Samuli Edelmannin laulua kuunteli myötäelävä yleisö

Pori Sinfoniettan konsertissa Samuli Edelmann lauloi isänsä Toni Edelmannin lauluja. Leri Leskinen (harmonikka) ja Jukka Perko (joht. ja saksofoni) ja Matti Paatelma (piano).

22.1. 17:30

Vaiheet. Samuli Edelmann ja Pori Sinfonietta 21. 1. Promenadisalissa. Joht. ja saksofonit Jukka Perko. Leri Leskinen, koskettimet ja elektroniikka ja Matti Paatelma, piano. Laulujen sävellykset Toni Edelmann.

”Sen laulun alta avautui salattu mieli maailmaan”. Vaiheet-albumi (1997) uskoi musiikin voimaan. Samuli Edelmann esitti isänsä Toni Edelmannin säveltämiä lauluja. Ensimmäisen albumin kaikki laulut on julkaistu Teatterilauluja-kirjassa, joista Pori Sinfoniettan konsertissa kuultiin yksitoista. Konsertin muut neljä laulua olivat Vaiheet 2 -albumilta (2019).

Harvoin on Pori Sinfoniettan konsertissa ollut näin vastaanottavaista yleisöä. Ei tarvittu lämmittelynumeroita, vaan (musiikin) hetken syliin antautui alati läsnä olevaan (ilman pidäkkeitä), kuten Anna-Maija Raittilan suomentaman Hermann Hessen Huilunsoittaja- runon säkeet kuuluivat.

Toni Edelmann otti melodioissaan tarkasti huomioon suomen kielen tavutukset ja painotukset, jotka Samuli Edelmann ilmeikkään selkeästi lauloi. Laulu kulki juoheasti, ainoastaan ylärekisterin vibrato hiukan häiritsevästi resonoi. Näyttelijän ammattitaito kantoi komeasti.

Onnistunut oli myös jousivoittoinen soundi, jossa ei ollut rumpusettiä, paitsi parissa kappaleessa kuultiin rumpukomppi sähköisenä Leri Leskisen kioskista. Kaikenlainen painostava jyrääminen oli poissuljettu.

Jukka Perko johti Pori Sinfoniettaa iskevästi. Kun musikaalisten ja kaunissointisten sopraano- tai tenorisaksofonisoolojen vuoro tuli, niin Leri Leskinen paikkasi viittauksen.

Rakkausteemalla mentiin. Neljä Shakespearen sonettia upposi vahvasti yleisöön, siinä missä suomalaisten runoilijoiden, etunenässä Aale Tynnin Lasinen vuori ja ero-teemalla Helena Anttosen Huhtikuun yö ja Marja-Leena Mikkolan Pidän sinua rintaani vasten. J. W. von Goethen Armaan läheisyys -hitti oli täysosuma. Sadunhohtoisessa ja rakastavaisia kuvaavassa Tiedätkö-kappaleessa sekä sanat että melodia ovat Toni Edelmannin käsialaa.

Rakkauden ihmettä sanoitettiin Shakespearen Sonetissa 104: ”Aina silmissäni säilyt nuorena”, jos kohta päätössäkeet veivät synkemmille vesille ”Oi syntymättömät, siis kuunnelkaa, jo syntyessä teette kuolemaa”.

Sonetin 105 rakkaudenosoitukset ”Oot kaunis aito ja hellä. Siks kolmeen tiivistän myös sanat kaikki. Sun luotasi ne majan saman sai” vaihtuivat rakkauden tavoitteluun, vaikka valheellisuuden kautta. Lasinen vuori -runossa valheeksi todettiin kaikki laulut maan, mutta ne lauletaan. Sonetin 138 sanoin ”Jaamme valheemme ja vuoteemme, kun sokeroimme omat virheemme”.

Rakkausteemassa riittää paljon pohdittavaa ja Samuli Edelmann esitti synkemmätkin kohtalot vakuuttavan jämäkästi. Matti Paatelman pianosoolot piristivät sointikuvaa.

Laulaja vaeltajan roolissa toteutui sykähdyttävästi Hermann Hessen Kulkurien majatalo - ja Pyhiinvaeltaja-lauluissa.

Yleisö löysi paikalle, vaikka lipunmyynti oli vaihtanut toimittajaa. Vielä konserttia edeltävänä päivänä Yrjönkadun R-kioskin myyjille ei ollut tieto mennyt perille, että he todellakin myyvät Pori Sinfoniettan lippuja. Asiakkaille oli epäselvää, kuinka monta eri ”toimitusmaksua” ja kenelle pitää maksaa ja yllätyksenä tuli, ettei voi ostaessa valita istuinpaikkaa.

Konsertti oli ikimuistoinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut