Yksi suomalainen pääsi jatkoon Maj Lind -piano­kilpailussa – Näin asian­tuntijat arvioivat alkueriä

Sibelius-Akatemian kasvateista jatkoon pääsi myös jo kuudetta vuotta Suomessa opiskeleva tanskalainen pianisti.

Outokummussa syntynyt Aleksei Zaitsev pääsi hyvällä suorituksella jatkoon kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa. Myös kaksi Sibelius-Akatemiassa opiskellutta ulkomaalaista kilpailijaa ylsi jatkopaikkaan.

19.10. 16:41

Tuomaristo karsi tiistai-iltana noin puolet viidennen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun osallistujista, kun kilpailu siirtyy alkueristä välieriin Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konserttisalissa.

Suomalaisista Aleksei Zaitsev jatkaa onnistuttuaan erittäin hyvin esimerkiksi Magnus Lindbergin vaativan nykymusiikin parissa. Arttu Ollikainen putosi, vaikka hänkin onnistui alkuerä­osuudessaan aivan hyvin esimerkiksi Beethoven- ja Rahmaninov-tulkkina.

Sibelius-Akatemian kasvateista jatkoon pääsi myös jo kuudetta vuotta Suomessa opiskeleva tanskalainen David Munk-Nielsen. Hän on aikaisemmin voittanut esimerkiksi Tampereen ja Tallinnan pianokilpailut. Hieman kunniaa Sibelius-Akatemia saa myös siitä, että viime vuonna vaihto-oppilaana täällä ollut Théotime Gillot pääsi jatkoon.

Yleistaso oli muutenkin vakaa, vaikka kaikki eivät voineet olla suuria persoonallisuuksia. Karismapuolella lupauksia herätti esimerkiksi kilpailun kuopus, vasta 18-vuotias Hao Wei Lin. Hän eteni odotetusti välieriin.

Kilpailutoimikunnan puheenjohtaja, professori Tuija Hakkila kertoo, että pari kilpailijoista notkahti verrattuna huolella valmisteltuun esikarsintavideoon, mutta yleistaso jatkui loistavana.

Hakkila ei kuulu tuomaristoon, mutta katsoo tulosten olleen pitkälti ennakoitavissa.

”Saamme todella hyvät välierät. Ja hirveästi oli hyviä niissäkin, jotka eivät tällä kertaa päässeet neljäntoista välieriin yltäneen joukkoon. On hienoa, että suomalaisista Aleksei Zaitsev pääsi jatkoon.”

Aivan kaikkia alkueräkilpailijoita Hakkila ei ehtinyt työmatkansa vuoksi kuunnella.

”Niistä, joista kuulin, mieleen jäi esimerkiksi monenlaista ohjelmistoa hienosti soittanut Hyelee Kang.”

Kiinnostavasti myös taiteellisen toimikunnan jäsen ja piano- sekä kamarimusiikin lehtori Ilmo Ranta mainitsee Kangin yhdeksi niistä, jotka jäivät alkuerissä mieleen.

”Myös esimerkiksi viimeisenä alkueräpäivänä oli useampi soittaja, jotka pääsivät jatkoon ja joilla oli myös persoonallisuutta”, Ranta lisää.

Rannan mukaan kilpailussa on erittäin monta tekniseltä yleistasoltaan hyvää soittajaa.

”Vuosikymmenestä toiseen persoonallisten muusikoiden määrä on toki rajallisempi.”

Välierät soitetaan torstaina ja perjantaina. Kuusi finalistia jatkaa sunnuntain kamarimusiikkifinaaliin sekä ensi viikon keskiviikon ja torstain orkesterifinaaliin.

Jatkoon päässeet ovat välierien esitysjärjestyksessä:

Hyelee Kang, Hao Wei Lin, Ke Ma, Jonathan Mak, David Munk-Nielsen, Misora Ozaki, Piotr Pawlak, Yuewen Yu, Aleksei Zaitsev, Michelle Candotti, Jun Hwi Cho, Kevin Chow, Bogdan Dugalic ja Théotime Gillot

Välierien tarkat esiintymisajat ja ohjelmisto löytyvät seuraavasta osiosta. Yle välittää esitykset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut