin Var är du min vän) on sellaista surullista, koskettavaa karheutta, johon meidän suomalaisten on niin helppo kääriytyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut