Satakuntalaistaustaisen Ville-Juhani Sutisen esseekokoelma Tieto-Finlandian ehdokkaaksi – Tällaisia teoksia on ehdolla

Palkinnon saajan valitsee ylilääkäri Hanna Nohynek. Voittaja julkistetaan 30. marraskuuta.

Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta on Tieto-Finladiaehdokas.

8.11. 10:32

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi teosta. Yksi ehdokkaista on Kokemäellä lapsuutensa viettäneen Ville-Juhani Sutisen teos Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta.

Sutinen tarkastelee esseekokoelmassaan kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen Pilgrimage-
romaanisarjaan ja Irmari Rantamalan Harhamasta Rebecca Westin mammuttimaiseen matkakirjaan. Sutinen pohtii, mikä yhdistää näitä teoksia toisiinsa 
ja tähän aikaan.

”Rakastettava esseekokoelma lukemisen hienoudesta ja pakottoman ajattelun merkityksellisyydestä”, palkintolautakunta kuvailee Sutisen teosta.

Nykyään Jyväskylässä asuva Ville-Juhani Sutinen on kirjailija ja kääntäjä, jolta on ilmestynyt niin runoutta ja romaaneja kuin tietokirjallisuuttakin. Sutisen alkuvuodesta julkaistu Matkalla Suomeen -kirja keräsi laajaa huomiota. Siinä kirjailija kiersi Suomea kamera kaulassa ja pohti maakuntien syvintä olemusta sekä omaa henkilöhistoriaansa.

Lue lisää: Ville-Juhani Sutinen kiersi Suomen ikonisimmat kohdat ja etsi kuolevaa heimoaatetta – Lopulta hän löysi silmiä häikäisevän paikan, missä vielä elää menneen soturipäällikön henki

Kilpailuun ilmoitettiin ennätysmäärä kirjoja

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi teosta. Kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna ennätysmäärä kirjoja, yli 300 teosta.

”Kasvua viime vuodesta on lähes 20 prosenttia. Ehkä seuraava valintalautakunta saakin luettavakseen yleistajuisen tutkimuksen siitä, selittääkö tämän yhtäkkisen tietokirjavyöryn jokin muu kuin pandemia koronasulkuineen ja etätöineen tai sulun synnyttämine tulppineen, palkintolautakunnan puheenjohtaja Suna Vuori kuvaili ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Tieto-Finlandia myönnetään vuosittain ansiokkaalle yleistajuiselle tietokirjalle. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suuri ruuvi puristaa ihmisiä

Viestinnän professori Anu Kantolan ja työryhmän teos Kahdeksan kuplan Suomi – Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat kuvailee erilaisten suomalaisten kokemuksia itsestään ja yhteiskunnasta. Palkintolautakunta kiitteli haastatteluaineiston hyödyntämistä ja sitä, miten teos tekee näkyväksi erilaisten ihmisryhmien elämää murrosajassa.

"Yhteistä on kokemus suuresta ruuvista, joka puristaa kaikkia”, lautakunta kiteyttää.

Myös biologi Maria Katajavuoren teos Valas lasimaljassa – Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan pureutuu hyvin ajankohtaiseen aiheeseen. Kirja avaa muun muassa biologisia ja kulttuurisia malleja, jotka ohjaavat ihmisiä ylikulutukseen. Lautakunnan mukaan teos on tinkimätön puheenvuoro, joka ei päästä ympäristötietoistakaan lukijaa helpolla.

Historiaa monipuolisella otteella

Biologitaustaisen kirjailijan Annika Lutherin Rukiin viljava historia on julkaistu alun perin ruotsiksi nimellä Rågen –  En spretig historia. Kirja kertoo monipuolisesti suomalaisten kansallisviljan historiasta, ja sen on suomentanut Kari Koski.

”Jännittävä sukellus biologiaan, evoluutioon ja kulttuurihistoriaan, kivikaudelta aina tulevaisuuden ruuantuotantoon”, raati kiittelee.

Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kuvaa puolestaan aikalaisten kokemuksia ja tunteita Turun palosta. Hänen teoksensa Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827 avaa lautakunnan mukaan uuden näkökulman tragediaan.

”Vaikka liekit melkein polttavat lukijaakin, teos pysyy faktoissa ja laajenee yksittäisiä ihmisiä sekä yhden kaupungin menneisyyttä suuremmaksi kertomukseksi Euroopan historiasta, tiedonvälityksestä, jopa Goethesta.”

Tutkija Timo R. Stewartin Luvatun maan lumo – Israelin kristityt ystävät Suomessa avaa kristillistä sionismia. Palkintolautakunnan mukaan teos auttaa ymmärtämään myös uskonnon ja politiikan monimutkaisia suhteita sekä Lähi-idän sammumatonta konfliktia.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat Joonas Timonen (vas), Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen sekä Timo R.Stewart Finlandia-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ehdolle tulleiden kirjojen taso vaihteli

Ehdokkaat valinneeseen lautakuntaan kuuluvat Suna Vuoren lisäksi Petter Lindberg ja Riitta Pollari.

Julkistustilaisuudessa Vuori iloitsi tarjolle tulleiden kirjojen suuresta määrästä. Hänen mukaansa osa teoksista oli kuitenkin tehty tai toimitettu huolimattomasti ja vastaan tuli jopa Wikipediasta kopioituja lainauksia.

”Tietokirjailijoilla ja etenkin kirjojen kustantajilla on siis valtaa siihen, mistä Suomessa puhutaan. Siksi toivoisimmekin, että kustantajat suhtautuisivat tehtäväänsä sen vaatimalla vastuullisuudella”, Vuori sanoi.

Tieto-Finlandia-palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö, ja palkintosumma on 30  000 euroa. Voittaja julkistetaan marraskuun 30. päivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut