PTS ja Porin tähdet joulun karkeloissa

Maarit Niemelä (vasemmalta), Heta Halonen, Miina Mikkonen, Jaana Lammi ja Teemu Niemelä lauloivat Maa on niin kaunis, PTS Puhallinorkesterin joulukonsertin päätösnumerossa Keski-Porin kirkossa.

17.12.2022 15:46

PTS Puhallinorkesterin joulukonsertti 16. 12. Keski-Porin kirkossa, joht. Tommi Tuominen. Laulusolisteina Heta Halonen, Jaana Lammi, Miina Mikkonen ja Maarit ja Teemu Niemelä. Äänentoisto Äänirasia.

Tämän vuoden tangokuningatar Heta Halonen aloitti PTS Puhallinorkesterin joululaulukavalkadin herkästi ja täyteläisellä äänenmuodostuksella Ja neitsyt pikkupoijuttansa ja Tuikkikaa, jouluntähtöset -lauluilla.

Miina Mikkonen jatkoi samaan malliin Timo Koivusalon laululla Joulurauhaa ja Hugh Martinin ja Ralph Blanen laululla Joulutaivas tähtineen. Jälkimmäisen laulun Miina Mikkonen oli valinnut onnistuneiden suomenkielisten sanojen vuoksi. Kuulija jäi hämmästelemään, kuka oli onnistuneen suomennoksen takana.

Musiikin ammattilaistenkin tekemissä konserttien käsiohjelmissa on puutteita. PTS Puhallinorkesteri toimii harrastuspohjalta. Käsiohjelmasta puuttui konserttipäivä, paikka, johtaja oli QR-koodin takana osiossa Konsertin soittajat ja kaikki laulujen tekstintekijät. Solistien esiintymisvuorot toimivat Veikkauksen mainos -periaatteella: Eksä tiedä, kuka mä oon?! Vaikka tiesinkin, niin kirkon perälle ei juuri erottanut, kuka oli laulamassa. Onneksi tuntematon vieruskaveri jeesasi. Oli vähän pidempi.

Puhallinorkesterille ominainen väri alkoi erottua Jaana Lammin laulamassa vahvassa tulkinnassa Mel Tormén ja Robert Wellsin Joululaulusta, alkusanat Hiljaa leijaa maahan hiutaleet ja toisessa suosikista Avaruus eli Walking in the Air.

Puhallinorkesterisovituksia joululaulujen säestyksistä alkaa jo olla olemassa. Alkupuolen lauluissa syntyi vaikutelma, että yksi sektio kerrallaan soittaa. Kapellimestari Tommi Tuominen oli ehtinyt hätiin, kun ilmeisesti sopivan miehityksen säestysversiota ei ollut, ja teki kelpo säestykset kolmeen lauluun.

Menneinä vuosina satsi oli hyvin paksua ja laulaja jäi volyymissa toiseksi eivätkä eri soitinten ominaissävyt erottuneet. Äänirasia hoiti konsertissa äänentoiston, ja laulu erottui komean solistisena läpi koko konsertin.

Raine Ampuja sovittajana osoitti, miten puhallinorkesterin pitää soida. Carola Häggkvistin Taivas sylissäni -kappaleessa Heta Halosen laulamana ensimmäisen kerran pilkahti pari tangolaulajan maneeria, muuten koskettavassa esityksessä.

Raine Ampujan toisessa sovituksessa Lyyli Wartiovaara-Kallionemen laulusta Tonttu Maarit Niemelä esitti joulun tarinan perinteisen rekilauluperinteen ilmeikkäänä jatkumona. Porilaistaustaisen Heikki Elon soisi tekevän sovituksia muistakin joululauluista. Maarit Niemelän esittämä Varpunen jouluaamuna herkisti kirkontäyteisen yleisön.

Big Band -kuviot alkoivat jyllätä herkullisesti Let it snow! ja White Christmas -kappaleissa. Teemu Niemelästä oli vastusta Brass-tuuttaukselle. Vain valkeata joulua suomeksi olisi saattanut olla kiinteämpi äänenmuodostukseltaan. Nyt lyhyt englannin kieli vei puheen puolelle.

Englantilaiset joululaulut instrumentaaleina; In the bleak Midwinter toi kirkkoon hetkeksi talven kalsean viileyden ja Ensimmäinen joulu soi Tommi Tuomisen jämäkästi johtamana raikkaasti eri soitinryhmillä ja yhdessä.

En etsi valtaa, loistoa Halonen-Lammi-Mikkonen -triona taipui kauniisti äänissä. Maa on niin kaunis solistien yhteisesityksenä, päätti juhlavan konsertin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut