Mustan hävittäjä­lentäjän tarina jää toistamaan uhrautuvaista sankari­tarinaa

Devotion kertoo perinteiseen tapaan Korean sodassa kuolleen mustan hävittäjälentäjä Jesse L. Brownin tarinan.

Devotion käsittelee luontevasti lentäjien joukkuehenkeä ja toveruutta.

1.12.2022 16:24

Draama

Devotion, ohjaus J.D.Dillard. 140 min. K12. ★★

Jos on nähnyt jonkun amerikkalaisen hävittäjälentäjistä kertovan sotaelokuvan, on käytännössä nähnyt Devotionin. Niin paljon se lukuisia edeltäjiään muistuttaa, vaikka siinä yritetäänkin tavoitella ajankohtaista näkökulmaa.

Afroamerikkalainen ohjaaja J. D. Dillard on aiemmin tehnyt televisiota ja kaksi kohtalaisen hyvin vastaanotettua pienen budjetin elokuvaa. Devotion on hänen ensimmäinen isompi tuotantonsa.

Elokuvan pohjana on Yhdysvaltojen laivaston hävittäjälentäjän Jesse L. Brownin lyhyt elämä ja Adam Makosin siitä kirjoittama kirja, joka ilmestyi 2015. Brown oli harvinaisuus: musta hävittäjälentäjä Yhdysvaltojen laivastossa. Hän menetti henkensä 24-vuotiaana Korean sodassa joulukuussa 1950.

Muiden Yhdysvaltojen asevoimissa tuolloin palvelleiden mustien tapaan Brownkin sai osansa rasismista ja syrjinnästä. Dillardin elokuvassa Brown (Jonathan Majors) selviää rasismista kääntämällä sille selkänsä ja pyrkimällä sitkeästi eteenpäin. Siinä häntä tukevat vaimo Daisy Nix (Christina Jackson) ja asetoveri Tom Hudner (Glen Powell).

Asevoimien sekä rakenteellista että henkilökohtaista rasismia valottavat jaksot jäävät Devotionissa kuitenkin melko lailla varjoon, kun Brownin tarinasta aletaan muokata perinteistä uhrautuvaista sankaritarinaa. Synkän ironista on se, että musta lentäjä saavuttaa hyväksynnän vasta sankarikuolemalla, mutta tähän ironiaankaan elokuva ei tartu.

Devotionia tekisi mieli kutsua tyypilliseksi Oscar-haaviksi. Se on perinteinen, konservatiivinenkin elokuva, joka sivuaa tärkeää ja kipeää aihetta, mutta läväyttämättä sitä katsojan silmille turhan painokkaasti. Ainakin Majorsin ja Powellin voisi kuvitella saavan Oscar-ehdokkuudet, samaten elokuvan digi- ja muiden tehostevelhojen, jotka ovat luoneet varsin näyttäviä 1950-luvun ilmataisteluita.

Kaikki Devotionissa nähtävät lentokoneet eivät tosin ole digitaalisia näkyjä, sillä ohjaaja Dillard pyrki käyttämään oikeita Korean sodan aikaisia hävittäjiä niin pitkälle kuin se oli mahdollista. Ilmataistelujen koordinoinnista vastasi Kevin LaRosa, joka hoiti saman työn myös elokuvassa Top Gun: Maverick.

Elokuva kyllä kantaa hyvin lähes kaksi- ja puolituntisen kestonsa, sekä käsittelee lentäjien joukkuehenkeä ja toveruutta luontevasti. Majors ja Powell ovat hyviä rooleissaan kuten myös laivueen komentajaa Cevolia esittävä Thomas Sadoski.

Dillard ohjaa draamaa luistavasti, mutta Devotion olisi tehokkaampi ja muistettavampi elokuva, jos siinä olisi enemmän vältetty monille Hollywoodin sotaelokuville tyypillistä sentimentaalisuutta ja sankarillisen uhrautuvaisuuden korostusta. Ne vievät lopulta paikan elokuvan rasisminvastaiselta tematiikalta.

Käsikirjoitus Jake Crane ja Jonathan A. Stewart, tuottajat Molly Smith, Rachel Smith, Thad Luckinbill ja Trent Luckinbill, pääosissa Jonathan Majors, Glen Powell, Christina Jackson, Thomas Sadoski.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut