Kirjailijapariskunta Jari ja Kati Tervo kirjoittivat kirjan koirastaan Ukosta ja perheestään

Kirjassa koiran elämän eteen kiilaavat muut aiheet, kuten Kati Tervon sairastuminen ja pojan aikuistuminen.

Jari ja Kati Tervon elämän on mullistanut Ukko-koira, joka sai oman kirjansa.

23.9. 13:45

Jari ja Kati Tervo: Ukko. Otava 2022. 239 s.

Omaelämäkerran voi pukea monenlaiseen muotoon. Jari (s. 1959) ja Kati Tervo (s. 1954) ovat julkaisseet syyskuussa koirastaan Ukosta tietoteoksen, joka sisältää runsaasti omaelämäkerrallisia aineksia.

Borderterrieri Ukko syntyi keväällä 2020 turkulaiseen kenneliin yhdeksän pennun pesueen pienimpänä. Se sai varsin pienenä kodin helsinkiläisestä kirjailijaperheestä.

Tervoilla Ukko ei ole se, vaan hän. Tämä käy ilmi jo heti kirjan alusta.

”Illalla Ukko sai mahtihepulin. Hän juoksi eteisestä olohuoneeseen, yhä uudestaan, sylttysi matot. Hän riehui ääntä päästämättä. Pelkäsimme hänen satuttavan itsensä huonekaluihin tai seiniin, liukastuvan mattojen alta paljastuneella parketilla. Kun hän lopetti, tajusimme hänen pitäneen hauskaa. Ulkona hihnassa sekoilu ei onnistunut. Sitäkin oli yritetty. Se päättyi siihen, että hihna oli koko pituudeltaan kietoutunut ulkoiluttajan jalkojen ympärille.” (s. 29)

Tervot ovat ottaneet kirjaan mukaan lukuisia koskettavia kohtauksia koiran kanssa, kouluttamisesta, kävelyttämisistä jne. Kirjailijaparin ystävät ja sukulaiset tulevat samalla esitellyiksi. Sävy tummenee, kun Jari Tervo muistelee lapsuutensa koiraa Milaa, joka jäi aikoinaan auton alle Lapissa.

Ukko osoittautuu uskolliseksi perheenjäseneksi, söpöliiniksi, joka kotiutuu helsinkiläiseen kerrostaloasuntoon täydellisesti. Sen elintavat muuttavat olennaisesti Tervon perheen elintapoja. He eivät kadu koiran ottamista hetkeäkään.

Ukossa muut aiheet kuitenkin kiilaavat koiran eteen. Mökkielämä, Kati Tervon vakava sairastuminen ja sairauden hoitotoimet vievät kohta paljon tekstitilaa, samoin Kalle-pojan varttuminen aikuiseksi, hänen armeija-aikansa ja ukrainalaiseen tyttöystävään tutustuminen. Ukko osallistuu emäntänsä kuntoutukseen palkitsemisen arvoisesti.

Jari Tervo tykkää kernaasti ottaa mukaan myös globaaleja näkökulmia. Lavea maailmanparantaja pohtii muun muassa koronaa nykyajan ruttotautina sekä Ukrainan sotaa ja sen vaikutuksia.

Tervojen kieli on mitä parhainta. Lauseet soljuvat eteenpäin kuin vuolas joki, vastustamattomasti.

Pysäyttävää on lukea, kuinka maailma näyttäytyy Tervoille nykyisin hyvin erilaisena kuin 30 vuotta sitten. Hyppäys vuodesta 1991 vuoteen 2021 on Ukossa dramaattisen suuri, paljon suurempi kuin vuodesta 1961 vuoteen 1991.

Tervot muistelevat hetkittäin pitkän avioliittonsa ja parisuhteensa vaiheita. Vaikka maailma muuttuu, keskinäinen rakkaus pysyy. Kirjailija-avioliitossa se on kaikkea muuta kuin selviö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut