Harri Varpomaa sepittää sujuvia tarinoita porilaisista

Harri Varpomaa kokosi joukon kertomuksia kirjaksi, joka julkaistiin tänä syksynä.

7.11. 10:18

Harri Varpomaa: Porilaisia. Atrain & Nord 2022. 228 s.

Pihlavan lahja Porin paikalliskirjallisuudelle on Harri Varpomaa (s. 1938), jonka uuden novellikokoelman tapahtumat liikkuvat nimekkeen mukaisesti Porissa ja sen lähialueilla. Sota-ajoista aloitetaan, ja siitä siirrytään kohti nykypäivää.

Varpomaan kertojanlahjat ovat mainitsemisen arvoiset. Vaikka novellikokoelma on vaatimaton ulkoasultaan ja toimitukseltaan keskeneräinen, sisältö liikkuu painavissa asioissa. Kirjailija hallitsee myös tilannekomiikan eri puolet. Kerronnan sykkeeseen on todennäköisesti nivottu paljon todellisia tapahtumia.

Kertomuskokoelman alussa tavataan änkyttävä kauppias Henriksson persoonallisten siskojensa kera. Eletään sota-ajan Porissa, johon saapuu ronskiotteinen merimies Matias Lehti kauppatavaroidensa kanssa. Monenlaista Porissa harrastettuaan Lehti lähtee vuosiksi Tanskaan. Koti-ikävä ei kuitenkaan hellitä. Kun mies tulee viimein Suomeen, Porin torilla häntä odottaa elämänsä yllätys.

Varpomaa hallitsee suhteellisen hyvin historiallisen tarinankerronnan ja miljöökuvauksen. Porilaisten henkilöiden matkassa kertomuksissa vilahtelee kosolti porilaisia paikannimiä.

Uutuuskokoelmassa on mukana melkoisesti rehevää naiskuvausta. Minusta Varpomaa on itse asiassa parhaimmillaan juuri naiskuvaajana. Porin naisia hän kuvaa lähes ainutkertaisella hartaudella.

Kirjan kansi on Varpomaan itsensä tekemä.

Esimerkiksi Onnensa sepät -novelli kertoo suorasukaisista toejokilaisista siskoksista, jotka juuri aikuistuttuaan koettavat pärjätä Porissa miten kykenevät ja seurustelevat miesten kanssa.

Novellissa Merkillinen mies sähköasentaja Matti Mäntylä tulee töihin porilaiseen sähkökojekorjaamoon. Hän tutustuu firman osakkaisiin ja työntekijöihin ja huomaa kaikenlaista teerenpeliä. Matti sotkeentuu näihin peleihin kurkkuaan myöten ja onnistuu ratkaisemaan monta solmua mielenterveytensä uhalla.

Kirjailijalle rakkaat meri ja saaristo ovat läsnä monessa novellissa. Esimerkiksi novellissa Saara liikutaan veneellä saaristossa ja joudutaan välillä vaarallisille uintireissuille.

Myös salaperäisiä kuolemantapauksia ja perheyritysten perinnönjakoja tulee vastaan useammassa novellissa. Kaikki ei aina mene niin kuin ole etukäteen sovittu tai ajateltu.

Kirjailija kirjoittaa paljon sujuvaa jännitystarinaa, joissa yllätykset seuraavat toistaan. Varpomaa osoittaa samalla hallitsevansa hyvin erilaisia henkilöitä sekä ajankuvia. Tyylillinen yhtenäisyys kertoo varttuneesta kirjailijasta, jolla kynä on pysynyt kädessä pitkään.

Hieman on mukana juttujen toisintoa. Esimerkiksi Porin sota-aikaa osuvasti kuvaava kertomus Mullivaunun morsiamet on ilmestynyt aiemmin kokoelmassa Mullivaunun morsiamet ja muita kertomuksia (Sunkirja 2012).

Mainitun novellikokoelman lisäksi Varpomaa on aikaisemmin julkistanut romaanit Rosvoja, ruplia ja romantiikkaa (2010) ja Nuutti-tytöt (2014). Hänen kirjailijapolullaan omakohtaiset kokemukset ovat olleet hyvin tärkeitä kaunokirjojen sisältöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut