Laura Finskan esikoisromaani havainnollistaa rikkinäistä rakkautta realistisessa hengessä

Laura Finska kirjoittaa omien sanojensa mukaan, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä.

18.1. 17:52

Laura Finska: Muut esille tulevat asiat. WSOY 2023. 432 s.

Tamperelaisen Laura Finskan (s. 1996) esikoisromaani Muut esille tulevat asiat esittelee kolme nuorta päähenkilöä ja yhden vanhemman. Parikymppinen Matilda on lääketieteen opiskelija, joka tarkkailee ympäristöään kuin Sherlock Holmes konsanaan. Matildalla on muutaman vuoden vanhempi poikaystävä Luka, päihteitä käyttävä ratikkakuski. Kertoja seuraa tiiviisti myös Lukan yläasteikäistä pikkuveljeä Rafaelia ja tämän kaveriporukkaa.

Romanin tärkein aikuinen ihminen on Lukan ja Rafaelin hammaslääkäriäiti, joka on täydellinen statisti. Äidistä ei oikein ole siksi poikien luotettavaksi vuoreksi, jonka rinteellä voisi katsella maailmaa ja ihmisiä sellaisinaan. Nainen elää omassa maailmassaan – ja antaa poikiensa tehdä samoin.

Muut esille tulevat asiat on rakkausromaani, joka seuraa Matildan ja Lukan värisevää yhteiseloa. Nuorten rakkaustarina alkaa yskiä jo ensimmäisenä päivänä kuin rikkinäinen kone. Silti rakkaus näyttäytyy Finskan romaanissa kaikkinielevänä voimana, joka pitää nuoret yhdessä lukuisista ongelmista huolimatta.

Helsinki-romaanissa liikutaan varsinkin Kallion kaupunginosassa. Romaanin nerokas nimike viittaa niihin lukuisiin yksityiskohtiin, joita orastava ihmissuhde, aikuistuminen ja omillaan asuminen tuovat mukanaan.

Sivulauseissa vyöryy lukijan eteen kulkuneuvoja, huumeita, partiopoliiseja, kaikenkarvaisia ystäviä, talousvaikeuksia tai tyhjinä ammottavia jääkaappeja. Finska on kirjailijana realisti, vaikka hän tykkää nostaa esille romanttisempiakin näkökulmia.

Matildan hahmo oikeastaan sotkee kaiken romantiikan pois. Hänen pilkuntarkka asenteensa tutkia kaikenlaisia syy-seuraussuhteita ja yksityiskohtia maailman tappiin asti alkaa ärsyttää suunnattomasti Lukaa ja työntää miestä tytöstä kauemmaksi. Mutta mitä huonommin heillä menee, sitä hanakammin Matilda unelmoi avioliitosta – aina sopivan tilaisuuden tullen.

Romaanikertoja onnistuu havainnollistamaan Matildan tarkkaa elämänasennetta mieliin painavilla tavoilla. Se on minusta romaanin suurin ansio. Arkisten yksityiskohtien runsas tulva käy tietysti välillä tuskaannuttavaksi:

”Luisevat ja pömppömahaiset seniorit napsivat nitroja, pyyhkivät rasitushikeä kangasnenäliinoihin ja linkuttivat Hakaniemen kauppahalliin ostamaan tuoretta selleriä (sis. lehtivihreää, kuitua, selluloosaa, kaliumia, magnesiumia, polypropeenia, kalsiumia, mangaania, folaattia sekä K-. C- ja b-vitamiineja).” (s. 215)

Kertojan kieli vaihtelee kirjakielestä puhekielen omituisuuksiin. Nuorekkaan ilmaisun Finska tavoittaa minusta hyvin. Kirjailijan persoonallinen ilmaisu korostuu romaanin lukuisissa rakkaus- ja seksikuvauksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut