Vähemmän tunnettu sarjakuva­hahmo Black Adam sai oman elokuvansa, joka ei poikkea kaltaisistaan

Supersankarielokuva Black Adamin digimäiske käy väsyttäväksi.

Dwayne Johnson on nimiosassa Black Adamina jäyhimmillään.

20.10. 21:41

Toiminta

Black Adam. Ohjaus Jaume Collet-Serra. 125 min. K12. ★★

Kun katsoo tarpeeksi supersankarielokuvia, alkaa pakostakin olla veteraaniohjaaja Martin Scorsesen kannalla. Hänhän sanoi, etteivät supersankarielokuvat ole elokuvia lainkaan, vaan lähinnä teemapuistojen huviajeluita.

Supersankarielokuvat näyttävät, kuulostavat ja tuntuvat kaikki samalta. Käsikirjoitukset vaikuttavat sellaisilta, että joku on joskus keksinyt sapluunan, jota voidaan varioida maailman tappiin. Turvallinen kaavamaisuus on supersankarielokuvien hallitsevin piirre.

Jotta kaikki ei menisi pelkäksi meuhkaamiseksi, supersankarielokuviin ympätään usein jokin ”vakavampi” teema. Black Adamissa se on sankaruuden olemus, eli voiko sankari olla sankari jos hän tappaa, vai onko niin, että aikamme tarvitseekin synkempiä ja menettelytavoiltaan häikäilemättömämpiä sankareita.

Teth Adam eli Black Adam kuuluu DC-yhtiön supersankariperheeseen, mutta on toistaiseksi ainakin meillä vielä aika tuntematon hahmo. Ensimmäisen kerran Otto Binderin ja C.C. Beckin luoma Adam esiintyi sarjakuvassa 1945. Tuolloin hän oli vielä selkeästi roisto, joka tuhoutui tarinan lopussa.

1970-luvulla Black Adam herätettiin henkiin, mikä on sitten johtanut tähän elokuvaan.

Alun perin Adam oli egyptiläinen, mutta elokuvaan on kehitetty kuvitteellinen Kahndaqin valtio, jonka 5 000 vuoden takaisena sankarina Adamia pidetään. Valtiota hallitsevat nykyään ulkomaiset palkkasoturit, jotka etsivät kuuden pahan demonin voimat sisältävää, eterium-aineesta tehtyä kruunua.

Adamin (Dwayne Johnson) herättää kivisestä haudastaan henkiin niin ikään kruunua etsivä kapinallinen professori Adrianna Tomaz (Sarah Shahi). Adamin on nyt päätettävä ryhtyäkö uudestaan maansa sankariksi – vaan onko hän sitä oikeasti koskaan ollutkaan? Ei ainakaan Justice Societyn jäsenten mielestä, jotka päättävät, ettei ylimaalliset voimat omaavan ukkelin sovi mesota Kahndagissa miten vain.

Liam Neeson -jännäreistä tunnetun katalonialaissyntyisen Jaume Collet-Serran ohjaama Black Adam ei poikkea lukuisista kaltaisistaan supersankarielokuvista, Marvelin tai DC:n. Ohjaaja voi olla melkein kuka tahansa, koska suurimman osan työstä ovat tehneet digitaalitehosteiden ekspertit.

Johnson on jäyhimmillään nimiosassa, mutta onneksi Pierce Brosnan tuo hieman tyyliä rooliinsa Tohtori Fatena. Elokuva kestää vain hiukan yli kaksi tuntia, mikä on supersankarielokuvalle suorastaan vaatimaton mitta. Silti sen digimäiske käy väsyttäväksi.

Lopputekstien välissä vinkataan toki taas jatkoon.

Käsikirjoitus Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani, tuottajat Beau Flynn, Dwayne Johnson, Hiram Garcia, Dany Garcia, pääosissa Dwayne Johnson, Sarah Shani, Pierce Brosnan, Aldis Hodge.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut