Janne Ora vie romaanissaan kansainvälisille jalkapallokentille

Ajoittaisista ylilyönneistä huolimatta romaani on toimiva kokonaisuus.

23.9. 11:20

Janne Ora: Amsterdam Blackout. Arktinen Banaani 2022. 348 s.

Loviisassa asuvan mutta Porista kotoisin olevan Janne Oran (s. 1965) neljäs romaani Amsterdam Blackout kertoo kahdesta nuoresta jalkapalloilijasta, jotka tähtäävät kansainvälisille kentille. Toinen heistä onnistuu, toinen ei. Onnistujasta kasvaa kansainvälisen tason jalkapallotähti. Hän saa mainetta ja mammonaa, mutta kuinka sitten käykään?

Antero Nybosta eli Adusta tulee fiktiivisen Suomen kaikkien aikojen menestynein jalkapalloilija, joka pääsee mukaan jopa Ajaxin tähdistöön. Hänen lapsuudenystävänsä ja pelikaverinsa Jani Aro on romaanin kertoja, josta tulee jalkapallouran päätyttyä freelance-toimittaja.

Adulla on kavereita ympäri maailmaa, kaunis vaimo Marika sekä lapsia. Hulppea omakotitalo Amsterdamissa on niin hieno, että vieraat hämmästyvät. Adu pyytää Jania tuomaan Amsterdamiin suomalaisia ruokia:

”Amsterdamin viemisiksi ostin salamia, tyhjiöpakattuja suolalihoja ja herkkuleikkeleitä sekä monta eri merkkiä suomalaisia lenkkimakkaroita sekä ruisleipää. Juustoja ei juustontekijöiden kaupunkiin kannattanut raijata.” (s. 31)

Jani kärsii alemmuudentunteesta lapsuudenystäväänsä nähden. Kun hän käy Hollannissa, kateellinen katse mittailee Adun ja Marikan satoja asuinneliöitä. Jani kuitenkin huomaa, ettei kaikki ole hyvin. Kun hän yrittää tiedustella kuulumisia, Adun vastauksista ei saa kunnolla selvää.

Tarina alkaa 1980-luvulta Janin ja Adun lapsuusvuosista. Nykyhetki on vuonna 2008. Romaanin alussa yksi päähenkilö on juuri kuollut ja eräs prosessi päättynyt pysyvästi.

Romaanissa liikutaan varsin paljon Satakunnassa. Jani on kotoisin Porista, ja kirjailija kuvaa porilaisia ympäristöjä kerran jos toisenkin. Myös Satakunnan Kansa tulee lehtenä useamman kerran vastaan, koska lehti haastattelee useasti nuoria jalkapallolupauksia.

Nuorena pojat solmivat jopa verivalan viiltämällä jalkoihinsa veitsellä. Lopulta karkea petos pilaa ystävysten välit. Lopullisestiko?

Urheilukirjana Amsterdam Blackout on hätkähdyttävän havainnollinen. Romaanissa on aika paljon roisia kerrontaa ja alatyylisiä keskusteluja. Jalkapalloharjoitukset kuvataan varsin raadollisina. Vuosien edetessä treenaaminen alkaa maistua puulta.

Entä lopputulema? Kun Adu saavuttaa kuuluisuuden, hänen elämänsä muuttuu vankilanomaiseksi, mistä kärsii myös perhe. Oran kuvauksessa yksinäiset urheilijat saavat heijastaa jalkapallokuvioita laajempiakin näkökulmia ja suoritusyhteiskunnan eri puolia. Tämä on suuri ansio.

Romaanin alun kuolemamysteeri ja urheilijaystävyyden ”pilaantuminen” lähes hetken mielijohteesta vaikuttivat loppujen lopuksi halpahintaisilta viihdetempuilta.

Ajoittaisista ylilyönneistä huolimatta Amsterdam Blackoutiin hahmottuu kuitenkin loppua kohti erittäin toimiva kokonaisuus, johon varsinkin urheilukirjan ystävä tarttuu mielellään. Olkoonkin, että kyse on fiktiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut