Perusteellinen teos käy läpi Risto Rytin elämää talousvaikuttajana – myös henkilökuva saa uusia vivahteita

Rytillä oli keskeinen rooli nuoren tasavallan rahapolitiikan muotoilemisessa.

Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja Risto Ryti esitelmöimässä Suomen Vientiyhdistyksen kokouksessa 1937. Kuva Museoviraston Historian kuvakokoelma / Valokuvaamo Pietisen kokoelma.

16.11. 19:30

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies. Talousvaikuttaja Risto Rytin elämä. Otava 2022. 647 sivua.

Huittislaisen vauraan talon poika Risto Heikki Ryti tuli 1906 ylioppilaaksi 17-vuotiaana. Kolmen vuoden kuluttua hän suoritti Helsingin yliopistossa ylemmän oikeustutkinnon ja valmistui myöhemmin lakitieteen kandidaatiksi.

Nuori varatuomari ryhtyi asianajajaksi. Hänen asiakkaakseen ohjautui Suomen rikkaimpana miehenä pidetty Alfred Kordelin. Tämän asioita ja perintöä Ryti hoiti taitavasti. Näytti siltä, että hän erikoistuisi liikejuristiksi.

Mutta Ryti oli jo varhain liittynyt Nuorsuomalaiseen puolueeseen ja sittemmin sen seuraajaan Edistyspuolueeseen. Hänet valittiin1919 Edistyspuolueen edustajana Eduskuntaan. Pian lahjakas Ryti toimi kahdessakin hallituksessa valtiovarainministerinä, millä oli vaikutuksensa siihen, että hänet nimitettiin 1923 (J. K. Paasikiven kieltäydyttyä) Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Kolme Suomen talous- ja hallintohistoriaan perehtynyttä tutkijaa on nyt julkaissut perusteellisen, yli 600 sivua käsittävän teoksen Risto Rytistä talousmiehenä. Rytillä oli keskeinen rooli nuoren tasavallan rahapolitiikan muotoilemisessa.

Ensimmäinen maailmansota oli saattanut sekasortoon Suomenkin rahaolot, ja Ryti johti niiden vakauttamista. Markan sitominen kultakantaan toteutettiin, siitä oli myöhemmin irtauduttava. Ryti loi muiden maiden ja erityisesti anglosaksisten maiden virkaveljiinsä nopeasti arvokkaat yhteydet. Häntä arvostettiin ja hänen verkottumisensa koitui monella tavalla Suomen eduksi.

Teoksessa on tuotu mielenkiintoisella tavalla esille Rytin kansainvälisiä aktiviteetteja, jotka ovat tähän saakka jääneet vähemmälle huomiolle. Hän oli esimerkiksi eri tavoin mukana Kansainliiton toiminnassa.

Pääjohtajakautenaan Ryti piti useita huolellisesti harkittuja esitelmiä alaltaan, ja ne ovat tarjonneet mielenkiintoista materiaalia kirjoittajille.

Professori Martti Turtolan taannoin julkaisema ansiokas Ryti-elämäkerta käsitteli Rytiä myös talousmiehenä, mutta painopiste oli enemmänkin Rytin toiminnassa sotien aikaisena pääministerinä ja presidenttinä. Uusi teos ei unohda tätäkään puolta. Rytin henkilökuva saa nyt myös uusia vivahteita esimerkiksi hänen viimeisiltä vuosiltaan.

Tämä sujuvasti kirjoitettu ja mitä suositeltavin teos takaa osaltaan sen, ettei Risto Rytin arvokas elämäntyö unohdu. Vuonna 2009 paljastettiin Porissa keskeisellä paikalla presidentti Risto Rytin muistomerkki. Aloite oli tullut hänen vanhan koulunsa Porin lyseon senioriyhdistykseltä. Muistomerkin paljastanut presidentti Mauno Koivisto korosti Rytin kestävyyttä vaikeidenkin ratkaisujen edessä, ja tähdensi hänen työnsä arvon säilyvän.

Arvioon vaihdettiin aiheeseen paremmin sopiva kuva 17.11. klo 11.40.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut