Vetävä toiminta­draama näyttää afrikkalais­naisten voiman, mitä virallinen historiankirjoitus ei usein tee

The Woman King lisää lihaksia rumaan menneisyyteen.

Kenraali Nanisca (Viola Davis) johtaa eliittijoukkoa The Woman King -elokuvassa.

24.11. 20:38

Toimintadraama

The Woman King. Ohjaus Gina Price-Bythewood. 135 min. K16. ★★★★

The Woman King kuvaa voittoisaa sotilasryhmää. Ryhmään viitataan monenlaisilla nimillä: amatsonisoturit, eliittitaistelijat tai ”Afrikan julmimmat ämmät”, kuten brasilialainen orjakauppias heitä luonnehtii. Tiukoissa asuissa ja vielä tiukemmissa lihaksissa marssiva joukkio pelottaa jo pelkällä ulkonäöllään.

Sotilasryhmällä on vastineensa historiassa. Spektaakkeli sijoittuu 1800-luvulle Dahomeyn valtakuntaan. Kuningaskunnalla oli kokonaan naisista koostuva sotilasyksikkö. Ja aivan kuten elokuvassa, myös todellisuudessa Dahomey kävi kapinaan nykyisen Beninin alueen suurmahtia, Oyon valtakuntaa, vastaan.

Eliittijoukkoa johtaa kenraali Nanisca (Viola Davis), joka lahtaa vastustajia raskaan teräaseen ja armottoman asenteen yhdistelmällä. Hänen rinnallaan taisteleva Izogie (Lashana Lynch) kouluttaa joukkoihin uusia tulijoita.

Sotilaskokelaiden joukossa on Nawi (Thuso Mbedu). Nuori nainen päätyy palatsissa sijaitsevaan sotilaskortteeriin, kun hänen isänsä saa tarpeekseen Nawin kapinasta avioliittoa vastaan.

Palatsissa hurja tappokoneisto muodostaa yhteisön, jossa riittää tanssia ja iloa. Mieleen nousevat Wonder Woman -elokuvan alkukohtaukset naisten hallitsemalla saarella. The Woman King ei kuitenkaan tarjoile utopiaa historian kaavussa. Soturit tottelevat tiukkaa kuria, ja heitä hallitsee lopulta mies, kuningas Ghezo (John Boyega).

Utopiaa ei ole tarjolla myöskään valtion tasolla. Dahomeyn varallisuus on peräisin orjakaupasta: valtio myy sotavankejaan muille mantereille, aivan kuten vastustajat myyvät heidän kansaansa. Ruma historia sähköistää niin kuninkaan ja kenraalin välejä kuin koko tarinaa.

The Woman King ei kuitenkaan utopiaa historian kaavussa.

Supersankarielokuvia lähemmät esikuvat The Woman Kingille ovat Gladiaattorin (2000) kaltaiset lihaksikkaat historialliset draamat, joissa valta ja väkivalta limittyvät. Siinä joukossa – toiminnan, draaman ja spektaakkelin risteyksessä – elokuva pärjää mainiosti.

Ohjaaja Gina Price-Bythewoodin edellinen pitkä elokuva oli yliluonnollinen Netflix-rymistely The Old Guard (2020). Vaikka se ei täysosuma ollutkaan, toimintakohtaukset kantoivat mainiosti.

Myös The Woman Kingissä lähitaisteluiden koreografia toimii. Taistelut ovat usein massiivisia sotilasjoukkojen välisiä yhteenottoja, mutta mittakaavan lisäksi spektaakkelin voi paikantaa sotureiden kehoon.

Kamera näyttää aseiksi teroitetut kynnet, pullistelevat hartia- ja hauislihakset sekä sotureiden irvistykset. Naiskehoihin ja afrikkalaiskehoihin paikallistuu voimaa, jota virallinen historiankirjoitus ei usein niille usko.

Käsikirjoitus Dana Stevens. Tuottajat Maria Bello, Viola Davis, Cathy Schulman, Julius Tennon. Pääosissa Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut