Rakkaus vei mennessään väärään suuntaan

Esikoiskirjailija tavoittaa uskottavasti nuoren rakkauden kipupisteitä ja lämmön tunteita.

Fiona ’Elōne kuvaa esikoisromaanissaan todellisuutta, johon kuuluvat huumeet ja väkivalta.

23.11. 17:32

Fiona ’Elōne: Tulit luokseni kutsumatta. Otava 2022. 156 s.

Ruskeat Tytöt ry:n toiminnanjohtajan Fiona ’Elōnen (s. 1995) esikoisromaani Tulit luokseni kutsumatta kertoo 24-vuotiaasta maahanmuuttajanaisesta, jonka elämä on hunningolla. Ona on freelance-käsikirjoittaja, joka elää pienen lapsensa kanssa kotona, käyttää säännöllisesti huumeita ja kirjoittelee tilaustöitä TV-yhtiöille kun pystyy.

Sitten lapsen isä Daniel haluaa tavata pitkästä aikaa. Seuraava vuorokauden aikana Ona pohtii suhdettaan ristiriitaiseen mieheen, joka joutui onnettoman tapahtumasarjan seurauksena vankilaan.

Tulit luokseni kutsumatta on rakkausromaani, vaikka teos alkaa rikollisuuden äärellä. Esikoiskirjailija tavoittaa uskottavasti nuoren rakkauden kipupisteitä ja lämmön tunteita. Jännitteet menevät monesti yli:

”Niskani on niin jumissa, etten pysty kääntämään päätäni. Järjellä tiedän, ettei se ole vaarallista, mutta salaa mieleni sopukoissa epäilen selkärangan murtumaa, jonka Jumala on lähettänyt rangaistakseen minua holtittomasta käytöksestä ja vastuuttomasta vanhemmuudesta.” (s. 6)

Onan lapsi on käynyt yökylässä kuukauden ikäisestä. Onasta ei ole ollut äidiksi, koska hän ei jaksa olla joka päivä aikuinen. Hän mieluummin katselee sängystä telkkaria ja tilaa pizzaa kotiinkuljetuksella. Pankkitili ammottaa tyhjyyttään.

Ona elää todellisuudessa, jossa huumeilla ja väkivallalla on tärkeä rooli. Mutta aina ei ole ollut niin. Romaanissa on runsaasti takaumia, jotka ulottuvat vuoteen 2004 asti. Niissä aukeaa aivan toisenlainen, jopa kodikas maailma.

Kirja sisältää tiiviin ja värikkään kuvauksen niistä paineista ja riittämättömyyden tunteista, joita äitiys tuo mukanaan. Se, että Ona kuuluu vähemmistöön, antaa tärkeän mausteensa kuvaukseen.

Helsingissä syntyneellä Fiona ’Elōnella on isänsä puolelta sukujuuria Tongassa Polynesiassa eteläisellä Tyynellämerellä. Tyylikäs esikoisromaani tuo julki osaavan kynänaisen, jolla riittää sanottavaa.

Tulit luokseni kutsumatta on näet rohkea avaus keskusteluun kirjallisista epähenkilöistä tai antisankareista. Onan tarina havainnollistaa epäonnistumisen inhimillisyyttä. Kuka tahansa voi mennä rikki. Mikä tahansa ihmissuhde voi saada muodon, jolloin sen on loputtava, tyystin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut