Stella Leppikorpi, 17, näyttelee ilmiömäisesti kipuilevaa ydinperheen tytärtä Aleksi Salmenperän Kuplassa

Aleksi Salmenperän seitsemäs pitkä fiktioelokuva jatkaa ohjaajan vahvaa leffaputkea.

Eveliinan (Stella Leppikorpi), Teuvon (Tommi Korpela) ja Tupun (Minna Haapkylä) muodostama ydinperhe natisee.

24.11. 17:06

Draamakomedia

Kupla. Ohjaus Aleksi Salmenperä. 103 min. K12. ★★★★

perhe istuu pöydän äärellä. Äiti Tupu (Minna Haapkylä) ja isä Teuvo (Tommi Korpela) antavat seksivalistusta kuusitoista vuotta täyttävälle tyttärelleen Eveliinalle (Stella Leppikorpi), joka on asiaankuuluvasti kiusaantunut. Ei auta, vaikka kaikki on jo tuttua diginatiiville.

Merkkipäivä jatkuu rennommin kotibileissä, jonne Eveliina menee ystävättäriensä Mian (Eedit Patrakka) ja Lindan (Saimi Kahri) kanssa. Siellä kuunnellaan musiikkia, nauretaan ja puhutaan pojista, joskin kontaktit jäävät toistaiseksi läpän ja katseiden tasolle.

Näin Eveliina astuu aikuisuuden kynnykselle kahdessa eri ympäristössä ja tunnelmassa. Oman itsen etsiminen jää kuitenkin taka-alalle, kun hän saa äkkiarvaamatta muuta ajateltavaa.

Ollaan pienellä, Karkkilan kokoisella paikkakunnalla (jossa elokuva on myös kuvattu). Mielekkäintä vapaa-ajan tekemistä teineille tarjoaa autio tori, jolla voi ajaa ympyrää mopoautolla. Kukaan ei silti pode paikkakunta-ahdistusta, sillä pikkukaupungin sosiaalinen elämä on vilkasta.

Perheen ainoa lapsi Eveliina on tähän mennessä ollut säyseä teini, joka napsii kymppejä kokeista. Kaikki muuttuu, kun hän näkee vahingossa äitinsä suutelevan toista naista.

Eveliina menee pois tolaltaan.

Hän stalkkaa äitinsä puhelinta ja saa selville, että nainen on Eveliinan koulukuraattori Petra (Anna-Maija Tuokko) – samasta koulusta, jossa Eveliinan isä toimii opettajana. Eveliina ryhtyy tarmokkaasti toimiin, joilla hän aikoo pelastaa vanhempiensa avioliiton. Tai näin hän ainakin uskoo tekevänsä.

Tyynen olemuksensa takana Eveliina ylianalysoi ja käy kierroksilla. Hän pohtii, ovatko hänen vanhempansa pysyneet yhdessä vain hänen takiaan. Hätäpäissään heitetyllä valkoisella valheella hän sotkee itsensä, ihastuksensa Jonin (Amos Brotherus) ja läheisensä ihmissuhdevyyhtiin. Keskiluokkainen kulissi alkaa säröytyä.

Eveliinaa näyttelevä Stella Leppikorpi oli Kupla-elokuvan kuvausten aikaan 15-vuotias.

Aleksi Salmenperän seitsemäs pitkä fiktioelokuva Kupla jatkaa ohjaajan vahvaa leffaputkea.

Häiriötekijä (2015) sekoitti katsojan absurdilla huumorilla, kun taas Jättiläinen (2016) oli korruptiotutkielma Talvivaaran nikkelikaivoksen perustamisesta. Tyhjiö (2018) on puolestaan yhdistetty perhedraama ja satiiri taiteentekijöistä.

Näitä elokuvia yhdistää älyllisyyden ja tarkkojen havaintojen lisäksi tietynlainen tylyys: ihmisille käy niin kuin käy.

Kupla on näihin verrattuna huomattavasti helpompi katselukokemus. Aineksista olisi voinut rakentaa raastavan tragedian, mutta Kupla on sielukas ja jopa toiveikas. Eveliinan maailma järkkyy, mutta ei järkytä.

Tarina on ehjä ja sujuva pieniä yksityiskohtia myöten. Vain askelmerkit loppukohtaukseen eivät mene ihan tasan. Vaikka juonessa riittää käänteitä, elokuva ei laukkaa vaan se uskaltaa tarvittaessa vähentää kierroksia. Kokonaisuuden tekee notkeaksi dialogiin leivottu huumori.

Käsikirjoituksen on tehnyt Reeta Ruotsalainen yhdessä Salmenperän kanssa.

Kuplan näyttelijätyö on korkeatasoista jokaista roolia myöten. Hahmoihin on ihmeen vaivatonta samaistua.

Minna Haapkylä on uskottava etääntyneenä äitinä, jota tempoo poispäin perheestä nousujohteinen ura ja liiton ulkopuolinen suhde. Kun Eveliina oireilee, äiti tekee kaikkensa saadakseen kontaktia tyttäreensä.

Tommi Korpelan takuuvarmasti näyttelemä isä on viisas mutta nyhverö möhis, joka rakentaa vieheitä ja suosii bändipaitoja nuoruutensa idoleista. Perhekriisistä huolimatta hänellä ja Eveliinalla on luottamuksellinen isä–tytär-suhde.

Kuplan ykköstähdeksi nousee kuitenkin 17-vuotias Stella Leppikorpi, joka tekee elokuvassa ensimmäisen pääroolinsa ilmiömäisen herkästi ja pakottomasti. Tätä aiemmin häntä on nähty pienemmissä rooleissa muun muassa Jani Volasen Munkkivuoressa ja Syke-sarjassa.

Eveliina on samaan aikaan syvästi tunteva, impulsiivinen ja ehdoton. Leppikorpi näyttelee hahmoa luontevasti pienin elein ja puhaltaa elokuvaan elintärkeää happea, joka kohottaa tavallisen kolmiodraaman kuvauksen arjen yläpuolelle.

Käsikirjoitus Aleksi Salmenperä ja Reeta Ruotsalainen. Rooleissa Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Anna-Maija Tuokko, Amos Brotherus, Eedit Patrakka, Saimi Kahri, Janne Reinikainen ja Saara Pakkasvirta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut