Tällaisia ovat Porin alkuvuoden näyttelyt: ”Kuvissa asuu määrittelemätön pyhä”

Poriginalissa ihmettelyn ainekseksi riittävät eri valoissa huojuvat voikukan haituvat, ja akryylimaalaukset ovat trendikkäiltä väreiltään kuin sosiaaliseen mediaan luotuja.

Sari Moilala: Rakkautesi on ihanampaa kuin viini, akryyli kankaalle, 2022.

13.1. 15:27

Uuden vuoden galleriakierros Porissa osoittaa kahden ajankohtaisen näyttelykokonaisuuden samankaltaiset lähtökohdat. Väri eri tavoin vangittuine ulottuvuuksineen muodostaa näyttelyiden välille synergisen energian. Poriginal gallerian näyttelyjuryn taiteilijajäsenistön yhteisnäyttely esittää Muutoksen kuvia Kati Valkosen, Merja Ala-Ollan ja Eve Alasaarelan voimin. P-gallerian näyttelystä vastaa Sari Moilala.

Kestävyyden ja kehityksen, katoamisen ja jatkuvuuden prosessit elävät rinnakkain niin luonnossa kuin ihmisessä. Jury 2023 väläyttää teoksillaan näitä toisiaan tasapainottavia virtauksia. Kolmen tekijän työt asettuvat vahvuuksiltaan katselmukseen kepeästä kouriintuntuvaan kuin Kolme pientä porsasta -satuklassikon eri asetelmista perustetut rakennukset.

Häviävyyden teema ja hetken ainutlaatuisuus heijastuu ensimmäisen salin maalauksissa läpikuultavina värikerroksina. Kati Valkosen työt tuntuvat olevan ajan painosta irrallaan, hentoisen aineettomina ja huolta vailla. Ne ovat kuin tuulen mukanaan kuljettamaa pilviharsoa, harmittoman ohutta ja unohtuvaa materiaa — silti ihmettä kaikki, jumalan tai luonnon.

Merja Ala-Olla: Kesämuistoja 5 (yksityiskohta)

Toisto on tunnettu tehokeino, ja Merja Ala-Ollan grafiikassa ollaan toisteisuuden ytimessä. Kuvista pienikokoisemmissakin on grafiikantyölle ominaista kestävyyttä. Vaikutun panoraamamaisemien raikkaasta teeskentelemättömyydestä: Ihmettelyn ainekseksi riittävät mainiosti eri valoissa huojuvat voikukan haituvat. Aasialaisvaikutteiset puupiirrokset ovat kuulaudessaan kuin pieniä lupauksia keväästä, saavat toivomaan talven kelautuvan ohi nopeammin.

Eve Alasaarelan intensiiviset akryylimaalaukset noudattavat värimaailmaltaan juuri tässä hyhmäisen loskan peittämässä hetkessä kiinnostavia sävyjä: metsänvihreän, violetin, korallin ja tutumpien talvipastellien. Nämä tunnistan sisustuslehtien sivuilta, huonekalumuotoilusta, tekstiileistä ja koriste-esineistä. Trendikkyys on hetkellisesti solmittu yhteinen sopimus ja nämä työt kuin sosiaaliseen mediaan luotuja. Alasaarelan teokset riuhtaisee sisustustaiteen tasalaatuisesta massasta siltikin ylös, alas ja ympäri liikkuva siveltimen jälki. Antautumisen kerroksissa luon -teoksessa liike toteutuu palavimmin.

Intohimojen taidetta

Galleriaa vaihdettaessa siirrytään ryhmänäyttelystä yksilösuoritukseen. Voimallisempi näkemyksellisyys ja vauhti ovat ne tekijät, jotka herättelevät kiinnostusta P-galleriassa esiintyvän Sari Moilalan suurikokoisissa värimaalauksissa. Raamatullisen taustan omaavat teokset ovat ryhdikkäitä värin ja rytmin osalta. Lennokkaat teosnimet luovat syvyyttä yksittäisille töille kutoen ne yhteen suuremmaksi, paratiisilliseksi tarinaksi.

Moilala tempaisee mukaansa ihmettelystä intohimojen taiteeseen, joissa maalausten muodikkuus tai Instagram-kelpoisuus tuskin on niiden arvon ensisijainen mittari. Todellisuuden pelkistämiseen pyrkivissä kuvissa asuu määrittelemätön, ajaton pyhä.

Kaksi näyttelyä tuottaa yhtenäisen kokemuksen antaen katsojalle mahdollisuuden vertailuihin. Jään pohtimaan sykähdyksen juurisyitä: Mikä väriabstraktiossa lopulta viehättää? Ponneton taide on täydellisen yhdentekevää, ja jokainen hailakka maalaus katsojan aliarvioimista. Mielenkiinnon vie uudelle tasolle värin haparoimaton taju – taiteilijan kyky tehdä tajunnanvirrasta pysyvämmin kouraisevaa ja siten teoksistaan kestäviä.

Intohimon kääntäminen visuaaliseen kieleen vaatii paitsi värikkään paletin myös osaamista, aikaa, kokeiluille itsensä altistamista, kenties pyhän kosketuksen. Valmiina ei synny meistä kukaan, vasta kypsyttelystä kasvaa esiin roihu.

Muutoksen kuvia. Jury 2023 esittäytyy. Poriginal galleriassa 24. tammikuuta saakka. Rakkautesi on ihanampaa kuin viini. Sari Moilala P-galleriassa 22. tammikuuta saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut