Virkistävä Disney-animaatio käsittelee homouden kuin minkä tahansa teini-ihastuksen

Ihmeellinen maailma risteyttää hupaisalla tavalla vanhan ajan seikkailu­elokuvan ja 2020-luvun ympäristötietoisuuden.

Searcher (suom. äänenä Konsta Hietanen, vas.) löytää isänsä Jaegerin (Pertti Koivula) oudosta paikasta.

24.11. 16:49

Animaatio

Ihmeellinen maailma (Strange World). Ohjaus Don Hall ja Qui Nguyen. 108 min. K7. ★★★★

Tämän talven Disney-animaatiossa risteytyy ilahduttavan eriparisia elementtejä.

Ihmeellisen maailman reseptiin kuuluvat ainakin Allan Quatermain -tyyliset vanhanajan seikkailuelokuvat, retroscifi, Olipa kerran elämä -tv-sarjan sisäelimissä surffailu sekä 2020-luvun ympäristötietoisuus. Jopa energiakriisi on sattunut mukaan.

Tulos naurattaa ja virkistää. Kannattaa myös huomata, mitä on jätetty pois. Elokuva ei sisällä johtajaksi kasvamista, sotimista, vähemmistökansojen eksotisointia, lohikäärmeitä tai noitia.

Ensin hajoaa perhe.

Perinteistä äijätyyppiä edustava Jaeger johdattaa retkikuntaa vuorten yli kartoittamattomiin maastoihin. Poika Searcher tarpoo mukana vastahakoisesti, kunnes löytää erikoisen kasvin. Isää eivät rehut kiinnosta. Jaeger jatkaa tutkimusretkeään yksin ja katoaa vuorille.

Searcher kasvaa aikuiseksi ilman isäänsä ja mullistaa löydöllään kylänsä elämän, koska kasvista tulee maanviljelysyhteisön energianlähde niin kodinkoneille kuin kuplavolkkarin näköisille roottorilentureille.

Sitten energiakasvi kuihtuu, ja Searcher perheineen lähtee etsimään juurisyytä ihan kirjaimellisesti, koska ongelma paikallistetaan syvälle maan alle.

Eläväisen rihmastoihin sukellettaessa ilahtuvat Joe Danten ohjaaman Pienen suuren seikkailun (1987) nähneet, varsinkin jos katsoo englanninkielistä versiota, jossa Jaegerin äänenä toimii esikuvassa näytellyt Dennis Quaid.

Searcher mäjähtää kimmoisille, vaaleanpunaisille tasangoille keskelle pääjalkaisia lonkero-pallero-otuksia ja takavuosien dinosaurusfilmeistä lainattuja lentoliskoja.

Kutkuttaisipa tietää, millaisin sanankääntein animaatioartistit saivat kirkuvanväriset jättiläissienimaisemat sun muut ilmeiset viittaukset tajuntaa laajentaviin hallusinogeeneihin lävitse Disney-korporaation kravattiportaasta.

Juonessa on monta hupaisaa käännettä. Maailman ihmeiden paljastusta pantataan viimeiseen kuvaan asti.

Ei yllätä, että heti kättelyssä Searcher löytää pinkkisieniviidakosta kadonneen isänsä Jaegeriin.

Välienselvitystä tehdään kolmessa polvessa. Searcherin kauhuksi poika Ethan ilmoittaa, että perheen pelloilla kitkemisen sijaan kiinnostaakin seikkailijan ura. Toksisen machon (kyllä, sana mainitaan) mallin tarjoaa isoisä Jaeger. Searcherin kauhuksi äijä ojentaakin Ethanille tuliaseen ja opettaa ampumaan.

Kulttuuri- ja identiteettitaistelujen muurahaispesää sohitaan toki lempeästi, mutta sanailu viihdytti ainakin tämän aikuiskatsojan heittämällä läpi koko tutkimusretken.

Lapsen silmiä aikuisella ei ole, mutta alakouluikäisen animaationkulutusta seuranneena veikkaisin, että nuoren kohderyhmän mielestä Ihmeellisessä maailmassa on korkeintaan jännittäviä muttei pelottavia kohtauksia.

En tiedä, tarvitseeko edes Disney-tuotteesta tällaista enää mainita: Ethanin homous käsitellään kuin mikä tahansa teini-ihastus.

Mutta kannattaa huomata, että aiheesta ei tehdä riitaa isoisän kanssa, vaikka sukupolvikinaan se olisi tarjonnut takuuvarman lisäkipinän. Maailma todella on muuttunut, ja hyvä niin.

Lehdistölle näytettiin elokuvan suomeksi puhuttu versio, joka oli perusvarmaa työtä.

Käsikirjoitus Qui Nguyen, tuottajat Roy Conli, Jennifer Lee. Suomenkielisinä ääninä Konsta Hietanen, Pertti Koivula, Alek Perez-Lahtinen, Sanna Saarijärvi, Hanna Kaila, Tino Singh.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut